Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: Kab-hegy

A Kéktúra útvonalát követve felmászhatunk a hegyre, ami magasabb a Balaton-felvidéknél, és dél felé teljes panorámát nyújt.

Egy méter híján hatszáz, tehát 599 méter magas a Déli-Bakony kialudt pajzsvulkánja, a Kab-hegy. Ez egyfelől izzasztó túrát, másfelől egyedülálló panorámát is tartogat az embernek. Az ikonikus és hatalmas adótornyairól ismert magaslatra Nagyvázsonyból és Úrkútból is el lehet jutni az Országos Kéktúrán, az emelkedés nem vészes, de sokat kell aszfaltúton talpalni. A hegyet hatalmas erdőség borítja, így fából nincs hiány utunk során.

A hegytetőt is a műúton éri el az ember, és a kisebb adótorony telkét megkerülve juthatunk el a Kinizsi Pál-kilátóba. A tűszerű, egy kilátóterasszal megpakolt fa építmény nem túl magas, így jobbról-balról kitakarnak a panorámából valamicskét a fák. Hátra az adótornyok miatt sem érdemes fordulni. Előre viszont nézhetünk, amíg a szem ellát. Tiszta időben megcsillan a Balaton vize a távolban, de a környező Vázsonyi-medence is előttünk hever. Ha szerencsénk van, a távolban a Badacsony tetejét is kiszúrhatjuk.

Hogyan jutok ide? Úrkútról a Kéktúra vezet el a csúcsig (a jeleit már az úrkúti főutcán felfedezhetjük, a lényeg, hogy a névadó kút felé haladjunk, innen tudunk betérni az erdőbe). Nagyvázsonyban pedig a vártól indul a Kéktúra és a kék kereszt útvonal is, ami két különálló, de párhuzamos, és a hegycsúcs előtt összeolvadó útvonalon visz fel 599 méterre.

Hasonló tartalmak

5 kedvenc ékszerészünk, akik hordhatóvá teszik a Balatont

?>

Ebben a cikkben 5 olyan, balatoni kötődésű ékszerészt gyűjtöttünk össze, akiknek a termékeivel nem lehet mellélőni!

Mutatjuk a 2024-es Balaton Sound első fellépőit

?>

Bejelentették a 2024-es Balaton Sound első fellépőit.

Borkóstolókkal és téli wellness-élménnyel vár a Hotel Vinifera Wine & Spa

?>

A Hotel Vinifera Wine & Spa Kreinbacher ambassador elismerést kapott, a közel 400 fajtából álló borgyűjteményüket kóstolók során fedezhetjük fel.

A jazz, a soul és az elektro-swing sztárjai érkeznek a 2024-es VeszprémFestre

?>

Július 16-20. között Gregory Porter, Toto, Paloma Faith, a Milky Chance és a Caravan Palace lép fel a VeszprémFesten.

Neked ajánlott

A