A Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny idén április 14-én és 15-én zajlott a Balatonnál. A zsűri 29 nőből állt, a mezőny pedig 130 pálinkából. Az eseményt a Família Hotel látta vendégül Zamárdiban.
Az idei Open sok újdonsággal rukkolt elő: a korábbi eseményekkel ellentétben most csak nők voltak a zsűriben, főzdénként legfeljebb négy párlattal lehetett nevezni, amelyeknek alma-, cseresznye-, kékszőlő- vagy törkölypálinkának kellett lennie, és új értékelési rendszert vezettek be: 20 helyett 40 pontos skálán kellett megítélni a nevezőket.
A főzdék csupán kis százaléka térhetett haza aranyéremmel, összesen kilencet ítéltek oda. „Üzenem mindenkinek, akinek voltak aggályai a női bírálói körrel kapcsolatban, hogy a hölgyek profik voltak, és rendkívül szigorúak. Aki bronzérmet kapott, az nagyon örüljön, aki ezüstöt, az kezdjen el ugrálni, aki pedig aranyat, az tegye el a vitrinjébe, de jó magasra, és legyen nagyon büszke rá” - nyilatkozta az eseményről Pach Gábor, a zamárdi Gyümölcs Wellness Központ vezetője, egyben a Balaton Open főszervezője.
Az aranyérmet nyert főzdék listája:
- László József Attila: cseresznye
- Balogh Zsolt: érlelt aszútörköly
- Gong Pálinka: cabernet franc törköly
- 1 Csepp Pálinka: törkölypálinka
- Rauf Csaba: florina alma
- Rátesy Tamás: érlelt néró szőlő
- Gyenesei István: otelló szőlő
- Cruxx Gemina Pálinkaház: fekete cseresznye, sárga muskotály törköly
A verseny legeredményesebb indulója 2 arany, 1 ezüst és 1 bronz minősítéssel a Cruxx Gemina Pálinkaház lett, a legsikeresebb fajtának pedig a négy aranyérmet begyűjtő törköly bizonyult.
Részletes eredmények a Balaton Open Facebook oldalán találhatóak.