Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

Előttünk a gejzírkúpok, a tanúhegyek és a Balaton – a tihanyi Csúcs-hegyen jártunk

A Tihanyi-félszigeten már többször barangoltunk. Bejártuk a Lóczy Lajos tanösvényt, sétáltunk a Belső-tó partján, láttunk szürreális gejzírkúpokat. A Csúcs-hegy meghódítása eddig kimaradt, de most bepótoltuk ezt is, és végre körülnéztünk a félsziget legmagasabb pontjáról. A rövid, de látványos és változatos túraösvény 2 óra alatt bejárható, de a panoráma miatt érdemes több időt szánni rá.

A Tihanyi-félszigetet szinte lehetetlen teljesen egészében felfedezni, annyi misztikus geológiai alakzatot, történelmi emléket, gyönyörű panorámás helyet tartogat. A Csúcs-hegy egy kevésbé ismert, de kihagyhatatlan kilátópont, amit egy kicsit hosszabb sétával elérhetünk Sajkodról.

A sajkodi Apáti étterem előtt hagyjuk az autót – a település utcáiba csak az itt lakók és a nyaralótulajdonosok hajthatnak be. A Romkápolna, majd a Mályva utcán sétálunk felfelé, és sokszor megállunk, hogy megcsodáljuk a buja kerteket és a házakat, ahol megállt az idő.

Németh László egykori nyaralója előtt is elmegyünk. Ő is azok közé a művészek közé tartozik, akik a Balatonnál kerestek nyugalmat az ötvenes-hatvanas években. Tihany önkormányzata és a Németh László Társaság közösen egy emléktáblát is elhelyezett itt 2001-ben, az író születésének 100. évfordulója alkalmából, „Németh László Sajkodon töltött éveinek emlékére, 1956-74.” felirattal.

Az utca végén jobbra kanyarodunk, az út erdei ösvénnyé változik. Egy információs tábla segít megtalálni a Csúcs-hegyre vezető utat, ami elsőre nem teljesen egyértelmű. Nem a lépcsős, meredek ösvényt kell követni, hanem a tábla mellett vezető, kevésbé vadregényeset.

Kis idő múlva egy tisztásra érünk, ahol szinte a félsziget összes túraútvonala keresztezi egymást. Eljuthatunk innen a kilátóhoz, a bencés apátsághoz, a Levendula Ház és Látogatóközponthoz, de akár Aszófőre is. Kiderül, hogy egy éles jobb kanyar után kell tovább indulnunk.

Legközelebb pikniktakaróval és mindenféle nassolni valóval jövünk ide, annyira szép és nyugodt ez a hely. De most a sárga jelzésen haladunk tovább.

Alig 1 km-t kell megtenni a "csúcsig", de az a terep miatt sokkal hosszabbnak tűnik. Bokrokkal és kisebb fákkal szegélyezett, sziklás, szűk ösvényen sétálunk. Érdemes a lábunk elé is nézni, nagyobb kődarabokkal és színes páncélú bogarakkal egyaránt találkozunk.

Az utóvulkanikus működés miatt a Tihanyi-félsziget a geológiai érdekességek és kincsek tárháza. Itt hozták létre Magyarország első tájvédelmi körzetét 1952-ben.

A Pannon-tenger visszahúzódása után bekövetkező vulkáni működés középpontja a mai Külső-tó helyén volt, olvasható a tihany.hu honlapon. Az egykori vulkáni kráter peremének maradványai ma különálló hegyekként látszanak - ilyen a Csúcs-hegy is, a Nyereg-heggyel, az Apáti heggyel, a Kiserdő-tetővel és az Óvárral együtt.

Az első magaslaton a Belső-tóra és az Apátságra nyílik panoráma, és a Csúcs-hegy kúpja is látszik innen. Még van néhány bucka, amit addig le kell küzdeni.

Az ösvény néha erdős részeken halad, majd több helyen kifut a hegy pereméig. Szinte a lábunk alatt van a Balaton, a Sajkodi-öblöt, az egész középső medencét belátjuk innen.

A 235 méteres Csúcs-hegy egy bazalttufára települt "sapka", amit nem romboltak le teljesen a természeti erők. Anyaga lemezes hidrokvarcit, kovás mészkő és a gejzírműködés során létrejött gejzirit.

Az út néhány száz méterenként felejthetetlen panorámával lep meg minket.

A végcélunk, „a hegytető” egy apró, sziklás terület, ahonnan a Tapolcai-medence tanúhegyeiig, és még messzebb is elláthatunk. Bár számos lehetőség van egy körtúrára, visszafelé ugyanezen az útvonalon haladunk.

Hasonló tartalmak

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Neked ajánlott

A