aktív

szerkesztés

A Balaton-felvidéket is érinti 2020-ban a Giro d'Italia, a bringás körversenyek egyik királya

Szerzők

  • We Love Balaton

2019. 06. 27. 19:47

Balatonfüredet, Tihanyt, a Káli-medencét, Tapolcát, Keszthelyt és Hévízt is érinti a világ egyik legjelentősebb bringás körversenye 2020-ban.

Már pár hete is sejtettük, amikor bejelentették az olasz országúti kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia 2020-as magyarországi startját, hogy nagy eséllyel a Balaton környékét is érinti majd legalább az egyik nyitószakasz. Ma délután hivatalosan is közölték, hogy pontosan milyen útvonalakon zajlik majd a verseny.

A budapesti Hősök terei rajt után a Giro mezőnye a második szakaszon többek között Esztergomot, Győrt, Pannonhalmát és Székesfehérvárt érinti, de a csúcs a május 11-i harmadik szakasz lesz, amikor a Balaton-felvidéken tekernek majd a világklasszis bringások.

Fotó: Giro D'Italia - Facebook

A Giro d'Italia Facebookra feltöltött videóján jól látszik, hogy a harmadik szakasz rajtol majd Fehérvárról, elkanyarog Veszprémbe, majd onnan célba veszi a Balaton-felvidéket. Tihany érintése után átszeli a Káli-medencét, Tapolcát, Keszthelyt és végül Nagykanizsán lesz a 197 kilométeres szakasz befutója.

Mauro Vegni, a Giro versenyigazgatója az Index szerint így érvelt a balatoni szakasz mellett: "Ha csak technikai szempontból nézzük, akkor sík szakasznak számít, enyhe emelkedők lesznek benne. Ez promóciós célú, országimázs növelő szakasz. Ezt az etapot a sprinterek fogják értékelni, mezőnyhajrá lehet Nagykanizsában." A mezőny a három magyar szakasz után repülőre ül és Szicíliában folytatja.

A lap megjegyzi, tavaly 810 millióan követték tévén a versenyt, 3-400 ezer ember pedig a helyszínen szurkolt a bringásoknak a világ egyik legjelentősebb körversenyén. Ha minden jól megy, akár magyar versenyző is részt vehet a futamon, a Tour de Hongrie-n most például magyar lett az ezüstérmes Dina Márton személyében.

A Girónál nem ritka, hogy a rajtot más országban rendezik, mint magát a versenyt: korábban már Izraelben is rendeztek szakaszokat, és ilyenkor a turisztikailag leglátványosabb tájakon tekernek a versenyzők.

Hasonló tartalmak

Admin mode