Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: A vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna

A legenda szerint a jég fogságából megmenekült halászok emelték hálából a kápolnát. Akár igaz a monda, akár nem, az nem von le semmit az egyedülálló kilátásból.

Fenyőfák tűzdelik a 136 méter magas dombot a Balaton partján, Vonyarcvashegy szélén, ahol egy templomtorony szúr az ég felé. Ez a Szent Mihály-kápolna, melynek megvan a saját legendáriuma. A domb régen sziget volt, amin előbb római őrtorony, később pedig vár állhatott.

A kápolnát az ország egyetlen halászkápolnájának is nevezik egy legenda miatt. Eszerint 1739-ben 46 halász a téli, befagyott Balatonon dolgozott, egy rianást követően pedig levált a lábuk alatt lévő jégtábla, és sodródni kezdtek a jeges Balatonban. Hat társuk odaveszett, de a többi 40 halász szerencséjére a szél megfordult, és a part felé sodorta őket. Ott értek partot, ahol most a kápolna áll, és megmenekülésük örömére emelték a kápolnát. A történet nagyon népszerű, de valószínűleg nem igaz, hiszen ekkoriban már állt a kápolna a dombtetőn.

Az ötvenes évekig a helyiek temetkeztek a dombon, ezért sok régi sírkövet találni a parkerdőben. A dombtetőről pazar a kilátás Keszthelytől Balatonberényig. És az idáig vezető túra során sem fogunk elfáradni: kényelmes sétával abszolválhatjuk a dombot, ráadásul túrabakancs nélkül.

Hogyan jutok ide? Autóval és biciklivel is a Park Kempinget célozzuk be, innen kell eljutni a domb aljában lévő piknikplaccig. A Balatoni Bringakörút is erre halad el. Ettől a ponttól táblák segítik a feljutást, útközben felfelé pedig táblák tájékoztatnak minket a domb történetéről, élővilágáról.

Hasonló tartalmak

Idén is látogatható Közép-Európa legnagyobb, templomban épített betleheme

?>

A több mint ötven négyzetméteres, Balaton mellett található alkotást idén is megcsodálhatják a látogatók.

A brunchtól a korcsolyázásig – Ilyen egy tökéletes téli nap a Balatonon

?>

Az ünnepi készülődés közben vagy után jól jön egy olyan nap, amikor a Balaton látványa segít egy kicsit lelassulni és kisimítani az idegeinket.

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Fonyódot már a 19. századi gerillafürdőzők is imádták

?>

A partszakasz adottságait egy itt kiránduló társaság fedezte fel, így idővel Fonyód és Bélatelep lett a jómódú nyaralók egyik bázisa a partszakaszon.

Neked ajánlott

A