A ötvenes évek még messze állt a legvidámabb barakktól, az emberi élni akarás mégis felszínre tört a Balatonon. Boldogság, strand, napfény és Nagy Imre a Fortepan fotóin.

A magyar történelem eddig utolsó, igazán viharos és turbulens időszaka volt az ötvenes évek. A társadalom végigtalpalta a személyi kultusztól terhelt bolsevik diktatúrát, reményt merített a Nagy Imre-i reformokból, ismét csalódnia kellett a kommunista rendszerben, azt forradalommal akarta emberarcúvá varázsolni, illetve eltörölni, majd a szovjet intervenció eltiporta a reményeket, a megtorlás pedig az életeket. Az ötvenes évek egyfelől a bosszúról szólt, másfelől megágyazott annak az enyhülésnek, ami a hatvanas éveket jellemezte, és végül pár évtized múltán a rendszer összeomlását hozta magával.

A legvidámabb barakk tehát látszólag még a legszomorúbb volt az ötvenes években, azonban a Fortepanon fellelhető képek egy másik világot mutatnak. Vidáman strandoló gyerekek, magát boldogan sminkelő csinos lány, büszke vitorlázók, a balatoni turizmus kiépülése, úttörők, földművesek, üdülők, írók és politikusok képei színesítették a kor magyar tengerét. Ezek a képek azt mutatták, hogy a legsötétebb elnyomás éveiben is a Balaton volt az a hely, ahol a felszínre tudott törni az élni akarás és az életvidámság. Az 1950-59 közötti időszak balatoni fotóiból szemezgettünk az 1956-os forradalom 62. évfordulóján.

Az első kép 1950-ből való és egy osztálykirándulást ábrázol Balatonfüreden:

1951, balatonfüredi kikötő, sminkelés közönség előtt:

"50-es cirkáló a Yacht Clubnál. Dr. Tuss Miklós, 1928-as olimpikon, többszörös magyar bajnok vitorlázásban, több híres balatoni vitorlás tervezője" - szól az 1951-es füredi fotó ismertetője.

Úttörőtábor Balatonlellén, 1952. Rákosi Mátyás pajtás népszerűsége töretlen.

A képaláírás szerint ez a "gomba a kikötőnél", amely egy füredi Csemege-boltnak felelt meg 1953-ban.

A párt nem áll le nyáron sem, avagy "Katona Antal, a Közlekedés és Postaügyi Miniszter első helyettese avatóbeszédét tartja a rádióállomás átadásakor. Balról a második Karádi Gyula, Kohó és Gépipari miniszterhelyettes." Készült Balatonszabadin, 1953-ban.

A kerékpár sem áll le nyáron, avagy "sétány a Wesselényi strand főbejáratától a vasút irányába." Igen, ez Balatonalmádi és 1954.

"Út közben a Kisfaludy-ház felé" - írja a Fortepan amatőr fotósa erről a szerelmes képről, ami a Badacsony lábánál készült szintén 1954-ben.

"Badacsonytomaj a Badacsonyról nézve, középen a Szent Imre-templom." 1954-es légifotó.

"Helka vagy Kelén csavargőzös a tavon." 1955-ből.

"Imremajor, Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút." Pár évtizede nem voltak olyan csinos kis vagonok a fenyvesi kisvasúton, mint manapság. A teltház viszont 1955-ben is garantált volt, bár ekkor még zömmel munkások és áru szállítására használták.

"Vásártér utca, háttérben a Fehér templom", Balatonfüreden. Ekkoriban a város felső része még egészen más képet mutatott (a fotó 1955-ös).

Ha már Füred, éljenek az űrruhás traktorosok, szintén 1955-ből, szintén a Vásártér utcából.

1955, Tihany, "MSZMP üdülő (egykor József főherceg nyaralókastélya)." Annyi a hiba mindössze, hogy 1955-ben még nem volt MSZMP, csupán MDP, azaz Magyar Dolgozók Pártja.

A "MÁV nevelőintézetek nyári gyermeküdültetése" Balatonberényben, 1956 nyarán.

1956. "A felvétel Nagy Imréről a Zabó-ház teraszán készült." A Fortepan adatbázisa szerint a kép egy nappal a forradalom kitörése előtt készült, október 22-én.

FRISSÍTÉS
: Az Index 2019. október 21-i cikkében a fotókat készítő Kotnyek Antal eddig nem publikált képeit is közzétették, együttműködve a Fortepannal. Ezekből kiderül, hogy 1956. október 22-én Nagy Imre egy korábbi ígéret betartását fontosabbnak tartotta: elment Zabóékhoz a szüretre. Mindezt Nagy Imre unokája is megerősítette visszaemlékezésében. És tényleg annyira rövidujjasan jó idő volt akkor is, mint 63 évvel később.

A következő évben pedig mintha mi sem történt volna, folyt tovább a szocializmus építése, olykor távol-keleti elvtársakkal. "A felvétel a Minisztertanács üdülőjének kertjében készült" - hirdeti a Fortepan az 1957-es balatonőszödi képről.

1957, Siófok, "Mártírok útja - Kálmán Imre sétány sarok, a büfésor építése" (és a szocializmusé).

A szántódi rév 1957-ben egy csodás, bécsi rendszámú kabrióval.

A filmipar is magához tért a forradalmi sokktól, sőt pezsgett. "Illés György operatőr és unokatestvére, Kármentő Éva vágó. A felvétel Keleti Márton Nem ér a nevem című filmjének forgatásakor készült" 1958-ban.

Jó látni, hogy már 1958-ban is léteztek a Balatonnál fantáziadús matracok.

A divat ezzel nem állt meg, a napszemüvegek terén is utat tört magának a módi 1958-ban. A helyszín Tihany, "Pisky sétány, háttérben a kikötő."

A badacsonytomaji Római úton az új frizurák is megjelentek 1959-ben.

"Glatz Henrik utca, Motel", kiváló reklámfotó 1959-ből, Siófokról (mellesleg egy pazar sorozat egy darabja).

Ismerős arc az 1959-es évből, Tihanyról: "Sajkod, Mályva utca 6. (Nyaraló 12), Németh László író nyaralójában."

Vidám mókázás 1959-ből a badacsonyi pincéktől. Az enyhülés beindult, következhetett a kinyílás korszaka, a hatvanas évek.

Címkék