A pergetés nem jelent mást, mint olyan horgászatot, ami kifejezetten a ragadozó halakat veszi célba. Ennek a horgászmódszernek van egy jellegzetes ismertetője, mégpedig az, hogy folyamatos helyváltoztatással jár. A pergető horgászathoz hozzátartozik a vízterület alapos és módszeres pásztázása. A horgász nem végez beetetést, ami odavonzza a halakat, hanem a horgász keresi a halat, azaz ez egy aktív cserkelő horgász stílus. A ragadozó halak ingerlésre a műcsali táncoltatásával történik.

A villantók

A villantókat a mozgása alapján két kategóriába lehet besorolni: pörgő villantók és támolygó villantók. A villantók anyaga szinte mindig rozsdamentes fém, aminek a végére 1 db 3-as horog van erősítve. A villantók kétféleképpen tudják felkelteni a ragadozó halak érdeklődését: a fémesen (arany, nikkel, króm, réz) csillogó-villogó felületükkel és a mozgásukkal. A mozgás tekintetében a villantó végezhet kígyózó és pörgő mozgást is, de rutinos kezek bukdácsoló-táncoló mozgást is ki tudnak hozni ezekből a csalikból. A méretük egészen széles skálán mozog, a legkisebbek körömnyi nagyságúak, a legnagyobbak pedig akár 10-12 cm-esek is lehetnek. A súlyuk szintén egészen változó, lehet találkozni 2 g-ossal és 50 g-ossal is. A villantókat leghatékonyabban csuka horgászatnál lehet kihasználni, mivel a csuka rendkívül agresszív fajta, ezért könnyű ingerelni. A harciasságát jól mutatja, hogy képes ráharapni a csalira másodjára is, miután egyszer már kipattant a szájából. Csak a 40 cm-nél nagyobb csukák foghatóak, viszont fel kell készülni arra, hogy a pergetés során 20-25 cm-es egyedek is a horogra akadhatnak. Ennek az ellenkezője is előfordulhat és akár 8-10 kg-os csukákat is lehet fogni pergetéssel. Érdemes körülnézni a Fishindánál kapható műcsalik között, amennyiben bővítenéd a készleted.

A wobblerek

A wobblerek cikk-cakk mozgással úsznak a vízben, fajsúlya könnyebb a víznél, és létezik belőle 1, 2 vagy 3 darabos is. A wobblerek készülhetnek fából vagy műanyagból. A szerkezetük tömör vagy üreges lehet, és meg lehet különböztetni felszínit, közepesen merülőt és mélyre merülőt. Az üreges szerkezetűekben golyók találhatóak, amelyek fokozzák a figyelemfelkeltést, ugyanis zörögnek. A wobblereket a méretétől függően 1, 2 vagy 3 db 3-as horoggal szerelik fel. A kinézetük roppant széles skálán mozog, gyártanak béka és csuka formát is. A kisebb wobblerek alkalmasak a domolykó, a jászkeszeg és a sügér kifogására. A közepesekkel már balint, csukát, süllőt és harcsát is ki lehet fogni. A nagyobb méretűeket pedig csuka, süllő és harcsa horgászatnál lehet a legjobban kihasználni.

A gumihal

Ezek csillámmal kevert gumiból készülnek és bármilyen színben kaphatóak. Általában valamilyen állatot formálnak (béka, rák, stb.). Olyan a kialakítása, hogy legelőször van egy horoggal ellátott test, amit egy mozgó farok rész követ. Létezik egy darabból álló gumihal és cserélhető fejes gumihal is.