Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Napfény, fecske, vitorlás – Így nyaraltak az írók a Balatonnál

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2019. 06. 05. 16:43

Írók és költők fekete-fehér fotókon egy vitorlás fedélzetén, horgászás közben, fecskében és fürdőruhában, nyaralójuk teraszán merengve, lazán, vagy éppen buli közben. A Vaszary Galéria egyik új kiállítása a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum fotógyűjteményét mutatja be, Balatoni nyár – Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években címmel.

Nemes Nagy Ágnes és Ottlik Géza egy csónakban ülnek, Pilinszky János a Rege cukrászda teraszán mereng, Juhász Ferenc vízbe ugrik, Kassák Lajos pedig egy sáros lapátot tart a kezében. Németh László unokáival sajkodi házukban, Nagy László a csónakjában, Illyés Gyula a nyaralója udvarán pózol, Mészöly Miklós és Polcz Alaine pedig a hollywoodi sztárok laza eleganciájával élvezi a vitorlázást. Van valami a régi fekete-fehér balatoni fotókban, amitől még az is nosztalgiát érez, akinek nincs különösebb kötődése a helyhez. Talán a szabadság, amit a rövid nyaralás idején mindenki teljes egészében meg akart élni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A szocializmus éveiben a külföldi utazások lehetősége nagyon korlátozott volt, így a Balaton maradt a Riviéra - és az önfeledten nyaraló írók fotóit nézve elhisszük, hogy valóban képes volt pótolni a tenger hiányát. Alig akadt olyan művész a 20. században, aki ne fordult volna meg itt, akár saját nyaralójában, akár mecénások, barátok házában, vagy a szigligeti Alkotóház vendégeként. De hol és hogyan nyaralt a Balatonnál ezekben az években egy író, és mivel töltötte a napjait? A tárlat több mint 100, a Petőfi Irodalmi Múzeum fotóarchívumából és családi albumokból származó fényképe adja meg erre a választ.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Lipták-háztól a tihanyi nyaralókig

A fotók három csoportban, három kiállítótérben láthatók a készítésük helyszínei alapján. Az elsőbe a Lipták-ház vendégeiről készült képek kerültek. Lipták Gábor író és felesége, Gyapay Piroska legendás balatonfüredi háza a második világháború utáni teljes művésznemzedéket vendégül látta, a házigazda pedig huszonhárom albumnyi fotót készített róluk 1946 és 1972 között Rolleiflex-ével. Az 50-es és a 60-as években gyakran töltötték az időt Horváth Boldizsár orvosprofesszor Addio III nevű vitorlásának fedélzeten, esténként pedig a villa kertjében lazultak. Néhány képen az írók a hajóskapitány szerepében pózolnak, máskor titokzatos arckifejezést vesznek fel. „Megélik a pillanatot”, mondaná róluk egy mindfulness guru.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A második csoportba tartozó fotók helyszíne az 1953-ban nyílt szigligeti Alkotóház és annak környezete, itt főleg ismeretlen szerzők amatőr felvételeit láthatjuk. A fotók harmadik, legterjedelmesebb részét az írók nyaralóiban, kertjében készült képek, illetve a Balatonra alkalmi vendégként vagy turistaként ellátogató írókról felvett amatőr fotók teszik ki. Sok író és művész épített, vagy vásárolt saját házat a Balatonnál ebben az időszakban - Déry Tibor például Balatonfüreden, Németh László Sajkodon, Bertha Bulcsú Balatongyörökön.

A kiállítás nemcsak az írók és a költők hétköznapjaiba, hanem a Balatonhoz kötődő, vagy itt készült műveibe is betekintést ad. A tárlaton csíkos napágyakra kerültek az irodalmi művek és levelezések vonatkozó sorai, idézetek, levéltöredékek, verssorok elevenítik fel az itt töltött időt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

"Nincs madárijesztőbb lény, mint egy író közelről"

Bár a fotók a legtöbbször egy idillt jelenítenek meg, a szereplők tekintete néha elárulja, hogy a valóság nem erről szólt, a kort és az alkotók helyzetét ismerve tudjuk, hogy az életük leginkább önfeledt napjait tölthették a vízparton, a nyaralóik teraszán, a horgászcsónakokban és a vitorlások fedélzetén. És ettől kerülnek igazán közelebb hozzánk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Örkény István majdani második feleségének, Radnóti Zsuzsának ezt írta egy füredi nyaralásról: „A Nagy Embereket bőven elegendő könyveik címlapjáról ismerni, mert nincs madárijesztőbb lény, mint egy író közelről. Kivéve engem, aki személyemben is lenyűgözően érdekes és kedves vagyok”. (Örkény István Radnóti Zsuzsának, Balatonfüred 1959. In Örkény István: Egyperces levelek, Budapest, Palatinus 2012. 201. oldal).

A Balatonnál nyaraló írókat megörökítő korabeli fényképek július 14-ig tekinthetők meg a balatonfüredi Vaszary Galériában.

Hasonló tartalmak

Admin mode