Tán sose tudjuk meg, a rómaiak vagy az Atyusz nemzetség építette-e a mára rommá vált kis erődöt, mindenesetre most egy 2013-as tornyocskából szemlélhetjük itt a tájat.

Sok legenda és feltevés kering arról, vajon ki emelte a szigligeti Óvár mára romossá vált falait, amiket csak egy 1956-os ásatás tett ismertté. Egyes elméletek szerint már a rómaiak megerődítették a 182 méter magas Királyné Szoknyája nevű dombot, amit ezért már a honfoglaló magyarok is óvárként jellemeztek. Van olyan teória is, miszerint az Atyusz nemzetség emelte a várat a 12-13. században, sőt a leletek viszonylagos hiánya arra utal, hogy nem is fejezték be sosem az építését. Aki nem a történelem, hanem a kilátás miatt sétál fel ide az ösvényeken és lépcsőkön, annak tulajdonképpen mindegy is, melyik történet a helytálló.Hiszen a kilátás időtálló.

Mindenesetre a dombtetőn tájékoztató táblákat és piknikhelyszínt is létesítettek fapadokkal és asztalokkal. Cikkünk szempontjából azonban a legfontosabb, hogy 2013-ban - nem sokkal a legutóbbi ásatás után - fa kilátót emeltek a Királyné Szoknyájára Paál József tervei alapján. A kilátó a feltárt déli ötszögű torony alapfalai fölé épült. Érdekesség, hogy nem ez az első kilátó itt, már az 1900-as években felhúztak egyet. Az ingyenes kilátóból mind a Badacsonyt, mind a túlpartot kiválóan látni.

Hogyan jutok ide? Ha tömegközlekedéssel (azaz busszal) érkezünk, a Szigliget, Strandfürdő megállótól menjünk a Farkasvölgyi út felé, majd ezen sétáljunk fel a Hegyalja útig. Innentől a piros turistautat kövessük az utcában. Ez pont annál a parkolónál ágazik le a dombtető felé, ameddig autóval lehet feljönni.