Nagyon sűrű hét van mögöttünk: tüntettek egy ipari kikötő terve ellen, leeresztenek vizet a Balatonból, díjat kapott az Anna-bál.

Az utolsó előtti novemberi hét is letelt, időjárásilag pedig nem is lesz nagy változás a jövő héten sem. Az Időkép előrejelzése szerint hajnalra általában 2-6 fok közé hűl a levegő, nappal 7-11 fokra lehet számítani. Ködös, párás reggelek lehetnek, a hét közepén pedig újabb eső érkezik. Az eseménydús időjárást jól ellenpontozta az elmúlt eseménydús hét a Balatonnál, csak kapkodtuk a fejünket, annyi fontos ügy, vitás kérdés, szemkápráztató fejlesztés és siker került elő. Itt van a heti hírösszefoglalónk.

Megóvandó természet

Nagyinterjút adott a We Love Balatonnak Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatója, aki az augusztusi algásodásról, a nádasok kipusztításáról, a nyakló nélküli beépítésekről, sőt a Garda-tó és a Balaton különbségeiről is beszélt. Elárulta azt is, hogy nézhet ki a Balaton ökológiai armageddonja. Korábban egyébként a 24.hu-nak is nyilatkozott, szintén a nádasok fontosságáról. (We Love Balaton és 24.hu)

Ugyan a hír szerint Pápán látnak egyre több rókát lakott, beépített területen, de a jelenség a Balatonnál is létezik. A rókákat immunizálják, így nem veszettek, nem támadnak emberre sem. Ha el akarjuk kerülni őket, jól zárható helyre ürítsük az élelmiszer-maradékot és ne próbáljuk megsimogatni a rókákat. (Veol)

Furcsa színűnek nevezett víz folyik a Balatonba Balatonmáriafürdőnél. Pánikra semmi ok, a Nyugati-övcsatorna ugyanis a Nagyberek tőzegben és tápanyagban gazdag, ezért sötétebb vizét vezeti a Balatonba. Ez ártalmatlan, sőt a halak kifejezetten kedvelik. (Infostart)

Salföld-Kisörspuszta mellett évtizedek óta üzemel egy homokbánya, ami méretes bányatavakat, tájsebeket hozott létre a Káli-medence déli részén. Most kiderült, eredetileg 2012-ig szerették volna a hivatalos szervek bezárni, de engedélye 2020-ig szól. A keletkezett bányatavakat folyamatosan rekultiválják, egyet már feltöltöttek, egy hivatalosan horgásztónak számít. Ha az eredeti rekultivációs terveket végigviszik, az 615 millió forintjába kerülne az üzemeltető Kvarc-Ásvány Kft.-nek, ami túl nagy összeg lenne a cégnek. (Átlátszó Országszerte)

Az esős időjárás miatt jelentősen megnőtt a Balaton vízszintje (104 cm), így ismét megnyitották a Sió zsilipjét. Az idei őszi második leeresztés maximális vízhozamát pénteken érik el. (Kaposvár Most/Siófok.hu)

Közlekedés

Az északi partra tartókat érinti, hogy új közlekedési rend lépett életbe keddtől az M7-es sztrádán a 8-as főúti csomópontban: mostantól 100-as sebességkorlátozást kell betartani a Siófok felé haladó oldalon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. új veszélyjelző táblákat helyezett ki a lehajtónál sűrűn előforduló dugók miatt, valamint azt is kérik, minden lehajtó autós mielőbb soroljon be a meghosszabbított lehajtósávba. A dugókat a lehajtó utáni körforgalom okozza, zajlik ennek áttervezése. (Feol)

Tavasz óta zajlik a Balatoni Bringakörút felújítása, mi is írtunk róla, hogy a nem engedélyköteles szakaszok egy részét még nyár előtt felújították. Ez folytatódik most ősszel is, tavasszal pedig jönnek az engedélyköteles szakaszok, nagyobb útépítések. Össze is szedte a HolKerékpározzak portál, pontosan hogy újul meg a Balatonlelle és Balatonalmádi közti szakasz 2021-ig. (HolKerékpározzak.hu)

Tervek, tiltakozások

Több tóparti település polgármestere sérelmezi, hogy a Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználási terve véleményezése során nem került sor az önkormányzatok közvetlen tájékoztatására, valamint túl rövid volt a határidő a véleményezésre. Ezt végül november 22-ig kitolták, ráadásul Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a településeknek küldött levelében közölte, a határidő lejárta után is folytatódnak az egyeztetések, hiszen szeretnének konszenzusra jutni az önkormányzatokkal. (Balatontipp 1, Balatontipp 2)

Kapcsolódó hír, hogy egyre komolyabb a hadakozás Balatonvilágoson, mivel az idetartozó Club Aliga új tulajdonosi csoportja a rendezési tervek szerint kiszorítaná a nagyközönséget a területről. A világosi képviselő-testület november 4-i ülésén elutasította a terveket, amik többek közt egy 200 méteres szabad parti sétány megszüntetését is tartalmazzák. (Index)

A fotók alapján legalább száz ember tüntetett a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolnánál a tervezett ipari kikötő ellen. (Demonstráció az ipari kikötő megépítése ellen/Facebook)

Épül-szépül

Nagy projekt keretében újul meg a Kis-Balaton infrastruktúrája, ennek egyik elemeként átadták a 22,5 millió forintból megújult Fekete István Emlékhelyet. A házat felújították, lecserélték a burkolatot és a tető nádazatát, új kiállítóteret hoztak létre, renoválták Matula kunyhóját. (Sokszínű Vidék/MTI)

Különleges játszóteret adtak át Balatonfenyvesen: három hatalmas tobozszerű építmény adja az alapot, ezekből csúszdák és kötélhidak jönnek ki. A terveket a Lépték-Terv Tájépítész Iroda készítette. (Ilona-malom Műhely/Facebook)

9-15 millió forintnyi támogatást nyert sok község Magyarországon, így a Balaton környékén is a Magyar Falu Program keretében meghirdetett "Falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatása" című alprogramban. A Balaton térségéből, Veszprém megyéből többek között Balatoncsicsó, Balatonhenye, Balatonudvari, Köveskál, Küngös, Lesenceistvánd, Tagyon és Vászoly, Somogyból Gamás, Zalából Vállus és Zalaszántó is kedvezményezett lett. (Kontrát Károly/Facebook/Kormány.hu)

Mozgás és pecázás

Emelkedik a balatoni horgászjegyek ára, ráadásul tíz százalék feletti mértékben - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Szári Zsolt szerint ennek oka, hogy 9 éve nem változtattak az árakon. Amúgy a Balatonnál évi 500 ezer ember horgászik, ötödük visszatérő vendég. (Ma.hu/MTI)

A Balatont is érinti - hisz Sümegtől Keszthelyen, Tapolcán, Szigligeten, Badacsonyon és a Káli-medencén is áthalad -, hogy az Országos Kéktúra bekerült a National Geographic nemzetközi kiadásának listájába. 25 úti célt vettek fel erre globálisan, a jövő évre leginkább ajánlott desztinációk közé. A Kéktúra olyan társaságba került, aminek tagja a Grossglockner magashegyi út, a Maldív-szigetek vagy épp Kamcsatka. (Infostart/MTI)

Kultúra 

Először kapta meg a Magyar Fesztivál Szövetség nagydíját a füredi Anna-bálhoz kapcsolódó Anna Fesztivál kedden, Százhalombattán. (Veol)

Nagyon népszerű a A Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz című kiállítás, ezért a füredi Vaszary Villában meghosszabbították február 2-ig a tárlat nyitvatartását. Rendhagyó tárlatvezetések is lesznek, és már készülnek a márciusi új kiállításra hazai kortárs képzőművészek alkotásaiból. (Kultúra.Balatonfüred.hu)

Ingatlan