Varga Imre miatt gyászolnak a műkedvelők, beindult a tónál az ünnepi jótékonykodás, buszokat vesz Veszprém. Hírösszefoglaló.

Míg nemrég még a december eleji meglepő havazásról írtunk, visszaállt az utóbbi években tapasztalt időjárási trend: a december a legborongósabb, hűvös, esős őszi hónappá vált. Sőt, az előrejelzések szerint a jövő héten inkább a kora áprilist fogja idézni: az Időkép szerint a Balatonnál a hétfő-szerda közti időszak 4-5 fokos reggeleket és 12-13 fokos nappalokat hoz majd. A hét második felére visszatérhet az ősz, sok eső mellett 4-5 fokos hajnalok és 8-9 fokos éjszakák jönnek. Elég valószínű, hogy a már csak mítoszokban létező fehér karácsony is elmarad.

Az őszies idő sem hátráltatta időközben a Balaton térségét abban, hogy sok esemény történjen. Heti hírösszefoglalónkból kiderül, milyen speciális karácsonyfát állítottak Badacsonyban, mely utakat újították fel, mit műveltek búvárok a tapolcai tóban, mit mondott a Balatoni Szövetség leköszönő elnöke és hogy kik lesznek a jövő nyári fesztiválok fő fellépői.

Gyász

Meghalt Varga Imre, sokszorosan díjazott szobrász, a nemzet művésze. A 97 évet élt alkotó hosszan tartó betegség után hunyt el otthonában. Varga Siófokon született és munkássága egy jelentős szelete is a város parkjaiban csodálható meg. A Magyar Művészeti Akadémia nekrológja kiemeli Varga monumentális, zömmel figurális köztéri fémszobrait, amielyek újraértelmezték a klasszicista-realista eszményt. Legismertebb balatoni szobrai a siófoki Krúdy- és Károlyi-szobrok, valamint Az alapító címet viselő alkotás, amely TIhanyban található. Ebben a cikkben több szobrot is bemutatunk életművéből. (Papageno)

Advent

Megnyitotta a Balatoni Kör a Téli Badacsonyt borkarácsonyfa állításával és a szőlőben egy nagy díszkivilágítással. Volt Mikulás, adventi mézeskalácsműhely, forraltborkörút, ünnepi kéknyelű gyöngyöző és kéknyelű csoki bon-bon kóstoló, sültgesztenye-falatozás és a végén ágyúdörrenésre gyúltak ki a fények. (Veol)

Eldőlt és eltört a keszthelyi városi karácsonyfa. A keddi viharos szél döntötte le a 13 méteres fenyőt, szerencsére senki sem sérült meg. A fát azóta helyreállították. (HírBalaton)

Még mielőtt kifutott volna a vízre a siófoki Mikulás Gyerekhajó, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) odaadta összegyűjtött ajándékait a Mikulásgyárnak. A tarnabodi általános iskolába és a fővárosi Millenárisra is mentek az ajándékok. (Bahart közleménye)

Mentett természet

A tapolcai Malom-tó kitisztításával egybekötött merülési gyakorlatot tartott a Veszprém Megyei Búvárklub. Merüléseik során sok szemetet találtak, így talpas poharat és műanyag napszemüveget is. A tó meleg, 18 fokos volt, de már készülnek a jég alá merülésre is, ha befagy a Balaton. (Balaton Televízió)

Kutyatulajdonosokat és autósokat figyelmeztetnek arra, hogy december 12-től hajtóvadászatot tartanak Balatonfüred környékén. Kérik, hogy senki se sétáltassa az erdőben a kutyáját, az autósok pedig a kiszaladó vadászkutyákra figyeljenek. Azt nem írják, meddig tart a vadászat. (Ebrendészeti és Gyepmesteri Telep Balatonfüred/Facebook)

Közlekedés

Parázs közgyűlési ülést tartottak Veszprémben, aminek végén a testület rábólintott 50 busz beszerzésére a V-Busz Kft., a helyi tömegközlekedési cég részére (ezek zömmel használt buszok lesznek). Kiderült, jövőre építeni kezdik a várliftet, ami ingyenesen lesz használható; a Veszprém Aréna a várostól az államhoz kerül; Veszprém kultúrája 2020-ban bemutatkozhat Balatonfüreden; valamint várostörténeti monográfiát adnak ki. (VeszprémKukac)

Felújított útszakaszt adtak át Úrkút és Szentgál között: új burkolatot, padkát, burkolati jeleket, táblákat és két buszperont kapott az útszakasz. Jövőre az Úrkút-Ajka szakaszt csinálják meg. Eközben Zalacsány Örvényeshegyre vezető részén is átadtak fél kilométer új utat. (Veol; Zaol)

Még az előző Heti Híradóban számoltunk be róla, hogy forgalomlassító tüntetést tartottak a száguldó sofőrök miatt Kapolcson. A 77-es főút anomáliáira a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt válaszolta, fekvőrendőrt nem tudnak elhelyezni, de több 40-es tábla és felfestés az országút falusi szakaszára kerülhet, az egyeztetésekre nyitottak. (Veol)

Szintén egy hete írtunk róla, hogy gyerekrajz alapján készített óriásplakátokkal üzen a rendőrség a Veszprém-Csopak közötti 73-as főúton haladóknak, hogy lassan menjenek. Sajnos ennek ellenére újabb súlyos baleset történt, egy autó állt fejre az egyik kanyarban a nosztori szakaszon, ami jelzi, hogy komolyabb forgalomtechnikai beavatkozásra van szükség. (Veol)

Épül-szépül

Ülésezett a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) Siófokon, amin kiderült, Bóka István, a BFT elnöke szerint a térség víziközmű-hálózata nagyon rossz állapotban van, sürgős felújításra szorul. Előkerült még, hogy lepelkotrást kéne végezni az algásodás miatt veszélyeztetett Keszthelyi-öbölben, de 1-2 év is eltelhet, mire ez megvalósul. A Miniszterelnökség egyik főosztályvezetője pedig arról beszélt, a vitatott partszabályozási terv nem akar diktátum lenni, arról még sok egyeztetés lesz. (Napi.hu)

Két nagy interjú jött ki a Balatoni Szövetség volt és új elnökével. A leköszönő Balassa Balázs (akivel nyáron mi is interjúztunk) elmondta többek közt, hogy jobban össze kell kovácsolni a szövetséget, hangsúlyosabban meg kell jeleníteni a háttértelepülések gondjait, nem lesz a jövő évtől légi kémiai szúnyogirtás és arra is felhívta a figyelmet, hogy  nem kellene a Balatont teljesen beépíteni. Az új elnök, Lombár Gábor méltatta Balassa munkáját, és elmondta, a tagok közti kommunikáción javítana, beszélni is szeretne első körben mind a 81 polgármesterrel, és ez alapján dolgozza ki programját. (HírBalaton 1, HírBalaton 2)

Mozgás

A kialakult hétfős balatoni korcsolyapálya-mezőnyhöz váratlanul új pálya csatlakozott. Balatonfenyvesen december 13-án, pénteken nyitott ki a 450 négyzetméteres, pálya, amely annyiban kilóg a többi pálya közül, hogy itt nem valódi jégről, hanem műanyag pályáról van szó. Hétköznap 15-20, hétvégén 11-20 óra között lesznek nyitva. (Balatonfenyves önkormányzatának közleménye)

Mivel minden balatonfüredi kikötő már tele van, alig tudnak a túravitorlázók kikötni a városban. Ezért a Magyar Vitorlás Szövetség nekivág egy 2 milliárd forintos beruházásnak, ami a Balatonfüredi Megállópont nevet kapta. A kikötő mellett továbbképző központ is épül, de versenyek idején is hasznos lesz a projekt. A vízi létesítményt 2020 őszére, a partit 2021-re fejezik be a tervek szerint. (Magyar Vitorlás Szövetség)

Novemberben elkezdődött a vízitúraszezon a Hévízi-tó vizét elvezető, mindig meleg patakon. Ezen a télen november 1. és március 15. között lehet evezni, viszont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a zsúfoltság miatt már csak napi 250 engedélyt ad ki. Hogy mennyi szabad hely van még, az a park weboldalán látható. A medret még októberben kitisztították, valamint mobil wc-ket helyeztek el a hévízi zsilipnél. (Zaol)

Kultúra & szórakozás

A jövő évi Kultkikötő fő helyszíne ezúttal Balatonbogláron lesz. Az eddigi központi helyszínnek számított Balatonföldváron a következő nyáron még bőven zajlik majd (egészen 2021-ig) a szabadtéri színpad felújítása, és júniusban adják át a balatonboglári felújított művelődési házat. Bogláron egy ezerfős nézőterű, fedett szabadtéri színpad fogadja be az előadásokat, de a művelődési ház belső, 300 fős színházterme is megújul. A felújítás ellenére Földvár nem esik ki a helyszínek közül teljesen, hiszen itt is lesznek kisebb kamaraprodukciók és gyerekprogramok a következő nyáron. A Kultkikötő pár előadást is bejelentett, így megtekinthető lesz a GRUND – Vígszínházi fiúzenekar, a Loveshake – Az élet összeráz és a Liliomfi is. Jegyekről, bérletekről itt találsz infót. (Kultkikötő közleménye)

A jövő évi, július 30. és augusztus 1. közötti Paloznaki Jazzpiknik jegyértékesítése is elkezdődött és az első pár húzónevet is bejelentették: fellép JP Cooper soul-előadó, Caro Emerald és az MF Robots is. (Paloznaki Jazzpiknik közleménye) 

21 fellépőt jelentettek be a Balaton Sound szervezői a héten. 2020. július 8-12. között fellép Zamárdiban Robin Schulz, Don Diablo, a Jonas Blue, Deborah De Luca, a Modestep, Loco Dice és Hernan Cattaneo is. December 11-én elindult az early bird jegyakció is. (We Love Balaton/Balaton Sound)

Ingatlan

Januártól magasabb építményadót kell fizetniük Siófokon a vízparti sávban lévő ingatlanok tulajdonosainak, az emelés akár 60 százalékos is lehet - döntött a város képviselő-testülete. Az önkormányzat jövőre megadóztatja a város óriásplakátjait. (HírBalaton)

Balatoni kékfrankos

Lezajlott az V. Vörös Balaton borásztalálkozó Csopakon a Jásdi Borteraszon. A két fő téma a kékfrankos és az éghajlatváltozás hatásai voltak. A kettő összefügg, hisz a kékfrankos korábban érik, de akár az esős, hűvös időt is tűri, a megjelent borászok szerint pedig a kékfrankosok exportképesek is lehetnek. (sajtóközlemény)

Választás