Megkezdődött a sólyi templom, Magyarország „legrégebbi falusi templomának” felújítása.

Megkezdődött ezeréves sólyi templom május 20-ig tartó restaurálása – írta meg a balaton.vehir.hu. Az Árpád-kori templomban „a falszerkezet szondázásával és a vakolat részleges feltárásával” indultak meg a restaurálási munkálatok, amelyek során előkerült egy befalazott középkori szentségtartó (díszes ostyatartó, amelyet nagyobb körmeneteken körülhordoznak a katolikusok - a szerk.) is.

„Jelenleg a kármentés, a falazat és a vakolat szondázása folyik, részleges feltárással, illetve a szentélyben található ablak körüli, XVI–XVII. századi levélindás festés konzerválása történik” – nyilatkozta Répássy Viktor falkép-restaurátor, aki hozzátette, hogy a megtalált szentségtartó helye körül lehetnek szenteket ábrázoló középkori falfestmények. „A festékrétegeket egészen a XVI.-XVII. századból feltárt festett rétegekig el kell távolítani, hogy meggyőződjünk arról, hogy esetleg középkori, figuratív képekkel is díszítették ezen falrészeket.”

UPDATE: A balaton.vehir.hu január 23-i cikke szerint „templom északi falán feltárásra került egy egyelőre páratlan, legalább 800 éves freskó”.