A csúcsszezonhoz képest is izgalmas héten vagyunk túl a Balatonnál. A nagy versenyek mellett sok minden épült és egy fontos kérdésre is fény derült Hévízen.

Megint eltelt egy eseményekben dús hét a Balatonnál, úgyhogy megírtuk hírösszefoglalónkat. Ebből többek közt kiderül, mi épül a Kis-Balatonnál, mit bontanak épp Keszthelyen, miért tilos fürdeni a Hévízi-patakban, milyen elismeréseket kaptak a Kreinbacher pezsgői, valamint ki nyerte a Red Bull Air Race-t és az 51. Kékszalagot.

A természet él

Megkezdődött a párzási időszak július közepén az őzeknél. Emiatt az egész országban, így a Balatonnál is fokozottan óvatosan ajánlott vezetni, az üzekedő állatok bármely napszakban kifuthatnak elénk, nem csak alkonyatkor.

A 24.hu nagyobb cikket írt az országos szúnyogirtás hatásairól, módszereiről, aminek legfőbb megállapítása, hogy 2020-tól valószínűleg nem lesz több vegyi gyérítés, inkább a biológiaira állnak át.

Új látogatóközpontot kap a Kis-Balaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól, amiben lesz kiállítás, mozi, tanösvény és persze programhelyszín is. A teljesen önfenntartó épület egyedi kialakítást kap, az autópályák feletti vadhidakra emlékeztet majd. A zöldtetőn sétálni fognak a látogatók, ha 2020 nyarára valóban átadják. A projekt keretében megújul a Fekete István Emlékhely is a Diás-szigeten.

Biztonság

Néhány hete írtunk egyik híradónkban arról, hogy sokan fürdőznek a Hévízi-tó kifolyócsatornájában, holott nincs ott semmilyen vízimentés, se bója, az Index fuldoklókat is látott arrafelé. Körbekérdeztük ezért a szerveket, amiből kiderült, ez már keszthelyi területnek számít, azonban a víz és a part a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság fennhatósága alá tartozik. Ők megkeresésünkre azt írták, a zsilip alatti szakasz nem kijelölt fürdőhely, egy BM-rendelet alapján itt kifejezetten TILOS FÜRDENI. Már a behajtás se történhetne meg, a bejárati út a Castrum Kempingé, ide csak engedéllyel lehet bejönni. A vízügy amúgy a fürdést és átjárást tiltó, magyar és német nyelvű táblákat is kihelyezett már ide, de többnek nyoma veszett, ezeket pótolni fogják.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) jól járt a Red Bull Air Race globális befejezésével. A magyarországi futamok biztosítására használt két motoros, 7 méteres mentőhajót meg akarta venni a VMSZ, gyűjtést indítottak a hiányzó 16 millió forintért. Ekkor kiderült, egy csaló a saját számlaszámára álgyűjtést indított ez ügyben, majd a Hunguest Hotels tulajdonosa, az Opus Global Nyrt. egyszerre kipótolta a teljes hiányzó összeget.

Július 19-én újraindult az UNIQA Vízimentők Program: a révfülöpi és az alsóörsi strandokon várnak augusztus 17-ig minden pénteken és szombaton, 15-18 óra között mindenkit, aki megtanulná az életmentést, újraélesztést. Az oktatást a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata végzi.

Közlekedés

Folyamatosan hírt adunk róla, hogy épül-szépül a Balatoni Bringakörút. Most egy apró, de a túrázóknak fontos változást mutatott be a Magyar Kerékpárosklub Balaton: egységes új kitáblázás jelent meg a nem engedélyköteles szakaszokon.

Épül(-szépül)

Újra megnyílt a felújított kisbolt Barnagon, ami azért nagy szó, mert az önkormányzat tulajdonában álló üzlet részben ökobolt lett, ahol nincs műanyag szatyor és pohár, kaphatóak környezetbarát termékek és helyi termelők árui is.

Folymatosan tolják a fonyódi Árpád parti szabadstrand felújításának befejezési határidejét, ami már július vége. Ezt azzal magyarázzák, hogy végig épül futópálya, amit viszont hátráltat az esőzés.

180 millió forintból levendulalepárló üzemet építettek és adtak át Tihanyban. A Tihanyi Levendulaolaj Kft. üzeme illeszkedik abba a tervbe, ami Tihanyt levendula-nagyhatalommá tenné.

Jogi útvesztőben bolyonganak azok az almádi lakosok és nyaralósok, akik elé/mellé felhúznak egy hatalmas családi házat. Azért nem tudnak semmit tenni a panorámát kitakaró monstrum ellen, mert a házat maga Balatonalmádi megbízott főépítésze tervezte. Részletek az Index cikkében.

Egy orosz cégcsoporté lett a tavaly bezárt siófoki klub, a Palace területe. Várhatóan szállodát építenek a diszkó helyén (ld. a képen).

Elkezdték Keszthely egyik elhagyatott hoteljének bontását: a Hotel Viának már a fele sem áll. Úgy tudni, a helyén szintén szálloda épül majd fel.

Gasztro

Ismét rangos elismeréseket hoztak el a somlói Kreinbacher Birtok pezsgői a Champagne és Pezsgő Világbajnokságról, a CSWWC 2019-ről: aranyérmes lett a 2015-ös Brut Classic Magnum és további három, magnum palackban érlelt pezsgőjük ezüstérmet kapott. Érdekesség, hogy a zsűriben egy magyar, Márkus György is pontozott.

A héten zajló Veszprémi Utcazene Fesztiválon lesz gasztronómia is, méghozzá food truck-ok. Ennek apropóján streetfood-versenyt hirdettek, 29 élelmes kisteherautó versenghet majd a Veszprém kedvence címért.

Strand & mozgás

Lezajlott a Balaton legnagyobb vitorlásversenye, az 51. Kékszalag, amit a Petrányi Zoltán vezette csapat nyert a Racing Django nevű hajóval 15 óra 37 perces idővel. A szélcsendes futamon 561 hajó indult. Az egyik kisebb előfutamot, a Fehér Szalagot egyébként Litkey Farkas Prevital nevű katamaránja nyerte, ami a mostani Kékszalagon harmadik lett.

A szeles-esős időjárás miatt ugyan döccenőkkel, törölt repülésekkel, de lezajlott az utolsó Magyarországon rendezett Red Bull Air Race versenye, amit az ausztrál Matt Hall nyert 58.839 másodperces idővel.

Gyász