A Pörc Delikát melletti placcon a kánikulában is zajlik az élet. Nemcsak a fröccsök fogynak, folyamatosan sülnek a kolbászok, sercegnek a látványpult grilljén a húspogácsák. „Nem tudtam aludni a meccs után, még interneteztem egy kicsit, és találtam egy cikket erről a helyről. Aztán lejöttünk megnézni az asszonnyal” – mondja egy potenciális törzsvendég.
A Pörc Delikát 2014-ben nyílt meg Balatonkenese központjában. Kocsis Jenő, a tulajdonos és üzletvezető egy igazi „hentesdinasztia” ötödik generációjához tartozik, jelenleg is saját húsüzemükben készül a termékek jelentős része. Hétvégén kígyózó sorok állnak az üzlet előtt, ahol pörc, füstölt húsok, szalámik, kimért töpörtyű, szarvassonka, érlelt kecskesajt, kézműves kencék és jóféle olasz kávé is kapható. De a vevők nemcsak a fentiek miatt járnak ide, hanem egy jó beszélgetésért is, akárcsak a régi időkben.
Nem ez volt az eredeti terv
A nyitás óta volt egy Pörc Budapesten és Sopronban is, de kiderült, a nagyváros és a családias hentesüzlet nem működik igazán jól együtt. A Pörc maradt Balatonkenesén, és végre kibővült.
„A Pörc Delikátban csak hidegtálakat adhattunk, de nagyon régóta szerettem volna, hogy valamilyen szintű melegkonyhánk is legyen” – meséli a spontán bisztrónyitás történetét Kocsis. Amíg beszélgetünk, fél szemmel felügyeli a placcot, megkérdezi a távozó vendégeket, hogy ízlett az ebéd, és persze integet a Kenese főutcáján elsétáló ismerősöknek. Ez az emberek 95 százaléka.
„A Pörc Bisztró eredetileg nem itt és nem most nyitott volna meg, de most jött ez a lehetőség, én meg azonnal lecsaptam rá. Ez egy fröccsterasz volt a szomszédban, megszűnt, én pedig kivettem. Kitűztem az időpontot, hogy ha törik, ha szakad, június 1-én megnyitunk”.
Úgy volt, hogy csak este 6-kor lesz a hivatalos megnyitó, de kiírták a Facebookra, hogy már délután 2-kor lehet hamburgerezni. Fél 2-kor megtelt a placc, és este 10-ig tele volt, szombaton reggeltől estig ugyanez. „Nagyon jó érzés, hogy végre le tudom ültetni az embereket. Tavaly már nagyon sokat kellett várni a hidegtálakra. Annyit, hogy még én sem vártam volna ki” – teszi hozzá Kocsis.
Kolbászok csatnival, burgerek oldalassal
Az étlap nagyon rövid, és elég megnézni a bisztró falát, azonnal tudjuk, hogy a „grill tál” tartalmazhat pörcöt, vagy oldalast, sajtot, vagy valami mást, például rukkolát, koktélparadicsomot, stb.
A séf, Tarlósi Kornél a veszprémi Olívából érkezett, és 30 fokban is ingben, nyakkendőben, kötényben dolgozik a grillpultban – ahogy a Pörc csapatának minden tagja. A megjelenés a tőkelegények idejét idézi. Kocsis Jenő dédapjának idejében ők kínálták a feldolgozott húsárut, szigorúan ingben és nyakkendőben. Ez egyfajta tisztelet a vevő felé.
Az étlap a kolbászokkal indul. A hagyományos sütőkolbász mellett paprika nélküli, „szőke” kolbászt is lehet kérni, menüben babsalátával, fűszeres szilva csatnival (2400 Ft.) A burgereket Kocsis Bálint séffel – aki mellesleg nemrég megnyitotta a balatonalmádi Terasz strandbisztrót – állították össze.
A húspogácsa 85% rostélyost és egy kis zsiradékot tartalmaz, nem kap fűszerezést, csak sütés közben sózzák. A Side burgerbe (1890 Ft) kerülő oldalast kifilézik, sóban érlelik, fűszerezik, göngyölik és 6-8 órán át sütik, majd megpirítják, a Gourmet burger (1990 Ft) ízvilágát a szilva csatni, a grillezett kápia paprika és a kecskesajt határozza meg. A húsimádók a húspogácsa mellé még két szelet oldalast is kapnak a róluk elnevezett burgerbe (2200 Ft), ez összesen kb. 35 dkg-nyi húst jelent, egyetlen buciban. A vegákra is gondoltak: csicseriborsós zöldséges pogácsát is készítenek.
A burgereket menüben is, rósejbnivel is lehet kérni, saláta helyett csalamádét és coleslaw-t adnak. Ebben az esetben érdemes meggondolni, hogy marad-e elég hely a desszertnek, amit elég nagy hiba lenne kihagyni. Ez egy túrógombóc hidegen, citromhéjjal, zabkekszből készült morzsával (890 Ft).
Bátran álltak bele
Az előző hely funkciója is megmaradt, 80-féle bort tartanak itt, kimérve ezek közül a balatonudvari Skrabski borait kínálják. A Hedont a tapolcai Starira cserélték, és bővült a pálinkakínálat is.
„Felépítettük a Pörcöt, és nyitottunk mellette egy másik Pörcöt. Bátran álltam bele, tudtam, hogy telitalálat lesz” – mondja Kocsis. „Az emberek látják, mit kapnak, és eddig is vígan utaztak sokat azért, hogy a Pörc termékei legyenek otthon az asztalukon. Annak pedig külön örülök, hogy itt a külön asztalnál ülő vendégek is beszélgetnek egymással.”
A Pörc Delikátban a Bisztrónak köszönhetően valamennyivel kevesebb lett a várakozási idő, hiszen a hidegtálak már nem itt készülnek. De nem nagyon sokkal, mert évről többen jönnek a delikátba is. Még alakul a rendszer, hogyan oszlanak meg a feladatok a két hely között.