Télhez képest forró hetünk volt átlag feletti hőmérséklettel és sok-sok érdekes történéssel. Következzen az utolsó adventi heti hírösszefoglaló.

A globális felmelegedés tagadhatatlan jele volt, hogy míg a nyolcvanas években már novemberben kemény fagyok és nagy havazások voltak, most, karácsony előtt tavaszias, 15 fok feletti hőmérsékleteket élhettünk át a Balatonnál. A karácsonyi hét azonban lassan az évszaknak megfelelőre vált az Időkép előrejelzése szerint. Napról napra egy-egy fokkal hűvösebb lesz, így a hétfői 5 fokos reggel és 8 fokos nappal után vasárnapra már -2 és +2 fok közötti hőmérséklet lehet. A héten jelentős csapadék nem lesz, felhős-napos időre lehet számítani.

Eközben letelt az adventi készülődés utolsó hete is, aminek során jótékony ételosztások voltak, egy meteor hasított át az égen, folyik a Sió renoválása és újabb fontos fesztiválhírek jelentek meg. Hírösszefoglalónk következne, de előtte még boldog karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak!

Advent

Balatonalmádiba érkezik az ún. Betlehemi Láng, egy olyan kezdeményezés, ami az ausztriai Linzből indult el a nyolcvanas években. Erről a békét hirdető, a világban körbehordozott lángról gyújtják majd meg a város utolsó adventi gyertyáját. (HírBalaton)

Rászorulókat látott vendégül az ünnepek előtt a keszthelyi önkormányzat a Csány-Szendrey ÁMK iskolában kedden. A Mindenki Karácsonyát 2006 óta minden évben megtartják, idén a megjelentek egy tál meleg ételt és egy élelmiszercsomagot kaptak. (Zaol)

Szintén jótékony ünnepi ételosztást tervez az Ételt az Életért Alapítvány. A somogyi Krisna-völgy lakói december 23-án, hétfőn Marcaliban (12:00-12:30 között) 250 adag meleg ételt adnak édességgel és élelmiszercsomaggal. Másnap Somogyvámoson (12-14 óra közt) 600 adag étellel készülnek. Az alapítványt a 13600-as adományvonalon a 33-as kód tárcsázásával, hívásonként bruttó 500 forinttal lehet támogatni. (Krisna-völgy közleménye)

Természet

Közgyűlést tartott a Balatoni Szövetség, amin megvitatták az augusztusi algásodást. Az előterjesztés szerint jobban kell majd kommunikálni a közvéleménnyel a történteket, gyakrabban mérni a vízminőséget (az ivóvizét is) és sűrűbben egyeztetni a kutatókkal. (HírBalaton)

Lezárult egy hároméves fejlesztéssorozat a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, ennek során megújultak a Badacsonyon és a Szent György-hegy tanösvényei, kiépült egy új vulkanológiai tanösvény a Káli-medencében a Hegyestű és a Kopasz-hegy között. (CsodálatosBalaton)

Tűzcsíkot húzó meteort rögzített az Időkép siófoki webkamerája még múlt vasárnap. A Geminidák meteorraj tagját a Vmeteo webkamerája Veszprém felett is rögzítette. (Időkép; Veol)

Közlekedés

2020-tól a hazai kisvasutakon is lehet fizetni SZÉP-kártyával, így a Balaton környékén a fenyvesi és mesztegnyői vonalakon is lehet ezzel élni. Jövőre így a SZÉP-kártya szabadidő alszámlájának terhére is lehet kisvonatjegyet venni. (HírBalaton)

Zajlik a Sió-zsilip felújítása, amihez kapcsolódóan a csatornát magát is renoválják. A töltések megerősítésével például alkalmassá válnak sportolásra (futás, kerékpározás), mobilstégeket telepítenek majd a vízre, Ozora és Szekszárd között pedig hat pihenőhelyet alakítanak ki. A tervek szerint kishajóval hajózhatóvá is tennék a csatornát, így a Fekete-tengertől a Balatonig lehetne menni, bár ez ökológiailag nem biztos, hogy jót tenne a tónak. (Magyar Nemzet)

Még egy hajós hír: befejezték a magyarországi jégtörőflotta felújítását. Ez annyiból balatoni hír, hogy az egyik hajó a tavon teljesít szolgálatot, valamint a flotta nagy része a Balatonfüredi Hajógyárban épült. (Index)

Folytatódik a Balatoni Bringakörút építése, kihirdették, hogy a Balatonakarattya és Siófok közötti vadiúj, 1,6 kilométeres szakaszt a Swietelsky építi 428 millió forintért. (Napi.hu)

Épül-szépül

Nagyobb riport jelent meg a balatongyöröki tervezett ipari kikötőről, amiből kiderült december 20. volt a határideje a vízügyi előtervezés elkészítésének, a lakossággal való egyeztetések pedig januárban indulnak. (Magyar Nemzet

Lakossági véleményeket vár egy anonim kitölthető online kérdőíven a Balatoni Fejlesztési Tanács a Balaton Fejlesztési Program felülvizsgálatához (Infostart)

Balatonfüreden
nekiállnak a felső városrész átszabásának is, ahol több épületet elbontanak, újakat építenek, gyalogosbaráttá teszik a Kossuth utca - Alsó köz- Segesdi utca - Somogyi utca körbehatárolta területet. Városi illetékesek egy közmeghallgatáson elmondták, , jövőre átadják a felújított városi könyvtárat és elkezdődik a Brázay-strand fejlesztése, ahol közpark létesül, de az Esterházy-kastélyt is felújítják. Sétányt építenek a kemping és a szénsavas források között, gyalog- és kerékpárutat kap a Pálóczi Horváth Ádám utca. A távlati tervek között szerepel az is, hogy a Huray utcai parkoló helyére egy konferenciaközpontot építenek. (Balatonfüred.hu)

Szórakozás & kultúra 

Sokáig úgy volt, hogy 2020-ban elmarad az alsóörsi Harley-Davidson Open Road Fest, de a szervezők bejelentése szerint akkora volt az érdeklődés, hogy mégis lesz fesztivál. Az időpont június 10-14., a helyszín a Pelso Camping. (Veol)

A megszépített halápi bányahegy méhében avatták fel a zalahalápi fafaragó, Szakonyi Sándor bányászemlékművét. (Fenyvesi Zoltán/Facebook

Benne van a pakliban, hogy a soproni VOLT Fesztivál a naptárban helyet cserél a Balaton Sounddal - nyilatkozta Fülöp Zoltán a Sziget Zrt. fesztiváligazgatója. Arról is beszélt, hogy a Sound pénzügyileg hozta a tavalyi számokat. (HírBalaton/Piac és Profit)

Szintén a Sounddal kapcsolatos hír, hogy a szervezők jövőre négy VIP-zónát alakítanak ki, amik designját Lakatos Márk stylistra bízták. Lakatos elmondta, a Nagyszínpad előtt cirkuszi-kaszinói, az Elrow nevű helyszínnél dzsungeles berendezés fogad majd. A fesztiválon egy mozgó divat-show is meg fog jelenni. December 18-21. között az early bird VIP-jegyeket is piacra dobták. (Balaton Sound közleménye)

Jövőre is lesznek a Tihanyi-szorosban kompkoncertek. A szervezők az első fellépőket is bejelentették: a Bagossy Brothers Company (június 19.), Horváth Tamás (szeptember 4.) és a Follow The Flow (szeptember 5.) is zenélnek az összekapcsolt hajókon. (MOL Nagyon Balaton közleménye)

Bor-gasztro

Elindult a Bor.hu, a magyar bor hivatalos weboldala, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa hozott létre. Ebben a borvidékeket, szőlőfajtákat, borkultúrát mutatják be, eseménynaptár és médiatár, valamint angol nyelvű verzió is készül hozzá (itt olvashatsz a balatoni régióról). A borászadatbázisba még várják borászok jelentkezését. (MTÜ közleménye)

A bor- és gasztroturizmus felé szeretne elmozdulni a Nivegy-völgy, ami saját márkává válna. Ennek része lenne, hogy a helyi olaszrizlinget eredetvédelmi eljárásba vonnák, de a marketing terén is erősítenek - mondta Dobosi Győző borász. (Veol)

Mozgás

A "szokatlan" tavaszias meleg kikezdte a balatonfüredi korcsolyapályát, ami 10 fok felett üzembiztos, így december 17-21. között be kellett zárni azt. Így járt a veszprémi, Óváros téri pálya is. (Probio Zrt.; Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa/Facebook)

Biztonság