Modern és magas ez a földvári kilátótorony, ahonnan a Tihanyi-félszigetre és a somogyi dombokra is kilátás nyílik. Az csak hab a tortán, hogy az épületben interaktív kiállítás is bemutat mindent, amit a hajózásról érdemes tudni.

Az eddigi kilátós sorozatunk talán legkülönlegesebb darabja a földvári torony, ami egy hadihajó árbocára és egy tengeralattjáró periszkópjára is emlékeztet. Az eleve 40 méterrel a tó fölé tornyosuló magaspartra épített kilátó 25 méter magas (kb. 8-9 emeletnyi), így egyedülálló körpanorámát nyújt. Ugyan hátrafelé is látványosak a Földvár környéki erdős dombok, de egyenesen észak felé nézve a komplett Tihanyi-félszigetet látni az "árbockosárból". A szoroson keresztül a keleti medence is látszik, de a nyugati medencéből és a Balaton-felvidékből is méretes szeletet hasíthat ki a tekintet. Ritkaságszámba megy, hogy lift is van az épületben, így a mozgáskorlátozott látogatók is élvezhetik a kilátást.

A kilátó különlegességét az adja, hogy nem pusztán kilátóról beszélhetünk. 400 négyzetméternyi tömény hajózási izgalom található meg a robosztus főépületben, ahol a hajózástörténeti kiállítás interaktív módon mutatja meg felnőtteknek és gyerekeknek, mit kell tudni a hajócsavarról vagy a vitorlákról. Ami külön jó benne, hogy a holtszezonnak csúfolt időszakban is nyitva van csütörtök és vasárnap között, simán el lehet itt tölteni több órát (bár erős szél esetén a kilátótornyot lezárják). A kilátótorony is belépős, felnőtteknek 1000, gyerekeknek 500 forint a beugró ára, utóbbiaknak kinti játszóteret, valamint benti játszószobát is kialakítottak.

Hogyan jutok ide? Mivel a 7-es főút a látogatóközponthoz közel található, így könnyen tudunk parkolni és a Balatonföldvár, Szépkilátó megállót igénybe véve busszal is érkezhetünk. Aki a partról jön gyalog, a központból a vasút mentén sétáljon el kb. a Bor és Bringáig, ott át tud kelni a vasúton, majd fel tud lépcsőzni a hegyre, a Kilátó köz végén érve fel a magaspartra. Innen a partfal tetején futó Kelta sétányon menjünk tovább nyugatnak, szó szerint toronyiránt.