A Halott Pénz nemrég tért vissza erdélyi turnéjáról, de a zenekar máris egy újabb különleges fellépésre, a MOL Nagyon Balaton programsorozatának idei első kompkoncertjére készül. A zenészek Balatonhoz fűződő viszonyát körüljáró sorozatunk első részében Marsalkó Dávidot kérdeztük arról, milyen különleges elemekkel készülnek a balatoni koncertjükre, és hogy melyek a legkedvesebb helyei a tó környékén. Sőt, még azt is elárulta, neki melyik zene passzol leginkább a balatoni hangulathoz.

Kezdjük a legfrissebb élménnyel, mielőtt a kompkoncertről beszélnénk: nemrég értetek a végére az erdélyi turnétoknak, ez miben volt más, mint a korábbi koncertsorozatok?

M. D.: Ez már a negyedik erdélyi turnénk volt, ez a körút már-már szinte hagyománynak mondható a zenekaron belül. Annyiban viszont más volt az idei turné, hogy most töltöttük a legtöbb időt Erdélyben, hiszen a korábbi egyhetes turnék helyett ezúttal tíz napunk volt. A legtöbb helyen visszatérőknek számítottunk, de például a több időnek köszönhetően először juthattunk el Sepsiszentgyörgyre.

Jól látszik, hogy a határon túl is lépésről lépésre építkeztek, mint korábban itthon. Miért ilyen fontosak a határon túli fellépések a zenekarnak?

M.D.: Abszolút ugyanazt az elvet követjük a határon túli koncertekkel is, mint ahogy itthon építjük a zenekar dolgait. Egyre több helyre szeretnénk eljutni, egyre több helyen akarunk összehozni egy olyan bázist, amire később is számíthatunk a koncertjeinken.

Rengeteg helyre eljutottunk már így, de legközelebb Németországban München után például összejöhet egy berlini koncert is. Ezeknek a koncerteknek kettős célja van. Egyrészt a turnécsapatot, a zenekart is jobban összekovácsolja egy-egy ilyen utazás, másrészt olyan energiákat kapunk vissza, amiért megéri csinálni. Lehet, hogy 300 ember van például egy müncheni koncertünkön, de ez az ottani embereknek és nekünk is hatalmas öröm, rengetegen odajönnek a fellépés után egy-egy szóra. Ezek a koncertek a találkozásokról, kézfogásokról, az ölelésekről szólnak.

Keresitek ezeket az egyedibb lehetőségeket, a klasszikus koncertek, fesztiválfellépések mellett?

M.D.: Például az Aréna-turnénkkal – amit Magyarországon szerintem egyedülálló módon léptünk meg, és hoztunk össze 3 helyszínen (Budapest, Debrecen, Győr) 26 ezer embert – máris kiléptünk a megszokott keretek közül, és az egész óriási élmény volt. Úgyhogy persze, örülünk, ha mi is új környezetben, helyzetben próbálhatjuk ki magunkat.

Ha már új helyzetek, kompkoncerten voltál korábban?

M. D.: Kompkoncerten még soha nem voltam, nyáron sajnos alig tudok elszakadni egy-egy koncertre. De nagyon várom már a zenekarral együtt, hiszen mégiscsak a Balaton közepén fogunk zenélni. Ráadásul nem csak nekünk, de valószínűleg sok nézőnek is ez lesz az első kompkoncertje, ami azért extra fílinget ad majd az estének.

Készültök valami különlegessel?

M. D.: A koncert naplemente környékén indul, és már sötétben ér véget, emiatt olyan látványelemekel, fénytechnikával készülünk, ami passzolni fog ehhez a különleges hangulathoz. A számlistát, a koncert ívét is próbáljuk az egyedi estéhez igazítani.

Elnézve azt, hogy eddig kik (pl.: Tankcsapda, Csík zenekar, Vad Fruttik, Kiscsillag) léptek fel kompkoncerten, ez jelent egyfajta újabb elismerést a zenekarnak?

M.D.: Azt érezzük mi is, hogy ez egy megtisztelő állapot, hogy itt léphetünk fel. Ez egy olyan klub, ahova jó tartozni.

Mennyire jut időd a turnézás mellett a Balaton felfedezésére? Vannak kedvenc részeid?

M. D.: Nagyon szeretem a Balatont, de áprilistól szeptemberig nagyon kevés időm van a koncertjeink miatt, így a legtöbbször csak rövid időre tudunk megállni egy-egy balatoni helyen, ha lehetőségünk adódik rá.

Tihany például mindig lenyűgöz – akár csak egy séta erejéig is szeretünk itt körbenézni. A szívem csücske azonban Badacsony. Ott valahogy a látvány, a borok miatt nagyon különleges a hangulat. Legutóbb a nyári elfoglaltságok miatt pont egy téli hétvégét töltöttem el Badacsonyban, és az nagyon emlékezetesre sikerült. Meg is fogadtam, hogy még visszatérek ebben a csendesebb időszakban ide. Ilyenkor nincs akkora tömeg, nincs az a nagy nyüzsgés, nyugisabb mindenki, egyszerűbb elmenni egy-egy borkóstolóra, körbenézni egy pincében. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy egyszer jöjjön le egy hétvégére, tavasszal, vagy ősszel amikor még nem pörög ezerrel a szezon.

Nyáron általában csak annyi időre jutok le, amikor az egyik barátom hajókázást szervez a Balatonon, de azt is imádom.

Van olyan hely a Balatonnál, ahova biztosan visszatérsz?

M. D.: A Laposa Birtok nálam abszolút favorit. Elképesztő a kilátás, több órát el lehet tölteni simán itt, akár teljesen egyedül, vagy nagyobb baráti társasággal is. Nagyon tetszik az is, hogy a boraik mellett például helyi sajtokat is lehet náluk kóstolni.

Arról már árulhatsz el részleteket, hogy a nyári hajtás után hogyan alakul a zenekar jövője?

M. D.: 2019 különleges év lesz a zenekar számára. Várhatóan tavasszal új albumot adunk ki. Ezen a lemezen, ahogy azt eddig is tettük, a korábban kiadott dalok, és néhány új szerzemény lesz. De az album megjelenéséig még biztosan kiadunk egy-két számot. Emellett a Halott Pénz jövőre lesz 15 éves, úgyhogy ennek a méltó megünneplésére is készülünk.

Ha már szóba került a nyári, balatoni hajókázás, a kompkoncert előtt tudsz olyan zenét ajánlani, ami neked abszolút előhozza a balatoni hangulatot? Vagy amivel melegíteni lehet a kompkoncertre?

M. D.: Bob Marley összes! (nevet) Van egy kis mini lemezgyűjteményem otthon klasszikusokból, onnan az Exodus című lemezt például mindenkinek tudom ajánlani!