Már évek óta mondjuk, hogy a Balatonlelle és Balatonboglár között található Kishegy több figyelmet érdemel a környékbeli vendéglátók, a látnivalók és a különleges helyszín miatt. Nem véletlen, hogy egymáshoz ennyire közel találunk olyan neves pincészeteket, mint Konyáriék, Bujdosóék, Garamváriék vagy Póczék birtokát.
Szerencsére ezt a helyiek is tudják, nem véletlen, hogy már másodszor rendeznek tavasszal egy olyan gasztronómiai eseményt, a Kishegyi Kortyok és Falatokat, amikor a környékbeli éttermek és borászatok felvonulnak, nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy kóstoljuk végig az összesen hat helyszínen felsorakozó kínálatot.
A Hegyszépítő Társaság ötlete nyomán megvalósuló rendezvény arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy a Balatonnál olyan időszakban is érdemes jó programokat keresni, amikor még nincsenek tele a strandok, nincs zsúfoltság a tó környéki utakon. A szervezők ezzel is hangsúlyozzák, hogy a Balaton nemcsak nyáron él, hanem a főszezonon kívül is – többek között olyan programoknak köszönhetően, mint a Kishegyi Kortyok és Falatok.
Az esemény lényege az ’invitálás’ és nemcsak a vendégeké, hanem a rendezvényen részt vevők egymásnak is ajtót nyitnak. Az éttermek a borászatoknak, a borászatok az éttermeknek. Így kerül például házon belülre a Konyári Pincészetnél a Vitorlás Étterem illetve az IKON Borászat, a Késa Birtok vagy a Hegyi Csárdában a Kislaki valamint a Buzássy Pincészet.
A rendezvény 12 órakor kezdődik, este fellép Éliás Junior, a zenét az ismert rádiós műsorvezető, Suri Imre”szállítja”. Az ételeken és italokon kívül a szervezők egyéb izgalmakkal is készülnek: vezetett gyalog- és kerékpártúrán lehet bejárni a környéket, lesz kézműves vásár, a gyerekek pedig különböző népi játékokat próbálhatnak majd ki.