Újabb helyszín miatt érdemes Balatonfüreden kicsit otthagyni a partot, és az óváros felé venni az irányt. Főleg, ha Mark Zuckerberg életére is kíváncsiak vagyunk. A Zsidó Kiválóságok Házában ugyanis több mint száz tudós, matematikus, orvos pályáját tanulmányozhatjuk át. De az új közösségi térben többek között koncerteket és workshopokat is tartanak majd.

Már a felújítás után is foglalkoztunk a Balatonfüred egyik új közösségi terének szánt épülettel, amely március közepén hivatalosan is megnyitott, így most már minden héten szerdától vasárnapig bárki számára látogatható. Az egykori Szent Margit-templom majd zsinagóga, amely most Zsidó Kiválóságok Házaként nyitott újra, az utóbbi évtizedekben buszgarázsnak, hajógyári raktárnak vagy legutóbb lovagi étteremnek is helyet adott, de a felújítással remélhetőleg letisztultabb funkciót tölthet majd be a város vasút feletti, óvárosi részén.

Az egykori zsinagóga mellett, attól stílusban is jól elkülönített modern épületrészbe lépve két opció között választhatunk: vagy azonnal belevetjük magunkat az interaktív, Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika címet kapó kiállításba, vagy besétálunk a felújított templomtérbe.

Ha az aktívabb résszel indítanánk, a kiállítás még a földszinten indul, ahol kiválaszthatjuk magunknak, hogy a több mint száz zsidó származású tudós, orvos közül kinek az életét szeretnénk jobban megismerni. A választás után az emeleten folytatódik a kiállítás, ahol már különböző játékok segítségével tesztelhetjük, mennyit sikerült megjegyeznünk Sigmund Freud, Teller Ede vagy a mostanában bocsánatkérése miatt a hírekben szereplő, Facebook-alapító Mark Zuckerberg életútjáról. És tényleg érdemes figyelni, mert egy-egy kihagyás, és oda a sikerélmény, ezt saját bőrünkön tapasztaltuk.

A kiállítás a Füredre érkező iskolás csoportnak lehet nagyon jó opció, főleg, hogy az épület alagsori szintjén egy múzeumpedagógiai foglalkozásokra alkalmas helyiség is helyet kapott. A diákokkal érkező tanár akár előre eldöntheti, milyen tematikára (pl: női tudósok, vagy magyar tudósok) akarja felfűzni a látogatásokat.

Az eredeti, és a lehető legpuritánabb módon felújított épület egészen már egészen más hangulatú. Olti Ferenc, a kiállítás főszervezője szerint ezt kifejezetten befogadó térnek szánják, ahol a koncertektől kezdve a környék termelőit bemutató börzéig sok minden megfér. Legközelebb, áprilisban például a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet itt, és mivel a közeli városi könyvtár is ide szervezhet programokat, valószínűleg a sokszínűség jellemzi majd továbbra is programkínálatot. Azért az épület eredeti funkcióját egy budapesti házból megmentett, Róth Miksa által tervezett tóraszekrény jelzi, amely így felújított formájában az épület valódi éke lett.

A Zsidó Kiválóságok Háza további programjaiért érdemes majd a hivatalos oldalukat böngészni.