A megújult tihanyi Apátsági Rege Cukrászda filmbe illő teraszán fagyizni, sütizni vagy éppen ebédelni bakancslistás északi parti program. A Bencés tortába furmintos barack chutney, a fagylaltkehelybe bencés levendulás likőr kerül, és ez egy olyan cukrászda, ahol libacombot és gulyást is felszolgálnak.

Nem túlzás, hogy a Balaton talán legszebb teraszán böngésszük a menüt. A felszolgálók valószínűleg már megszokták, hogy kell a vendégeknek egy kis idő, amíg megpróbálják befogadni az eléjük táruló látványt, és csak ezután tudnak olyan nehéz kérdésekkel foglalkozni, mint a rendelés leadása. Tekintélyes méretű fagyikelyhek, már a pultban ellenállhatatlan tortaszeletek és üvegben tálalt desszertek fogadnak.

Étterem helyett cukrászda

A kultikus helynek számító „régi” és a nemrég felújított, újranyitott Rege cukrászda területe eredetileg is az apátsághoz tartozott. A terület ezután állami tulajdonba került, egy hotellánc (Hungar Hotels) üzemeltette. A Rege Presszó 1961-ben nyílt meg, cukrászdaként üzemelt, majd a rendszerváltást követően a bencések visszakapták és bérbe adták az üzletet.

2017-ben aztán újabb mérföldkő következett. A bencések felmondták a bérleti szerződést, és saját üzemeltetésbe vették a helyet. Felmerült, hogy étterem nyílik a panorámás cukrászda helyén, de aztán úgy döntött az apátság, hogy egy bécsi stílusú kávézóra van igény itt. Ezt már Panyi Zsolt, a Rege cukrászda üzletvezetője meséli, aki az Apátság vezetőivel együtt alakította ki a cukrászda koncepcióját. Több szálloda igazgatója volt már korábban, elindította és vezette a mátraverebélyi ferencesek Szentkút zarándokközpontját, de mióta az apátság felkérte az új cukrászda irányítására, a kávéházi vonalra koncentrál.

A Rege Cukrászda "felfuttatása" csapatmunka volt, amelyben a kezdeményezők, sok esetben az ötletgazdák, valamint a megvalósítók is a szerzetesek voltak. A közel 180 milliós beruházás keretében felépült a cukrászműhely és a konyha, megújult az épület külseje is. A belső terek egyelőre még a balatoni retró elegánsabb vonalát idézik, de idővel ezek is átesnek majd a ráncfelvarráson.

A levendulás krémestől a Bencés tortáig

Kb. 25-féle süteményből (790-990 Ft) választhatunk a világbajnok panoráma mellé (ha még egy kicsit maradnánk, egy aranyhidat is elcsíphetnénk állítólag). A levendulás krémes, levendulás sajttorta, joghurtos erdei torony mellett találunk ikonikus helyi sütiket is, mint a diós-hársfavirágmézes Rege torta, vagy a Bencés torta, amelynek olyan összetevői vannak, mint a mogyorószuflélap, vagy a „tokaji furmintba áztatott aszalt sárgabarack-chutney”, illetve a „hársfavirágmézzel készült narancsos túrókrém”. És erre jön még a „vörös áfonyával díszített tejcsokoládés ganage”.

A klasszikusokon tekertek egyet, a Rákóczi-túróst kehelyben, a gyümölcsrizst és a somlóit csatos üvegben adják. A paleósokra is gondoltak, ők málnás tortát választhattak, amikor ott jártunk, de vannak opciók glutén- és tejmentes desszertekre is. A süteményeket Mohácsi Zoltán mestercukrász készíti két kollégájával.

„Egy jó cukrászdát meghatároz, hogy milyen alapanyagokból dolgozik, és milyen a cukrászmester. A cukrászmesterrel az első 10 percben meghatároztuk, mi csak minőségi, első osztályú alapanyagokból dolgozunk. Nincs margarin, tortabevonó, csak vaj, holland kakaó, belga csokoládé” – teszi hozzá.

Kacsacombot a cukrászdából

Reggelizni is lehet, kérhetünk Benedek tojást, Bencés hidegtálat vagy a grillkolbászt tükörtojással és ciabattával. Csaknem 10-féle meleg fogást is kínálnak, ezeket a lassan, de biztosan egyre hűvösebb kora őszi estéken fogjuk igazán értékelni. A Bencés gulyásleves (2200 Ft) sok zöldséggel és gombával készül, a Rege Burger (3000 Ft) egy gazdagon megpakolt, marhahúspogácsás bagel. Kérhetünk levendulás fogast (4000 Ft) és kéksajttal göngyölt sertésszüzet is (4000 Ft). Sok fejtörés után végül a sous-vide-olt kacsacombot (4000 Ft) választottunk, amit lilakáposztás rétes kísért. Telitalálat volt.

„Elsősorban nem étterem vagyunk, ezért gyorsan elkészíthető, jól előkészíthető ételeket kínálunk. Én inkább egy bécsi kávézóhoz hasonlítanám” – mondja Panyi úr. Egy cukrászdában az emberek általában nem másfél órát töltenek el, hanem ennek az időnek a felét, nem lehet túl sok a várakozási idő. A konyhát Jáni Attila séf viszi.

Apátsági sörök, gyógyteák a félszigetről

„Mivel apátsági cukrászda vagyunk, sok olyan terméket kínálunk, ami Tihanyhoz, illetve a szerzetesrendekhez köthető” – mondja az üzletvezető. A levendulás termékek mellett kaphatók Gellért atya gyógyteái, amelyek hozzávalóit a szerzetes itt gyűjti a félszigeten. Pannonhalmi borokat, tihanyi apátsági söröket is árulnak, a szörpök Kismarosról, a ciszterci nővérektől érkeznek. A négyféle csokis fagylaltkelyhet az Anasztázia levendulás likőrrel öntik nyakon.