Hosszú volt ugyan a vénasszonyok nyara, mostanra viszont minden kétséget kizáróan itt a nagybetűs ősz. A hőmérséklettel párhuzamosan a kültéri programok száma is lecsökkent, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne miért a Balatonhoz látogatni novemberben. Főként a Márton-naphoz kapcsolódóan rengeteg lesz a gasztronómiai esemény, de különleges koncertekkel készül a régióba a Quimby, a Margaret Island és Lovasi András is, sőt a hónap végén a BL YachtClub jégpályája is megnyitja kapuit.

A most következő hétvége programjai

Gasztro Piknik 2019 – Badacsony (11.30., Badacsony)

Balatoni KÖR Gasztro Piknik-sorozatának következő állomására november 30-án, szombaton kerül sor a Badacsonynál: éttermek, borászatok, pálinka- és sörfőzdék,valamint kézműves árusok, élőzene, gyerek- és felnőttjátékok várják az érdeklődőket.

Jégpályanyitó hétvége Balatonlellén (11.30., Balatonlelle)

A hosszú nyár után a korcsolyázni vágyók örömére november 30-án, szombaton kezdi meg negyedik szezonját a balatonlellei BL YachtClub & Apartments saját műjégpályája. A remek hangulat mellett forralt borral és meleg teával várnak mindenkit a szervezők.

Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben (03.01-ig., Keszthely)

A Keszthely melletti Fenékpusztán 2006 óta folyó kutatásokból kiindulva a késő ókori erőd és épületeinek 3D-s rekonstrukciójára vállalkozik és egy jövőbeli régészeti park vízióját vázolja fel a Balatoni Múzeum Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben című kiállítása. Fenékpuszta már közel 150 éve kutatott, mégis a mai napig újabb titkait sikerül megfejteni. 2009-ben magyar–német együttműködésben, a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum, továbbá a lipcsei Kelet-Közép-Európai Történet- és Kultúratudományi Intézet és a Heidelbergi Ruprecht Karl Egyetem bevonásával indultak újra az ásatások a római erőd területén. A kiállítás egyrészt az erőd hajdani védrendszerét és épületeit varázsolja újjá digitálisan.

Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz (01.31-ig, Balatonfüred)

Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz névre keresztelt tárlat a víz hétköznapi élethez kötődő kérdésköreiből válogat a XIX. század festészetének nemzetközi és magyar remekművei között: Courbet, Benczúr, Csók, Mednyánszky, Munkácsy és Szinyei Merse műveit november 17-ig tekinthetitek meg a balatonfüredi Vaszary Galériában.

UPDATE: A nagy érdeklődésre való tekintettel január végéig meghosszabbították a kiállítást.

Véradók Napja a Hableányban (11.29., Badacsony)

A Véradók napjának hetén, november 29-én, pénteken Badacsonytomajban véradást tartanak a Hableányban. Segíts te is, hogy "minden mesének jó legyen a vége!" A Véradók Napja Magyarországon november 27., amit 1988 óta ünneplünk. Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt ezen a napon tartja a Véradók napi központi ünnepségét.

Korábbi programok

Őszi Kalóz – Családi Piknik a fövenyesi strandon! (11.01-02., Balatonudvari-Fövenyes)

Az ünnepi hétvégén, november 1-2. között, azaz pénteken és szombaton déltől 17 óráig az Őszi Kalóz névre keresztelt – családi programokat és téli strandételeket ígérő – piknikkel készül a fövenyesi strandon található Kalóz Strandbisztró. A burgerek mellett tea, forralt bor és pillecukor-sütés is várja a családokat.

DJ a szőlőben – Halloween edition II (11.02., Paloznak)

„Félelem és reszketés Paloznakon!” – hirdeti újra a DJ a szőlőben rendezőgárdája, ugyanis november 2-án, szombaton másodszor gyúlnak ki a töklámpások a Homola Borteraszon. A zenés, táncos mulatság alatt szezonális harapnivalókat, sütőtökkrémlevest, sült kolbászt és mézes sült sütőtököt falatozhatunk.

Búzalelke Streetfood (11.02., Kisapáti)

Újra családias sütés-főzés lesz november 2-án a Búzalelke Pékség előtt. A szabály ezúttal, hogy minden(ki) csak gyalog jöhet. Azaz nem használnak majd olyan alapanyagot, amit nem tudnának gyalog beszerezni egy nap alatt. A sparheltok mellett biztosan ott lesz Cser Ádám, Földi Bálint, Gilvesy Róbert (Gilvesy Pincészet), Szabó Tünde (Bajnóczy Pince) és Török Csaba (2HA Szőlőbirtok és Pincészet).

Füred Gastro 2019 (11.08-10., Balatonfüred)

Tavaly ősszel debütált Balatonfüred új gasztronómiai fesztiválja, a Füred Gastro, ami 2019-ben is folytatódik: november 8-10. között a régió éttermei és borászatai egy helyen mutatják be variációikat az idei témára, a libaételekre. Idén olyan ismerős nevekkel találkozhatunk, mint a Neked Főztem, a Kistücsök Étterem, a Déli Bart BBQ vagy a Szent Donát Borkúria.

Quimby – Ékszerelmére 20 (11.08., Veszprém)

Quimby november 8-án, pénteken a veszprémi Expresszó Klubba is ellátogat Ékszerelmére 20-ra keresztelt turnéjával. „Most, 20 évvel az Ékszerelmére megjelenése után beülünk az időgépbe és visszarepítünk mindenkit az ezredfordulóra, ahol partikból folynak át a koncertek és vissza."

Márton-napi programok a Balatonnál (11.09-17., több helyszínen)

Ha november és Balaton, akkor nem mehetünk el szó nélkül a Márton-naphoz kapcsolódó események mellett, hiszen szinte egész hónapra jutnak gasztronómiai és családi programok a jeles nap alkalmából. Lesznek libalakomák a Laposa Birtokon és a Folly Arborétumban, míg a legnagyobb Márton-napi rendezvénynek a siófoki Libadalom ígérkezik.

Balaton Method (11.13., Veszprém)

Az V. Pannon UniFest ideje alatt, november 13-án, szerdán a veszprémi Laczkó Dezső MúzeumbanBalathon Method című filmet vetítik, ami egy mai magyar zenei tabló egészestés mozifilmbe csomagolva. A film létrejöttében 17 zenekar és több száz zenész működött közre, akik a filmben különböző balatoni helyszíneken zenélnek. Két zenekar - a Punnany Massif és az Akkezdet Phiai - ráadásul külön a dokumentumfilm számára egy-egy új dallal rukkolt elő. A Balaton Method az első magyar film, ami közösségi finanszírozással készült.

Margaret Island – Szimfonik (11.15., Veszprém)

November 15-én, péntek este 19 órától a veszprémi Hangvilla színpadán lép fel a Margaret Island, azonban a mostani alkalom különlegességét kiemeli, hogy dalaik ezúttal szimfonikus hangszerelésben csendülnek majd fel.

Garda Fesztivál 2019 (11.15-17., Tihany)

Idén is megrendezik a legnagyobb őszi fesztivált Tihanyban az egyik különleges balatoni hal, a garda tiszteletére. A gardát látott halnak is nevezték, amiért külön őrszem kellett a halászoknak ahhoz, hogy kifogják a Balatonból. A hagyományos módszer szerint az egyik dombon álló halász figyelte a víz felszínét, és amikor fentről észrevette, ahogy a halraj feltűnik, kabátja lengetésével jelezte a halászoknak, merre kell indulniuk. Ebben az évben is érdemes halsütésre, kirakodóvásárra, koncertekre és nagy életre számítani Tihany központjában.

A Tihanyi Bencés Apátság november 15. és 17. között, azaz péntektől vasárnapig külön programokkal is készül: exkluzív idegenvezetés, apátsági termékek kóstolója, és geotúra is lesz. A Tihanyi Piac Placcon is érdemes lesz körülnézni, hiszen ott is a halak kerülnek majd középpontba.

I. Badacsonyi Újbor Kóstoló (11.16., Badacsony)

Tizenegynéhány borászat összesen több mint harminc kóstolható tétele kerül terítékre november 16-án, szombat délután a Badacsony első újbor-sétálókóstolóján, amire a Hableányban kerül sor. A résztvevők közt megtaláljuk az Istvándy Birtok, a Villa Tolnay Borház és a Gilvesy Pincészet nevét is.

Balaton Maraton és Félmaraton 2019 (11.16-17., Siófok)

Fuss a téli Balaton partján idén is a november 16-17. között tartott Balaton Maraton és Félmaraton keretében! Futhatsz félmaratont, maratont egy vagy több részletben, egyéniben vagy párban, egy nap alatt vagy két napon át!

Lovasi András – Tűzijáték délben (11.22., Keszthely)

A keszthelyi Balaton Színházban november 22-én, pénteken 19 órától lép fel Lovasi András a Tűzijáték délben című albumának dalaival. Lovasi András tizennyolc évvel az első szólóalbuma (Bandi a hegyről, 2001) után, 2019 januárjában jelentkezett a másodikkal, amin a legszemélyesebb dalok szerepelnek.

Gasztrohegy 9 – Badacsony szárnyal: Szárnyasok hétvégéje (11.23-24., Badacsony)

November 23-án és 24-én kerül sor a Gasztrohegy-sorozat legújabb alkalmára, ami a Badacsony szárnyal: Szárnyasok hétvégéje hívószóval várja az érdeklődő helyi és odaérkező gasztrobarátokat. A szervezők szavai az eseményről: „Hagyományos és nem hagyományos ételeket kerekít séfjeink szárnyaló fantáziája: csirke, pulyka, fácán, kacsa, liba, gyöngytyúk, kakas, galamb a tányéron mindenféle formában. Jól fognak esni a fogások mellé a tartalmas fehérborok!”