Újabb őszi hét ment le, újabb felújítások zárultak le vagy kezdődnek el, Csopak és Veszprém pedig elismeréseket kaptak. Heti hírösszefoglalónk következik.

Beléptünk a lombszínező időszakba, az őszi Balaton a legszebb arcát mutatja. Ezzel együtt a turistaroham lecsengésével beköszöntött az a hosszú időszak, amikor igazán beindulnak a fejlesztések, építések, szépítések a tónál. Hírösszefoglalónkból kiderült, milyen különdíjat kapott Csopak, elégedettek voltak-e a Bahart utasai, hogyan újul meg a Sió és Tihany vagy épp milyen versenyre lehet napokon belül nevezni.

Virágok

Kiosztották a Virágos Magyarország fődíjait, amiket Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete kapott meg idén. Balatoni szempontból a különdíjak között találni érdekességet, ugyanis Szarvas mellett Csopak kapta meg a Magyar Turisztikai Ügynökség turisztikai különdíját. A döntőben a régióból Paloznak is részt vett. (Sokszínű Vidék/MTI)

Közlekedés

Mintegy 700 ezer ember hajózott az idei szezonban a Baharttal, velük 2200 elégedettségi kérdőívet sikerült kitölteni. Az utasok csak 11 százaléka volt külföldi, zömük német. Az emberek többsége kirándulási céllal hajózik (kivéve a tihanyi kompot), egyre többen előre betervezik ezt a programot. Az ár-érték aránnyal 90 százalék feletti az elégedettség. A legfontosabb dolognak a munkatársak hozzáállása és segítőkészsége bizonyult, ezzel is meg volt elégedve a többség. (Balatoni Hajózási Zrt. közleménye)

Épül-szépül

Megkezdődik a Sió felújítása, szabályozása, amit a szabályozási vízszint általános megemelése tesz szükségessé. A siófoki leeresztő zsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót is átépítik, kikotorják a csatorna medrét, árvízvédelmi okokból több helyen megemelik a töltéseket, felújítják a hajózási jelzéseket, vizes élőhelyeket alakítanak ki. A projektet a tervek szerint 2022 legvégére fejezik be. (Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye)

Évek óta nagyon rossz állapotban volt a fonyódi löszfal tetején megdőlt-megrepedt Walkó-kilátó, amit végre felújítottak és átadtak a nagyközönségnek. (Nagykanizsa Online)

A régóta szellemvárosként létező szentkirályszabadjai repülőtér és környéke megújulhat: a Honvédség logisztikai és kiképzőközponttá alakítja át. Az első raktár alapkövét nemrég tették le. (Magyar Nemzet)

Felújítják belül a Tihanyi Bencés Apátságot, amihez a kormány 3 milliárd forintot folyósít. Bővítik az apátság vendégházát, felújítják az apátság belső tereit, a kiállítóteret, a Mádl Ferenc térre vezető lépcsőt, szórakoztatóközpontot, múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakít ki 2020 őszéig. (Turizmus.com)

Mozgás

Október 20-án, 14:40-kor nyitják meg a nevezést a jövő évi NN Ultrabalatonra, jelentkezni a verseny honlapján keresztül lehet majd. (NN Ultrabalaton)

A véghajrához érkezett a hétfőig tartó Balaton Camino, azaz a Balaton gyalogos megkerülése. A hetedik napon a badacsonyi mólón Orbán Péter látványos drónfotójával csatlakoztak a Tetris Challenge-hez a kitartó törzsgárda tagjai. (Balaton Camino közlemény)

Kultúra

Öt másik magyar város mellett Veszprém is bekerült Európa legjobb kreatív és kulturális lehetőséget rejlő városa közé az Európai Bizottság közleménye alapján. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy Veszprém is olyan város, ahol sok a kulturális helyszín és rendezvény, amik közel vannak egymáshoz. (Veol)

Tiltakozás