Itt a húsvét, nyit a Balaton! Jön az exkluzív Wellhello-klubbuli, egyre több étterem ajtaja tárul ki, indulnak nagy és még nagyobb futóversenyek – és még csak néhányat említettünk a hosszú hétvége programjai közül. Na, és persze, ahol húsvét van, ott sonkából és borból sem lehet hiány. Összeszedtünk tíz programot, amire érdemes figyelni.

Húsvétkor nyitó éttermek

Nincs egy hete, hogy összeállítottuk tavaszi étterem-körképünket, hiszen a húsvéti időszakban kapcsolnak nagyobb fokozatra a balatoni éttermek. A régióban körbenézve pedig örömmel jelentjük, hogy a hosszú hétvége folyamán olyan éttermek nyitják meg újra a kapuikat, mint a balatonfenyvesi Hubertus-Hof, a szigligeti Kikötő Étterem, a füredi Baricska Csárda vagy az akarattyai Spoon Il Mercato, de a Szászi Birtok étterme is készül a hosszú hétvégére.

Ettől függetlenül természetesen ilyenkor is érdemes indulás előtt telefonon vagy e-mailben, esetleg pedig a helyek Facebook-oldalán tájékozódni, hogy tényleg nyitva találjátok-e őket vagy legalábbis akad-e szabad asztal a kiszemelt helyen.

Wellhello – Veszprém (03.29.)

Az idei tavasz egyetlen Wellhello-klubbulijára csütörtök este kerül sor a veszprémi Expresszóban, ahol a koncert folyamán mindenki elnök lesz és kiderül az is, hogy hány szerelmet bír el a rakpart. Az idén már negyedik születésnapját ünneplő formáció a hazai zenei élet két jól ismert képviselőjéből, Diaz és Flour Tomi koprodukciójaként állt össze, akik két évvel ezelőtt már a Strand Fesztivál Kölcseyje és Erkelje voltak himnuszukkal.

XIX. Balatonkör – Zamárdi (03.17-30.)

Idén már tizenkilencedjére rendezik meg a Balatonkör-teljesítménytúrát, amelyen most már három napon át élvezhetitek a kerékpározás örömeit öt különböző távon. A Balatonkör az ország egyik legnagyobb vezetett kerékpáros teljesítménytúrája, amelynek létszáma évek óta messze meghaladja az ezer főt. A távok között szerepel 206 kilométeres kör és 76 kilométeres kiskör, illetve az úgynevezett családi kör és a „köröcske”, idén pedig egy 32 kilométeres bónuszkört is hirdettek a szervezők azoknak, akiknek nem volt elég a hétvégi megmérettetés.

Kurázsi mama és gyermekei – Veszprém (03.29.)

Brecht a háború képtelenségét mutatja be a Kurázsi mama és gyermekei című színművében, amely a vallásháborúnak kikiáltott harmincéves háború idején játszódik ugyan – de a háttérben gazdasági érdekek állnak, mint mindig. Kurázsi mama számára, ha kicsiben is, a háború üzlet és megélhetés, ahonnan élve kell kikerülni egy embertelen világban. A Funtek Frigyes rendezésében megvalósult előadást még öt alkalommal nézhetitek meg április 20-ig a Veszprémi Petőfi Színházban, így most pénteken is.

Odvas-Kő-ris – Bakonybél (03.30.)

Péntek reggel indulnak el a CATS Egyesület Odvas-Kő-ris névre keresztelt bakonybéli túrái, amelyek keretében 15, 20 és 30 kilométeres távokon járhatják be a környéket a természetbarátok. Ha kedvet kaptál a részvételhez, akkor ne felejtsd el, hogy a könnyű és a közepes nehézségű túrák más-más helyszínen startolnak el: a legrövidebb az Odvaskő Hotelnél kezdődik, míg a többi a bakonybéli Pikoló Vendéglőtől!

SABAR Húsvét – Káptalantóti (03.30-04.01.)

Idén ismét húsvéti ünnepséget tartanak a Sabar Borház káptalantóti birtokán, ahol kirándulások, borkóstolás és élőzenés buli várja a résztvevőket a hosszú hétvégén: pénteken érkezés, sátorverés, vacsora és bor-, illetve pálinkakóstoló, szombaton reggel 16 kilométeres túra a Tóti-hegyre és a salföldi pálos kolostor romjaihoz, valamint a salföldi majorhoz, este pedig vacsora várja a résztvevőket. Vasárnap reggeli-kávéval, majd egy rövid túrával Szentbékkállára és a Fekete-hegyi kilátóba és végül a Tóti Piacon egy búcsú-fröccsözéssel ér véget a rendezvény.

Borbarangolás a VáliBornál – Badacsonyörs (03.31.)

Szombat este érkezik az idei téli-tavaszi Badacsonyi Borbarangolás következő borvacsorája, amelynek helyszíne ezúttal a badacsonyörsi VáliBor lesz. Öttételes borsoruk mellé olyan fogások párosulnak, mint a tárkonyos borjúragu-leves, a kemencében sült kacsacomb és a szilvalekváros párolt káposzta.

Húsvéti Piknik a Levendulásban – Kőröshegy (03.31-04.02.)

A tavasz eddig eltelt részét borús és rossz idő jellemezte, aminek köszönhetően húsvétkor még nem nyílnak ki a tulipánok és nárciszok. Ebből kifolyólag a Kőröshegyi Levendulás úgy döntött, hogy helyette inkább háromnapos szezonnyitó pikniket tart szombattól hétfőig. A Húsvéti Piknik során nyuszisimogató, húsvéti kézműveskedés, palántavásár és levendulás aprósütemény várja a birtokra látogatókat.

30Y – Siófok (04.01.)

A húsvéti hosszú hétvégén tartják a III. Húsvéti Nyuladalom névre keresztelt rendezvényt Siófokon, amelynek keretében vasárnap este koncertet ad a 30Y. Beck Zoliékat senkinek sem kell bemutatni, most a Balaton déli partjára hozzák a pécsi alterrockot 2016-ban megjelent Dicsőség című lemezükkel, de a koncerten az olyan megszokott klasszikusok is előkerülnek, mint a Bogozd ki, vagy az Azt hittem érdemes.

Lovas Kikötő-geotúra – Lovas (04.01.)

A Lovas Kikötő vasárnap tartja meg egy korábban elmaradt geotúráját, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közösen szerveznek. A Felsőörs földtani értékeihez vezető túra célja a vadregényes táj és a kultúrtörténeti értékek bemutatása olyan természeti látványosságokat csokorba fogva, mint a Malom-völgy, a „vörös templom” és a Lovasi-séd.