A tematikus art deco bár arany-fekete dizájn nélkül, de szinte a teljes italkínálattal érkezett meg a Balatonhoz, és a megszokott profizmussal készülnek a máskor nem kapható koktélok. Csak gin tonikból közel félszáz variációt tudnak keverni a bartenderek.

A budapesti Black Swan a Klauzál utcából Balatonfüredre tette át a székhelyét a nyárra. A Fekete hattyú hozta magával a legmagasabb színvonalú bárkultúrát. Az első vendégek között érkeztünk.

A bár bejáratát a Zákonyi Ferenc utca és a Jókai Mór utca sarkán találjátok, közvetlenül a fagyizó mellett. Nincs rejtve a Jókai utcán sétálók elől, de egyáltalán nem feltűnő - a Tagore-sétány felől nem is látható.

Még le sem ment a nap, de már kezd megtelni a lounge hangulatú terasz. A legtöbben célirányosan érkeznek, jönnek nyaraló, budapesti törzsvendégek, de találkozunk itt élő, a fővárosban tanuló egyetemistával is, aki azt mondja, nagyon örül neki, hogy a kedvenc bárja követi őt a nyári szünet idejére.

Az art deco stílusú, arany-fekete tükrös enteriőr maradt a Klauzál utcai bárban, de ez nem változtat azon, hogy a Black Swan professzionalitását és „személyiségét” a balatoni bárban is élvezheti bárki, aki azt értékelni tudja.

Nem a Tagore sétány volt a cél

„A füredi Black Swan egy pop up bár, csak nyáron tart nyitva. A speakeasy életstílus, amit a budapesti tematikus koktélbár képvisel, nem teszi lehetővé, hogy nyissunk a Klauzál utcában egy teraszt” - mondja Ódor András, a Black Swan ötletgazdája és szakmai vezetője. A speakeasy ugyanis azokat az illegális, rejtett bárokat jelenti, amelyekről szájhagyomány útján értesültek a bennfentesek a szesztilalom idején.

Ódor András rögtönöz egy koktéltörténeti előadást, mi pedig már Amerikában vagyunk, az 1920-as években, ahol üzletek, műhelyek titkos helyiségeiben folyt az alkoholfogyasztás. Akár egy ruhaüzletben, két bunda között vagy egy üvegcsiszoló műhely hátsó falán is lehetett a bejárat, a bartenderek pedig saját receptek alapján készült italokat kevertek a tilosban járó közönségnek. Egészen 1933 decemberéig ment ez így.

A Black Swan a nyáron veszít egy kicsit a speakeasy jellegéből, a Tagore-sétánytól kicsit távolabb eső helyet három helyszín közül választották ki. „Hozza a bár a balatoni feelinget, de mégis kicsit eldugott helyen van. Azt akarjuk, hogy tudatosan jöjjenek hozzánk a vendégek” – mondja Ódor.

Több mint 40-féle gin tonik

Az italkínálat is csak egy kicsit lesz karcsúbb, mint a budapesti bárban, de a szervizben száz százalékig hozzák azt a színvonalat, amit kell. A személyzet egy része a bárral együtt költözött, de feltűnnek új arcok is, természetesen a megfelelő képzéssel és tapasztalattal a hátuk mögött, és a tulajdonos köténymanufaktúrájában készült kreációkban.

Leutazott Füredre a közel 70-féle gin, az itallapon több oldalt kitöltő vodka- és whisky készlet, a sok-sok tequila és mezcal, de van bőven választék kézműves sörökből, proseccóból, pezsgőkből, fehérborokból is. A vörösborokból a nyárra való tekintettel öt tétel érkezett, de ezeket úgy válogatták össze, hogy az is találjon kedvére valót, aki testes csúcsborokat akar kortyolgatni egy forró nyári éjszakán.

A klasszikusok és az emblematikus italok mellett olyan koktélkülönlegességekkel is lehet itt találkozni, amelyek nem szerepelnek a normál kínálatban. Ilyenek például a gin tonikok: hétféle variáció került az itallapra, de ha egyszer úgy vágnánk bele az estébe, hogy ma gin tonikozni fogunk, több mint 40-félét tudnánk megkóstolni.

A bodzás margaritától a szarvasgombás koktélig

Kifejezetten nyári koktél a Passion Margarita (2190 Ft) - a tequila-cointreau alapnak a vanília és egy egész passiógyümölcs adja a twistet. De van bodzalikőrrel megbolondított koktél is (Breakfast Margarita. 2190 Ft), a Pineapple Plan (2990 Ft) pedig a Black Swan egyik emblematikus itala, melyben az ananászágyon érlelt alaprumot makadámsziruppal és citrusos tonikkal turbózzák fel.

Külön oldalt kaptak a Negronik: a bartender szerint a málnával és borssal készülő, a hölgyek körében igen kedvelt Donna Negronit (2190 Ft) mindenképpen érdemes megkóstolni, innen már csak egy lépés a szarvasgombás-mézes Trufle Negroni (2490 Ft). Ami nélkül nem telhet el ez a nyár, az a ház saját receptje alapján készült Energie Daiquiri (2990 Ft). A koktélba Red Bull redukció is kerül a lime és a rum mellé. Olyan erős a koffein hatása, hogy maximum kettőt ajánlott elfogyasztani belőle egy este. Aki nem tud választani, az a legjobb, ha rábízza magát a bartenderekre.

A Black Swan füredi bárjába nem titkos bejáratokon át vezet az út, mindenkit várnak. „A belépést nem anyagi dolgokhoz vagy megjelenéshez kötjük, hanem a gasztronómia és a koktélok szeretetéhez. Ide mindenki bejön, fogyaszt, és ha tetszik neki, visszajön, és törzsvendég lesz” - foglalja össze a koncepciót a szakmai vezető.