Gondor Tibor és családja mintegy félszáz kecskét nevelnek a Kékkúti kecskefarmon. Nemcsak natúr és ízesített sajtokat, hanem isteni fagyit is készítenek a tejükből. A kecskedesszert sikere töretlen, mióta hét évvel ezelőtt kitették az út mellé a Kecskefagyi táblát, de a sajtok nélkül sem érdemes távozni a Káli-medence legautentikusabb „fagyizójából”.

Elhagyjuk a kékkúti forrást Kővágóörs irányában, és néhány száz méter múlva meg is találjuk a táblát, amely a kecskefarmra vezető utat jelzi. Megint itt vagyunk a semmi közepén, és megint nagyon élvezzük, hogy akármerre nézünk, virágokat, réteket, dombokat látunk. A kerítés mellett a világ legnyugodtabb kecskéi pihennek. Nem izgatja őket a motorhang, és az arcukhoz közelítő az objektív sem. Az biztos, hogy itt minden adott egy boldog kecskeélethez.

Amellett, hogy 12 hektáros bekerített legelőjük van, ahol azt csinálnak, amit akarnak, a gazdáik a nevükön szólítják őket. 26 fejős kecske, 10 növendék és 12 gida tartozik most a nyájhoz. Nemcsak a külső jegyek alapján lehet megkülönböztetni őket, mindegyik kecske egy egyéniség - meséli Gondor Tibor, a Kékkúti kecskefarm tulajdonosa.

Egy fügefagyit kecsketejből? Vagy legyen inkább kávé?

A kecskefagyi- és sajtkészítő a birtok bejáratánál kialakított mini „fagyizóban”, egy lugasban fogadja a betérőket a kisfiával, a 12 éves Benjivel. Profi kiszolgálásban részesülünk, látszik, hogy Benji nem ma kezdte az árusítást. Egy papírlapról választjuk ki, melyik párosítást szeretnénk – egy adag kecskefagyi ugyanis két gombócot jelent, és 600 forintba kerül. A klasszikusok mellett – vanília, csoki, citrom, kókusz, eper – levendula, piros- és feketeribizli, dió, kávé, füge és őszibarackfagyit is kérhetünk.

Aki nem sofőrködik és 18 éven felüli, olyan extrákat is kipróbálhat, mint a vörösbor-csoki duó (700 forint), vagy a tokaji aszú-eper (850 forint). Lehetetlen úgy dönteni, hogy ne maradjon az emberben hiányérzet. Amikor végre sikerül választani, Benji eltűnik a rendeléssel, és nemsokára boldogan hozza a friss, hideg gombócokat egy kis tálban. Ez a kóstolás új megvilágításba helyezi életünk összes korábbi fagyiját, annyira finom, telt, lágy az összes íz.

A kecskefagyi kecsketejből és kecsketejszínből készül - magyarázza Gondor Tibor. Nincs a kecsketejüknek bio minősítése, de akár lehetne is. „A papírnál sokkal fontosabb, hogy meglegyen a vevők részéről az alapvető bizalom. Ide el lehet jönni, meg lehet nézni, hogyan tartjuk az állatokat” - mondja.

A fagyihoz a tojásokat Tibor édesanyjának tyúkjai biztosítják, a falu másik végén. A gyümölcsöt 50 km-es körzetből, helyi termelőktől szerzik be. Több fogy a gyümölcsökből, mint amennyit Tiborék meg tudnának termelni. Mert akkor vagy azzal foglalkoznának, vagy a kecskékkel, a kettőt együtt nem tudnák megvalósítani.

Három kecskével kezdődött

Tibor Nyíregyházáról költözött a Káli-medencébe az édesanyjával, amikor leérettségizett. Állattenyésztést tanult Keszthelyen az agráregyetemen, de az első gyakorlati órák után úgy döntött, ő nem akar a nagyüzemi húsiparban dolgozni. „Ez egy teljesen más a szemlélet. Olyan volt, mint egy gyártósor, ahol csak elveszik az állatoktól a tejüket és a húsukat” - meséli.

Kővágóörsön ismerte meg a feleségét, Krisztinát. Balatonalmádiba költöztek, és 11 évig vitték Krisztina ötvösüzletét. Olyan volt, mint egy irodai munka, reggeltől estig a négy fal között dolgoztak. Belefáradtak. A kecskefarmnak otthont adó terület a család birtokában volt, így úgy döntöttek, inkább itt akarnak élni.

„Édesanyám nyugdíjba ment, malacot és csirkét kezdett tartani. Húsból önellátóak lettünk, de szerettük volna a tejtermékeket is magunknak elkészíteni. Az első három kecske 2010 telén érkezett hozzánk, és rögtön nekiálltunk fagyit, sajtokat, túrót készíteni. Már az első nyáron elkezdtünk kecskefagyit és sajtot árulni: csak kitettük a fatáblát, és mi is meglepődünk, hogy milyen sokan jöttek már az első héten” - eleveníti fel a kezdeteket Tibor.

Hajnali 2-ig készülnek a sajtok

Szépen lassan a kecskék és a kecskefagyi-rajongók száma is gyarapodni kezdett. A reggeli kecskefejés két órás munkát jelent. Ezután kiterelik az állatokat a legelőre, estig nincs is gond velük, mivel be van kerítve a terület. Ez idő alatt a család feldolgozza a friss tejet: 65 fokon, fél órán át tart a pasztőrözés folyamata. Ez egy enyhébb, de nem kevésbé hatékony mód, mint a forralás, ugyanakkor nem esik szét a tej, megmarad az íze és a tápértéke. Visszahűtik a tejet, és készülnek a fagyik, a sajtok, és közben egész nap kiszolgálják a vendégeket.

Az esti fejés eredményét is fel kell dolgozni, ráadásul Tiborék egy bonyolultabb, de sokkal finomabb sajtokat eredményező módszert alkalmaznak. Nemcsak oltót, baktériumkultúrát is adnak a sajthoz. Így lesz a sajtkészítés éjszakába nyúló folyamat, gyakran nem kerülnek ágyba hajnali 2 előtt. Mindent el lehet el lehet készíteni kecsketejből is, amire a tehéntej alkalmas. A Kékkúti kecskefarmon natúr és ízesített kecskesajtokat is lehet venni (aki nem jutna el ide, a tóti piacon is megtalálja az árut).

Az aszalt paradicsomos, kakukkfüves-fokhagymás az egyik legnépszerűbb, de nagyon fogy a medvehagymás-lilahagymás is - mutatja Tibor a választékot. Készül provence-i ízvilágú sajt is levendulával, zsályával, kakukkfűvel és rozmaringgal, de vihetünk haza érlelt, füstölt és grillezhető kecskesajtot is. Nyolc-kilencféle sajt is van egyszerre, szezontól függően.

Még több sajt és kecskefagyizó