Mosonyi Szabolcs, a Vad Balaton című természetfilm rendezője elmesélt néhány sztorit a forgatásról.

A Vad Balaton című természetfilm április elején jelent meg, a héten pedig bemutatták kibővített, szélesvásznú változatát a mozikban is. Mosonyi Szabolcs, a film rendezője, operatőre, és vágója egy személyben. Tapasztalatairól, a műről és a forgatásról a turistamagazin.hu-nak adott interjúban mesélt.

Elképesztő felvételek, különleges fajok, már-már akciófilmbe illő jelenetek jelennek meg a filmben, és 4K-ban a mozivásznon is. A forgatás azonban nem volt gyerekjáték, számol be Mosonyi. „500 méteren múlott a tökéletes felvétel, mire odaértem, ahonnan egy méterről lehetett volna filmezni, véget is ért az egész, ráadásul közben olyan viharos szél volt, hogy ember kezéből majd kitépte a kamerát” - mesélte például a jégtáblák torlódásáról.  

De a víz alatti felvételek, a denevérek szülőkolóniájának megörökítése vagy a vadászsólyom filmezése sem volt egyszerű: "A világ leggyorsabb madara több mint 100 km/óra sebességgel tud zuhanni, ha már 1 másodpercre sikerült élesre tartani, akkor már boldog voltam. Ez egy szárnyverést jelent, de 8-10-szeres lassítással már megvan az a felvétel, amire szükségünk van” - mondta.

Viszont a váratlan helyzetek néha új lehetőségeket rejtettek: „Kitaláltuk például, hogy legyen benne a filmben a keszegek ívása. Odamentünk, és láttuk, hogy a part tele van döglött halakkal, amelyeknek csak a feje hiányzott. Tudtuk, ez semmi más nem lehet, csak a vidra. Ezután került be a filmbe ez az állat is. Az elején nem is gondoltuk volna, hogy Tihanynál a vidrák ilyen aktívak.”