Érkezik az ősz első hosszú hétvégéje, reményeink szerint pedig a napsütéses idő is kitart még egy kicsit, így minden adott hozzá, hogy tartalmasan teljenek a következő napok. Balatonlellén teljesen új őszi gasztro esemény mutatkozik be, miközben több borász is szeretné megünnepelni, hogy véget ért a szüret. Szigligeten a süllők, Veszprémben a Quimby lesz a főszereplő, de abban is tudunk segíteni, ha a négy napban minél jobban elvesznétek a természetben. Irány a Balaton!

Balatonfüredi Szüreti Fesztivál (10.19-21.)

Péntek és vasárnap közt rendezik meg az idei szüreti fesztivált Balatonfüreden, ahol a főattrakció természetesen a hagyományos felvonulás lesz, de rengeteg gasztro- és gyerekprogram, illetve utcabál is várja az érdeklődőket. A felvonulás útvonalán összesen huszonöt borász kínálatából lehet majd választani.

Smoke on the water 2.0 - Grill és BBQ piknik (10.19-23., Balatonboglár)

Paletta Bisztró Boglár hagyományteremtőnek szánt évzáróján a hosszú hétvége bármely napján részt vehetünk, ahol a grill és BBQ ételek lesznek a középpontban. A hétfő este további különlegessége, hogy aznap a tulajdonos, Bezerics Dani születésnapi bulija fogja súlyosbítani a gasztrohétvégét.

I. Murci Fesztivál (10.20., Balatonlelle-Kishegy)

A Hegyszépítő Társaság kezdeményezésére szombaton rendezik meg az első Murci Fesztivált a Balatonlelle mellett található Kishegyen, ahol 14 borászat, 7 étterem és 2 cukrászda fogja biztosítani, hogy se éhségre, se szomjúságra ne legyen panasz. A fesztivál fókuszában a hal- és vadételek, illetve természetesen a murci lesz.

Szüretzáró szőlőszentelés, evés-ivás (10.20., Hegymagas)

Október 20-án zárul a szüret a Bencze Családi Birtokon, ezt pedig illő módon meg is ülik a birtok vinotékájánál. Kerülni fog az asztalra halászlé és vadpörkölt is, természetes borokkal és murcikkal kiegészülve.

További információk a Facebook-eseménynél!

Quimby Teátrum (10.20., Veszprém)

Az ország egyik legelismertebb zenekara, a Quimby számos különböző hangszereléssel és műsorral koncertezett már az elmúlt közel három évtizedben, ezúttal a színházi körülmények mellett döntöttek. A Teátrum című műsoruk a finomabb, intimebb dalok köré épül – ezekkel érkeznek október 20-án a veszprémi Hangvillába is.

Kódex mesterkurzus és vacsora (10.20., Csopak)

Az október Csopakon különösen fontos, hiszen a hónapban zajlik a Csopaki Kódex szerint készült borok bírálata, de a dűlős borok új évjárata is ilyenkor mutatkozik be, ezekhez kapcsolódóan idén mesterkurzust és vacsorát is szerveznek. A kurzus vendége Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus lesz, az előadást követően a legszebb Kódex borok mellett a világ nagy fehérborait is megízlelhetjük.

További információk a Facebook-eseménynél!

Kislaki őszi nyitott hétvége (10.20-22., Kislaki)

Három napon át kóstolhatók a Kislaki Bormanufaktúra első újborai, a 2018-as irsai olivér-zenit, illetve a rosé. Szintén debütáns a 2017-es pinot noir, illetve a vitéz cabernet, de az újoncok mellett a régi kedvencekről sem kell lemondania az erre látogatóknak.

További információk a Facebook-eseménynél!

XIII. Szigligeti Süllőfesztivál (10.20-22.)

Szombattól hétfőig már tizenharmadik alkalommal érkezik a Szigligeti Süllőfesztivál, ahol a legkülönfélébb módokon elkészített halételek mellett kézműves vásár és gyermekprogramok nyújtanak majd kikapcsolódási lehetőséget az egész családnak.

Bio Sütőtök Nap (10.21., Somogyvámos)

Krisna-völgyben ebben az időszakban érik be a helyben termesztett bio sütőtök, melynek sokféle elkészítési és felhasználási módja van a krémlevestől az édességekig, ezek közül valamennyit meg lehet majd kóstolni október 21-én, a Bio Sütőtök Napon.

Az átkelés madarai (10.23., Veszprém)

Az átkelés madarai című kolumbiai-dán-mexikói dráma megtörtént események alapján mutatja be egyszerre a kolumbiai alvilágot és a bennszülött tradíciókat. Hogyan vált Kolumbia drog nagyhatalommá? Miként befolyásolta az indián törzseket a hirtelen jött gazdagság és hogyan érintette őket a nyugati világ értékrendje? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk az Oscar-díjra is jelölt A kígyó ölelése című film készítőinek legújabb alkotásából, melyet premier előtt vetítenek a 8. Mozinet Filmnapok keretein belül.

Hétvégi túratipp: kirándulás a Koloska-völgyben

Erre a hévégére egy könnyed, kisgyerekkel is probléma nélkül teljesíthető kirándulást ajánljunk, melynek célja a Koloska-völgyi kirándulóerdő. Rögtön a túra elején érdemes elidőzni a Koloska-völgyi Vadasparkban, ahol gím- és dámszarvasok, muflonok, fürjek és tőkésrécék is élnek. A kirándulóerdőben egy a helyi állatfajokat és geológiai formációkat bemutató tanösvényt is találunk, de a környék főattrakciója a Koloska-szikla, ahová kiépített erdei lépcsősoron kapaszkodhatunk fel.