Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

aktív

szerkesztés

Iránytűt adunk a téli Balatonhoz! – Megjelent a We Love Balaton ingyenes útikönyve

Szerzők

  • We Love Balaton

2018. 12. 14. 13:39

Az utóbbi években kiderült, hogy a Balaton sokkal érdekesebb annál, hogy csak egy kedvenc nyaralóövezetként gondoljunk rá. A környék elkezdett élni, és egyre többen szeretnék, ha négy évszakban, folyamatosan megérné felkeresni a tó partját. Útikönyvben gyűjtöttük össze, hogy merre érdemes indulni télen és kora tavasszal.

Vakáció, napsütés, nyár, lángos, főtt kukorica, strand, üdülő. Nagyon sokáig valóban erről és csak erről szólt a Balaton, de az utóbbi években ez megváltozott. Egy lassú, mégis látványos változás során sok helyi vállalkozó elkezdett négy évszakos Balatonról, őszi-téli nyitvatartásról beszélni, cáfolva a tévhitet, hogy augusztus 20. után megáll az élet a tó partján. Most már inkább arról van szó, hogy akkor kezdődik.

A tömeg ugyanis elvonul, a tanúhegyek, a túraútvonalak, a látnivalók viszont nem mozdulnak, és sokszori tapasztalatunk, hogy ilyenkor nyugodtabb és élhetőbb a környék, mint a nyári főszezonban. Igaz, hogy a vasúti menetrend foghíjasabb, mint júliusban, és lehet, hogy kicsit többet kell keresnünk a nyitva tartó éttermeket, de az ilyenkor is kitartó vendéglátósok tényleg hosszú távban gondolkoznak, és minél többen vannak, annál jobban jár a régió.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Most megjelent kiadványunkban a téli, valamint a kora tavaszi Balatonra koncentrálva gyűjtöttük össze 136 oldalon, öt fejezetre bontva tippjeinket arról, hogy merre érdemes felfedezni ilyenkor a környéket.

Ha a környék látványosságaira vagytok kíváncsiak, bemutatunk olyan épületeket, amelyek mellett könnyen elmegyünk, mégis érdemes rájuk csodálkozni, vagy olyan látnivalókat, amelyeken keresztül a Balatonhoz kötődő művészek múltját ismerhetjük meg jobban. Feltérképeztük, milyen gyerekprogramokat lehet ilyenkor találni, elmeséljük a Gömbkilátó kalandos történetét, valamint a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatójával is beszélgettünk arról, hogy milyen küldetése lehet az apátságnak a Balaton életében.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha aktív programokat kerestek, elmondjuk, hogy milyen várromokat érdemes felfedezni, melyik tanúhegyeket kell megmászni, de azt is eláruljuk, hol találtok sípályát a környéken, vagy azt, hogy merre érdemes indulni, ha a Via Ferratát próbálnátok ki.

A gasztronómiáért rajongóknak összegyűjtöttünk remek éttermeket, amelyek télen is nyitvatartanak, ajánlunk karácsonyi borokat, szilveszterre pedig kivételesen jó balatoni pezsgőket gyűjtöttünk össze.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Adunk ötleteket balatoni szilveszterre, valamint interjúztunk Balassa Balázzsal, Szigliget polgármesterével, aki több mint öt éve kezdi az újévet Szigligeten újévi csobbanással, tavaly pedig már 500 résztvevővel, több ezer néző előtt zajlott az egyik legextrémebb téli esemény.

A nyári kiadáshoz hasonlóan ezúttal is több magyarázógrafikával találkozhattok a kiadványban, többek között bemutatjuk a gardát, a legendás balatoni halat, és azt a különleges módszert, amellyel halászták.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A kiadvány már elérhető Budapesten és a Balaton partján is. Az útikönyvekért érdemes a Tourinform-irodákban érdeklődni, de azokon a vendéglátóhelyeken is megtaláljátok őket, amelyek szerepelnek a kiadványban.

Az útikönyvet online is átlapozhatjátok itt:

Budapestről szóló téli és kora tavaszi kiadványunkat ezen a linken keresztül érhetitek el.

A kiadvány a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben készült.

Hasonló tartalmak

Admin mode