Már hónapok óta szemeztünk a 71-es út melletti hófehér épület panorámás teraszával, és azt is sokszor elterveztük, hogy tartunk itt egy rövid kávészünetet. Egy nyár végi délelőttön végre kipróbáltunk, és jó hírünk van: egész évben lehet innen csodálni a Balatont, és a kávé is megéri az utat.
A földszinten próbálunk meg kávéhoz és sütihez jutni, ahol egy középkorú, nagyon közvetlen felszolgáló fogad minket. Showman, minden megjátszás nélkül, de ismeri a vendégek határait, valószínűleg azt is levette már a pincérek hatodik érzékével, hogy még nem vagyunk túl a reggeli kávén. Kiderül, hogy a teraszon is tudunk rendelni, így a kinti lépcső felé vesszük az irányt.
Reggeli a nem sietős napokra
Nemsokára már az egyik kényelmes kanapén kortyoljuk a kókusztejes-levendulás lattét (800 Ft) és az eszpresszót, amitől végre felébredünk. Egy gyógynövényes limonádéval folytatjuk a délelőttöt (800 Ft). Alattunk a Balaton egyik leghíresebb panorámája, ellátunk Keszthelytől Badacsonyig, és azon tűnődünk, milyen lehet minden napot így kezdeni.
A menüt böngészve felfedezzük, hogy reggeli is van, de nem a szokásos melegszendvics-rántotta-virsli vonalon alapul a kínálat. Promenád tálat (1350 Ft) kérünk: pármai sonkát, bivalytejes mozzarellát, sajtkrémet, vajat, olívabogyót tartalmazó mediterrán reggelit kapunk, de van francia bagettben sült pármai sonkás szendvics (1290 Ft), grillezett kecskesajt paprikakrémes buciban (1190 Ft) és croissant házi lekvárral (490 Ft) is.
Kínálnak kisebb méretű reggeliket is, ami ideális annak, aki nem korgó gyomorral érkezik és csak épp bekapna valamit. Ilyen a grillezett sült paprika, bivalytejes mozzarella és különféle olívabogyók triója (990 Ft), a "Vegán üdvözlet” nevű étel pedig az előzőhöz hasonló, mozzarella nélkül.
Indusztriális stílus helyett egy csipetnyi retró
Évek óta elhanyagolt állapotban volt ez a terület, de a balatongyöröki tulajdonosok, Király Zsuzsanna, Kiss László Tibor és Kiss Szabolcs fantáziát láttak a mesés fekvésű ingatlanban, és két évvel ezelőtt megvették. „Arra gondoltunk, egy hiánypótló helyet lehetne itt nyitni” – meséli Zsuzsanna. Nyílt már a környéken étterem, a nosztalgiára és a hagyományos ételekre vágyóknak halsütöde és hurkát, kolbászt kínáló büfé, de kávézó-reggeliző és a sütiket, fagyikat kínáló hely nem volt eddig a közelben.
Zsuzsának és Lászlónak korábban nem voltak vendéglátós tapasztalataik. Jelenleg is mézkereskedelemmel foglalkoznak, és ők viszik a Tulipán - Helyi Termék és Magyar Áruk Boltja nevű keszthelyi delikátboltot is.
Visszatérünk a kávézó alsó szintjére, ahol kellemes, meleg árnyalatok fogadnak minket. A sötétsárga és szürke színek, a faágakat idéző térelválasztó egy kis jóleső retró hangulatot csempésznek a letisztult terekbe, egy pillanatra bevillannak a régi cukrászdák süppedős kagylófoteljei és a méregerős presszókávék illata. De tényleg csak egy pillanatra.
Az épület megtervezését Kruppa Nándor építészre, a belső tereket pedig profi lakberendezőre, Kalamár Anitára bízták a tulajdonosok. Az volt a cél, hogy egyszerre legyen hagyománytisztelő és modern a ház. Az indusztriális stílus nem passzolt volna ide, a tulajdonosok otthonosabb, melegebb enteriőröket akartak.
Bár a Szépkilátónál legalább egyszer meg lehet fogni a vendégeket a panorámával, a Promenádban nem ez a cél. Törzsvendégeket szeretnének, és nemcsak a külsőségekben törekszenek a minőségre. Helyben készítik a fagyit, és tervben van egy őszi olaszországi fagylaltkészítő-tanfolyam is. Adalékanyagmentes, modern, de házias jellegű süteményeket, tortákat készítenek.
„A jó termékekkel meg lehet fogni az embereket”
A reggelivel kapcsolatban elmeséli, hogy szerettek volna kicsit mást mutatni, mint a hagyományos rántotta-tojás-szalonna: „A vendégek minden nap megkérdezték, hogy mikor lesz, így augusztusban bevezettük. A vegán reggelire és a mentes sütikre is igény van, sokan keresik ezeket”. A borok egy balatonedericsi pincészettől érkeznek, Zsuzsanna szerint a vendégek értékelik, hogy helyi borászattól kóstolhatnak.
Azt is megtudjuk, hogy kedvenc felszolgálónk, Attila nemcsak a sok éves olaszországi munkatapasztalatnak köszönhetően nevetteti meg a legmorcosabb vendéget is. „54 éves vagyok, de még nem volt rossz napom” – mondja.