A hat napig tartó ifjúsági Eb-n 32 ország 207 fiatal vitorlázója rázta fel téli álmából a Balatont.

Múlt héten nagyszabású ifjúsági vitorlásversenyt rendeztek a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egyletben. A verseny abszolút nyertese Olaszország volt, két kategóriában is olasz versenyzők győztek, de a 14 magyar versenyző is jól szerepelt.

A pár hete még a tavon úszkáló jégtáblák aggodalommal töltötték el a rendezőket, ami nem csoda, hiszen az egyszemélyes Laser Radial hajóban vitorlázó 15 és 19 év közötti fiúk és lányok egészsége is az ő felelősségük. A verseny időpontjára felmelegedett a levegő: a nappali hőmérséklet jellemzően 20 fok körül alakult, a víz pedig végre kevésbé volt fagyos, mint az első tavaszi hetekben.

A Balaton legszebb tavaszi arcát mutatta a versenyzőknek: volt szélcsend és nagy szél, napsütés, felhők, sőt zápor is, ezek a gyakori időjárásváltozások azonban a vitorlázók számára nem szerencsések. A tavat körbevevő dombok és a part közelsége amúgy is különleges hellyé teszik a Balatont: a tengeri vitorlázók számára a változó szél és a viszonylag kicsi hullámok is szokatlan körülmények, ezért nekik különösen nagy kihívás itt versenyezni. 

A hat napból három szél nélkül telt el, ekkor a hajók nem szálltak vízre. A maradék három napon 8 futam zajlott le a tervezett 12 helyett, de a nemzetközi szabályok értelmében ennyi futam is elég ahhoz, hogy a végeredmény érvényes legyen.

“Várakozáson felül fegyelmezettek a vitorlázók, ezt egy ekkora mezőnynél nagyon jó látni. Figyelmesen, a szabályokat követve vitorláznak” - mondta Majthényi Szabolcs, a verseny operatív igazgatója, tizenkétszeres világbajnok vitorlázó az első napok után.

Az eredményhírdetést szombat délután az ország legsikeresebb vitorlázója, az olimpikon Érdi Mári nyitotta meg a következő, a trükkös tavi szelekre utaló mondattal: “Aki a Balatonon nyer, bárhol tud majd nyerni.” A fiúk között az olasz Guido Gallinaro lett a nyertes, a lányok között pedig a szintén olasz Matilda Talluri állhatott a dobogó legfelső fokára. A legjobb magyar versenyző Bednár András volt, ő az 55. helyen végzett.