Aktív, pörgős heten vagyunk túl, amikor a közlekedők, a gasztrorajongók és az ultrafutók is jó híreket kaptak. Heti hírösszefoglaló.

Az utolsó teljes októberi hét is letelt, az indián nyár is bezárta a kapukat és eldobta a kulcsot, de a Balatonnál továbbra is sok fontos dolog történik. Lássuk, mi a helyzet az M7-es felújításával, az ikonikus somlói Szobrász Pincével, a veszprémi alpakákkal és a Nemzet Sajtjával!

Élővilág

A Balaton-kutatásra több pénz kéne a Balatoni Limnológiai Intézet új vezetője, Jordán Ferenc szerint. Az igazgató elmondta, reményei szerint fejlődhetnek az alapkutatásaik, több fiatalt tudnak külföldről hazacsábítani és kiépíthető lesz egy monitoringhálózat, amivel idővel az algásodás első jeleit is észrevehetik. (Kisalföld/MTI) (Az igazgatóval nemrég a We Love Balaton is készített interjút, a cikk hamarosan megjelenik.)

Idén már három alpaka született a Veszprémi Állatkertben, így alpaka-óvodát nyitnak. (Hírbalaton.hu)

Közlekedés

Több hajó is élt a Sión történő vízleeresztéssel. A Duna, azaz Keselyűs felől is úsztak fel hajók a Balatonra, a Balatoni Hajózási Zrt. pedig egy leselejtezett uszályt úsztat le a Dunára a kétéves, zsilipfelújítás miatti hajózási zárlat előtt. (Hvg.hu/MTI)

Az utolsó 6 kilométert is befejezték az M7-es Siófok környéki 20 kilométerének felújításán. Hétfőn ráengedik a forgalmat a felújított, Letenye felé vezető oldalra, de pár napig még lehetnek sávlezárások az utolsó simítások miatt. (Portfolio)

Épül-szépül

Amint meglesz a kivitelező, elkezdik a nagyvázsonyi Kinizsi-vár felújítását. Megújul a tető, vakolnak, szigetelnek, restaurálják a kőszerkezeteket, átalakítják a fogadóépületet. (Magyar Építők)

1780 európai, ezen belül 142 magyarországi település létesíthet ingyenes wifi kapcsolatot a WiFi4EU program keretében. A Balaton környéki települések közül Siófok, Zamárdi, Tapolca, Balatonmáriafürdő, Kereki, Alsóörs, Várvölgy, Ábrahámhegy, Felsőpáhok és Balatonboglár lett kedvezményezett. (Hvg.hu)

Véleményezhető a Miniszterelnökség által készített, a Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználási terve, ami 44 település területfelhasználását lesz hivatott szabályozni. A méretes anyagot itt lehet letölteni. (Balatontipp)

Nyílt levél jelent meg a Facebookon, amit Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosa jegyez. Ebben arra kéri Kreinbacher Józsefet, hogy a tulajdonában lévő, csodaszép, de elhanyagolt Szobrász Pince épület állapotát ne hagyják tovább romlani. A pince megmentéséért online petíció is indult, Kreinbacher pedig azt válaszolta, tervben van a felújítás. (Somlói Borok Boltja/Facebook)

Gasztro

Megnyílt Balatonendréden a Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar, ami 15 működő kemencét is bemutat a közönségnek. Szervezett gasztronómiai és családi eseményeknek is helyt adnak majd. (Kemence Skanzen közleménye)

Lezajlott a II. Murci Fesztivál a balatonlellei Kishegyen. A borozás és evés mellett egy újonnan alapított, 200 ezer forint értékű díjat is átadtak boglári és lellei vállalkozók Büszkeségünk néven, ezt Dévényi Izabel boglári Európa-bajnok ökölvívó kapta. (BL YachtClub & Apartments közleménye)

A rövid érlelésű vászolyi Balaton sajt lett a Nemzet Sajtja a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválján. A Vászolyi Sajtmanufaktúrát és Magyarországot így Reményik Kálmán (lenti képünkön) képviselheti a nemzetközi sajtversenyen, a Mondial du Fromage-on, nyáron. (Kék-Ezüst Kommunikáció közleménye)

Mozgás

Vasárnap megnyitották a 2020-as NN Ultrabalaton futóverseny nevezését, és 6 perc alatt beteltek a helyek a 4-13 fős csapatoknál. 1360 csapatot jelent ez úgy, hogy 600 csapat várólistára került. Külön időpontban futnak majd az ultrafutók, az egyéniben és 2-3 fős csapatban indulók, a szervezők pedig 15 ezer futóra számítanak. (Index)

Kultúra & szórakozás

Október 24-én lesz az első vetítés az újra megnyíló, felújításon átesett balatonfüredi Balaton Moziban. A 2005 óta működő moziban renoválták a vetítővásznat, a hangrendszert és a bútorzatot is, megújult az előcsarnok, de még a honlap is. (Balatonfüred.hu)