Az 1958-as világkiállítás apropóján épült, azóta Boglár ismertetőjele lett. A kivilágított gömböt szerintünk te is láttad már. De a Balatont láttad már onnan?

Balatonbogláron, a Várdomb tetején található Gömbkilátóban érdemes napfelkeltét vagy naplementét nézni, még akkor is, ha a bármelyik irányba fordítjuk a fejünket, a fémszerkezetet nem tudjuk kivonni a panorámából. A fémszerkezet csak az 1960-as években került oda, előtte fa váza volt a kilátónak. Szabó Kálmán az 1958-as virágkiállítás alkalmára eredetileg zárt kávézót tervezett ide, de a természet nem engedte, így maradt üveglapok nélküli "csak" kilátó. 

A Gömbkilátónál a belépésért fizetni kell, felnőtteknek 300, gyerekeknek 200 Forintot. Bár a kilátó a Kalandpark része, oda nem kötelező jegyet váltani - de persze össze lehet kötni a kirándulást mondjuk egy bobozással.

Hogyan jutsz ide? A 7-es főútt fölött található az építmény, de kell tenni egy kis kört. A Gróf Teleki Pál szobornál vagy a városi sportpályánál lekanyarodva érkezik meg az ember a beszédes nevű Kilátó utcába, ezen kell végigmenni a Kalandparkig. Az, aki ismeri a szabadtéri színpadot (a Kultkikötő itteni helyszíne), könnyen idetalál, ugyanis a színpad ugyanennek az utcának az elején van.