A Balaton környéki újdonságok közül mostanság mindenki a Balatonalmádiban található Veganeeta Home-ról beszél. Árvai Anita és családja nagyon magasra a tette a lécet mind a külsőségek, mind a vega és vegán konyha tekintetében. Ez az eddigi forgalmon is meglátszik. Anita szerint most kell okosan folytatniuk, hogy hosszútávon is képesek legyenek megfelelni az elvárásoknak.

Már az áprilisi nyitáskor is sejthető volt, a nyár eleji forgalmat elnézve pedig egyértelmű: 2018 balatoni slágertémája a Veganeeta Home. Minek köszönhető mindez? A part egyrészt nem bővelkedik kifejezetten vegetáriánusoknak és vegánoknak szánt helyekben, másrészt mind a külső megjelenésben, mind a konyhai felhozatalban sikerült kiemelkedőt alkotni.

Kétszer jártunk a Veganeetában: egy lusta, borongós hétköznapon, és egy forgalmas, már szinte nyári hétvégének számító ebédidőben. Más-más időpontok, más-más helyzetek, egy valami mégis közös bennük: Árvai Anita,  a hely lelke, aki fáradhatatlannak tűnik a nyitás óta szűnni nem akaró érdeklődés ellenére.

A receptek csak ürügyként szolgáltak

“Azért van mindehhez energiám, mert imádom csinálni” - mondja megdöbbenésünket látva Anita, aki az étterem megnyitása előtt komoly, többezres olvasótábort gyűjtött blogjával, ahol a receptek mellett saját gondolatait, tapasztalatait, inspirációit szőtte bele írásaiba. “Naponta tíz-húsz levelet kaptam. Már ettől szárnyaltam, hiszen nem gondoltam volna, hogy ennyien érdeklődnek majd. A bloggal csak segíteni akartam másokon, a receptek ürügyként szolgáltak. Ha megnézed, ezek az írások azért egyáltalán nem csak az ételekről szólnak.”

A blogírást Anita drasztikus életmódváltása után kezdte: egy rossz lelet után áttért a vegán életmódra, és négy hónap után minden eredménye pozitív lett. Nem akar senkit sem erőszakosan áttéríteni, inkább csak inspirálni szeretné az embereket. Nem engedi be a rosszindulatot és a cinizmust az ajtón, ez már azon is látszik, ahogy a vendégeivel bánik vagy ahogy egy-egy rossz szájízű véleményre reagál. A negatív Facebook-üzenetet is megköszöni, amikor pedig egy gasztrokörökben ismert személyiség elé rossz salátát tettek, másnap már a helyes elkészítés módjának leírása lóg a konyha falán.

Rosszindulatnak itt nincs helye

A Veganeeta Home több funkciót is ellát, hiszen amellett, hogy á la carte is teljesítenek kéréseket, napról napra változó ajánlattal is készülnek, amit nagyrészt Anita és családja készít. A vegaburgerre, a falafel tálra, a pásztorpitére (2-3 ezer Ft között) elég nagy a kereslet, ezek visszatérő elemek lesznek, de simán kifoghatunk pizzát vagy tabulét  is a kétfogásos napi ajánlat között (2 ezer Ft). Anita másik fontos rajongása is előtérbe kerül a Veganeetában is, hiszen a legendás Faema E61 gépnek köszönhetően az étlapon több oldalt felölelő kávétípusok közül választhatunk: a klasszikus megoldásoktól egészen a ház ajánlatáig, a frissen facsart narancslével kevert kávéitalig (450-900 Ft között).

Elnézve a jelenlegi keresletet, Anitáék erőn felül teljesítenek, így nem csoda, hogy a teljes családot bevonta már a napi pörgésbe. “Felvettem a szüleimet is,  - meséli nevetve - édesapám concierge-ként fogadja a vendégeket, édesanyám pedig a konyhában óriási segítség.” Mint ahogy Anita férje is aktívan kiveszi a részét a hajtásból, őt leggyakrabban a pult mögött találjuk.

Hamar ugrott az apró bisztró ötlete

A látottak alapján elég irreálisnak Anita korábbi, szerényebb terve, amely elmondása szerint egy apró vegánbisztrót takart volna. Miután Almádiba költöztek, korábbi állásába nem kívánt visszatérni Budapestre, jogi karrierjét pedig nem akarta folytatni. “Ekkor kezdtünk el a férjemmel helyeket nézni. Füreden szerettünk bele egy villaépület udvarába, de ott nem adták meg az engedélyt.”

Később azonban Almádiban, a jobb sorsra érdemes Tulipán Udvarban láttak fantáziát egy akkor még sötét, ír pub tematikájú, üresen álló egységben. “Itt ugrott az egyszemélyes bisztró ötlete”  - emlékezik vissza Anita, aki szerint nem akarták kezdetben a teljes teret megnyitni, ehhez képest nyárra már a teraszok, és a földszint is teljes gőzzel üzemel.