látnivalók & kultúra

szerkesztés

Megnyílt Balatonfüred új kiállítótere és kulturális központja

Szerzők

  • Bicsérdi Ádám

2018. 04. 04. 18:32

Újabb helyszín miatt érdemes Balatonfüreden kicsit otthagyni a partot, és az óváros felé venni az irányt. Főleg, ha Mark Zuckerberg életére is kíváncsiak vagyunk. A Zsidó Kiválóságok Házában ugyanis több mint száz tudós, matematikus, orvos pályáját tanulmányozhatjuk át. De az új közösségi térben többek között koncerteket és workshopokat is tartanak majd.

Már a felújítás után is foglalkoztunk a Balatonfüred egyik új közösségi terének szánt épülettel, amely március közepén hivatalosan is megnyitott, így most már minden héten szerdától vasárnapig bárki számára látogatható. Az egykori Szent Margit-templom majd zsinagóga, amely most Zsidó Kiválóságok Házaként nyitott újra, az utóbbi évtizedekben buszgarázsnak, hajógyári raktárnak vagy legutóbb lovagi étteremnek is helyet adott, de a felújítással remélhetőleg letisztultabb funkciót tölthet majd be a város vasút feletti, óvárosi részén.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az egykori zsinagóga mellett, attól stílusban is jól elkülönített modern épületrészbe lépve két opció között választhatunk: vagy azonnal belevetjük magunkat az interaktív, Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika címet kapó kiállításba, vagy besétálunk a felújított templomtérbe.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha az aktívabb résszel indítanánk, a kiállítás még a földszinten indul, ahol kiválaszthatjuk magunknak, hogy a több mint száz zsidó származású tudós, orvos közül kinek az életét szeretnénk jobban megismerni. A választás után az emeleten folytatódik a kiállítás, ahol már különböző játékok segítségével tesztelhetjük, mennyit sikerült megjegyeznünk Sigmund Freud, Teller Ede vagy a mostanában bocsánatkérése miatt a hírekben szereplő, Facebook-alapító Mark Zuckerberg életútjáról. És tényleg érdemes figyelni, mert egy-egy kihagyás, és oda a sikerélmény, ezt saját bőrünkön tapasztaltuk.

A kiállítás a Füredre érkező iskolás csoportnak lehet nagyon jó opció, főleg, hogy az épület alagsori szintjén egy múzeumpedagógiai foglalkozásokra alkalmas helyiség is helyet kapott. A diákokkal érkező tanár akár előre eldöntheti, milyen tematikára (pl: női tudósok, vagy magyar tudósok) akarja felfűzni a látogatásokat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az eredeti, és a lehető legpuritánabb módon felújított épület egészen már egészen más hangulatú. Olti Ferenc, a kiállítás főszervezője szerint ezt kifejezetten befogadó térnek szánják, ahol a koncertektől kezdve a környék termelőit bemutató börzéig sok minden megfér. Legközelebb, áprilisban például a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet itt, és mivel a közeli városi könyvtár is ide szervezhet programokat, valószínűleg a sokszínűség jellemzi majd továbbra is programkínálatot. Azért az épület eredeti funkcióját egy budapesti házból megmentett, Róth Miksa által tervezett tóraszekrény jelzi, amely így felújított formájában az épület valódi éke lett.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Zsidó Kiválóságok Háza további programjaiért érdemes majd a hivatalos oldalukat böngészni.

Hasonló tartalmak

Admin mode