Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Minden hatalom az üdülő pártvezéreké - bejártuk az aligai pártüdülőt

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2018. 07. 13. 12:29

Káderek fürdőgatyáját, Castro ellopott Pannoniáját és Kádár János pecaszigetét is megismerhetjük a Hosszúlépés aligai sétáján. Az egykori aligai pártüdülőben elmerülhet az ember a szocializmus elit világában, ahol folyt a sör, forró volt a lángos, mindig szabad a teniszpálya és sok a gépfegyveres őr.

'86-os, Y generációs magyar polgár vagyok, ezért a szocializmus nekem egy elvont fogalom. A kádári korszakban csupán csecsemő- és kisgyerekkorom töredékét éltem, alighogy megszülettem, meghalt maga Kádár János is, és megjött a rendszerváltás. Ezért részben a szülők, nagyszülők elmondásából, részben az iskoláimból és a történelemkönyvekből, részben a médiából rekonstruálhattam azt, milyen volt az "átkosban", azaz a legvidámabb barakkban (kinek-kinek mi jutott) élni. A legjobban minden történelmi kort az ad vissza, ha a korhű, ne adj isten valódi díszletei közé csöppenünk, így könnyebben beleélhetjük magunkat, milyen volt akkoriban jókor jó helyen lenni. Ebben segít a Hosszúlépés által szervezett frappáns nevű séta, a Káderek fürdőnadrágban, ami az aligai pártüdülő életét mutatja be.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Vidám kis csoport gyülekezik a Balatonvilágos, Aligai út 1., azaz a Club Aliga bejárata előtt, Üveges Bence történész és sétavezető széles gesztusokkal magyarázza nekik a szokásos tudnivalókat. Na meg a szokásoson kívül is, mivel itt nem árt résen lenni, már épületstatikai okokból is. Ugyanis a két részre osztott aligai üdülő első része működik csak manapság Club Aligaként, az Aliga 2 fedőnevű másik oldal zömmel dzsungel és elhanyagolt, omladozó épületek posztapokaliptikus egyvelege. Fel is hívják rá a figyelmet, hogy ne nagyon másszunk be a néhol betört ablakú, kitört falú, kiszakadt ajtajú házakba. Erre amúgy Aliga 2-n nem kevés tábla is figyelmeztet.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fogyott a lángos, Biszku lánya vízisíelt

Első lépésként megtudjuk, hogy az 1989 előtti időkben több pártüdülő is létezett a Balatonnál, talán a balatonarácsi (ma Füred egyik hangulatos negyede) volt a legjelentősebb, persze Aliga után. Aliga viszont mindenben a leglegnek számított, nem is csoda, hogy 2017 után idén is folytatódnak itt az idegenvezetések (FONTOS: most a szezonban minden pénteken, egy nap 2 időpontban, egyszerre 30 főnek tartanak sétát).

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sétavezetőnk sorolja az adatokat: 50 hektár erdő, 10 hektáros strand, 2 kilométer hosszú partszakasz, mindez már magántulajdonban, nem a dolgozó népé. Hajdanán a komplexum a modernitást képviselte, eleve a Horthy-korszakból is származnak villák. Aliga ugyanis - részben Budapesthez való közelsége miatt - már akkoriban népszerű üdülőhelye volt a tengerpartját vesztett csonka Magyarországnak, ki is épültek a szép, néha modern villák itt. Aztán az újabb világháború után, az államosítás lendülete elsöpört mindent, jött az ÁVO, százával kitelepítették a családokat, lezárták a területet és az a pártvezetésé lett (hogy miként és kinek az ötlete által, azt nem mondjuk el, ahogy sok más részletet sem, el kell menni a sétára megtudni, megéri).

A séta első ütemében tehát Aliga 1-et járjuk be, ahova már szintén nem jutott be akárki a vöröscsillagos évtizedekben. Ide a megyei pártvezetők, nagyobb gyárak, állami cégek vezetése kapott beutalót. A fokozatosan kiépülő, szigorúan őrzött komplexumban biztosított volt az étkeztetés nekik (a bort motorcsónakkal hozták Arácsról!), sok sportot tudtak űzni a pályákon, hatalmas hangárszerű kertmozi épült (a mai napig működik friss filmekkel!), ahol a kor népszerű filmjeit vetítették. Kádár János tiszteletére sakkversenyeket rendeztek, miközben Biszku Béla lánya épp vízisíelt a tavon.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sok-sok sztori közben Üveges Bence a Hosszúlépésre jellemző alapossággal illusztrálja a történelmet, a sétavezető olykor tabletjén mutat fotókat, néha archívokat, néha most már tiltott helyen készülteket (melyeket természetesen a neten találtak). A fent említett helyszínek mellett láthatjuk a pavilonsort, ahol anno pincérek nyüzsögtek a vendégek körül, sört, bort, töményt, lángost kínálva, de itt még dolláros bolt is akadt a hiánygazdaság sok ritka árucikkével. Alapvetően jó lehetett itt dolgozni, egy hátulütője volt, azok a - zömmel környékbeli - alkalmazottak, akik fenntartották az aligai birodalmat, nem számíthattak útlevélre a hely titkossága miatt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kádár elbújt, Aczél bejutott

Aliga 2 felé, ahol tényleg a pártvezetés krémje nyaralhatott, kilométeres platánsorral szegélyezett sétány vezet. Útközben elhaladunk az apokaliptikus látványt nyújtó, használaton kívüli uszoda mellett (tilos a belépés), valamint megtudjuk, hogy Aliga 2 kvázi állam volt az államban, ide plusz ellenőrzés után lehetett csak bejutni. Mi már simán átsuhanunk a hajdani csekkpont és vöröskatonák hűlt helyén, és tátott szájjal hallgatjuk, ahogy kiderült: "nagyon-nagyon gyenge feltételezés, hogy ez Rákosi üdülője volt." A sokadik oszladozó ház előtt állunk, amely előtt - szándékosan - fenyősor takarta a tóra való kilátást, nehogy az imperialista kommandók onnan puffantsák le a magyar nép szeretett, kalászcirógató vezérét.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tovább kúszva-mászva a kidőlt fák között, az elburjánzott, kertészt évek óta nem látott dzsungelben elénk bukkan az egykori kultuszpápa, Aczél György villája is (tilos a belépés), melyen látszik, mennyire modernnek számított már akkor is. Eleve tisztába teszi a séta az emberek fejében azt, hogy nem minden épület szocreál, amit az 1949-89 közötti érában húztak fel, ennek a nehezen definiálható műtörténeti korszaknak Joszif Sztálin elvtárs halálával vége szakadt. Ennek megfelelően klasszikus szocreál épületet hiába is keresnénk Aligán, főleg, hogy a modernitás és puha formalizmus az elsők között a Balatonnál hasított mélyet a szocreál szövetébe (lásd például a siófoki obszervatórium épületét).

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A párt első emberének, Kádár Jánosnak a villája is megtekinthető (tilos a belépés). Elég rossz állapotban van, nem csak a vakolat omladozik róla. Az MSZMP főtitkára életének jelentős részét töltötte itt, elzárva mindenkitől (csak Aczél zavarhatta bejelentés nélkül), a nyolcvanas években állítólag már 2-3 hónapokat volt itt évente. A kor luxusa természetesen megadatott neki: színes tv, légkondi, hűtő, de Kádárt csak a neki kialakított pecaszigete vonzotta, amely szintén megtekinthető, bár az üledéklerakódás miatt inkább félsziget. Itt Kádár egyszer egy hatalmas harcsát fogott, hogy hány kilós volt, nem spoilerezzük el.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

És akkor eltekert Ő...

Ekkor jön az egész séta leghihetetlenebb része: megmutatják nekünk az étterem épületét, amely ennél több volt, igazi szórakoztatóközpont kis mozival (tiltott filmekkel is!), Kurucz Tamás parádés főztjével, ökörsütésekkel. Azonban túravezetőnk hiába beszél, egy ponton a csoport 40 feletti, illetve a futballban jártas része rá sem hederít: sűrű elnézések közepette, behúzott nyakkal elbiciklizik előttünk a nyolcvanas évek egyik fociikonja, Nyilasi Tibor. (A felbukkanása annyira váratlan volt, hogy fotónk nem lett az esetről végül.)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Miután vezetőnk biztosít minket, hogy nem a Hosszúlépés szervezte ide Nyilasit, véletlen, hogy a balatoni bringakört levágva épp Aligán teker keresztül, épp ekkor, átmegyünk a túra zárócsodájához, az ún. Castro-villához. Ez az épület nagy kivétel: fel van újítva, jó állapotban várja a vendégeket, ugyanis kiadják. Ez volt az elnöki rezidencia hajdanán, ahol fontos vezetők is megszálltak, úgy mint Leonyid Brezsnyev vagy épp Fidel Castro, a ház ez utóbbiról kapta becenevét. Még maga Carlos, a Sakál is megfordult itt csapata kiképzése idején, de a legjobb történetek Castro 1972-es látogatásához kapcsolódnak. El kellett dugni előle a pingpongasztalokat, annyira fanatikus volt, illetve egyszer ellopott egy Pannonia motort, mellyel meg sem állt Siófokig.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Castro-villa után a sétavezető elengedi mindenki kezét, szabadon távozhatunk, ami persze egy ilyen helyen egyet jelent azzal, hogy a látogatók a saját szakállukra is felfedezik Aligát. A szélrózsa minden irányába szétszéled mindenki, mi pedig szigorúan betartva az előírásokat, bevetetjük magunkat a posztszocialista őserdőbe, hogy elhagyjuk az üdülőt, mielőtt bolygó hollandiként előbukkanna valahonnan Rákosi Mátyás kísértete.

Hasonló tartalmak

Admin mode