A hófehér, színes mexikói motívumokkal kipingált food truck a kerékpárút mellett, a 71-es út és a szigligeti bekötőút sarkán tűnik fel a nyár első igazán meleg napjaiban, és aztán kora őszig ellátja a bicikliseket, a kirándulókat és a környékbelieket házi tésztás tacóval, burritóval, jalapenós salsával és dél-mexikói kávéval.

A raklapbútorokon, a sörpadokon és a napozóágyakban bringások gyűjtik az erőt, mások a szigligeti vár meghódítására készülnek fel, de a helyiek is gyakran beugranak ide egy gyors ebédre. Az rögtön látszik, hogy a Taco Truck az a hely, ahol mindegy, hogy turista, ingázó, a nyarat itt töltő városi vagy helyi lakos vagy, átragad rád egy kis latin-amerikai fíling, és nagyon gyorsan barátokat szerzel. Az asztaloknál közvetlen mindenki, mi is meghívást kapunk egy, a környéken is élő, egyébként talán nyugat-virginiai nyugdíjashoz country zenét játszani. De maradjunk egyelőre Floridánál, ahol a legnagyobb hajtás közepette is mosolygó tulajdonosok, Petra Lyskova és Kovács Dani megálmodták a guruló büfét.

Norvégia, Florida, Szigliget

Dani és Petra története Norvégiában kezdődött: Dani konyhafőnökként dolgozott itt, a cseh származású, de akkor már régóta Amerikában élő Petra pedig látogatóba érkezett egy ismerőséhez. Nem sokkal ezután egy évre Norvégiába költözött, aztán Danival három évre a dél-floridai Key Westben vállaltak munkát. „Innen jött a tacos-imádatunk. Rengeteg büfékocsit látsz kint, olyan ez ott, mint itthon a lángos” - meséli Dani két biciklis társaság kiszolgálása közben. „Mielőtt lejárt a vízumom, gondolkoztunk, hogy mit csináljunk itthon, és kitaláltuk, hogy nyitunk egy food truck-ot” - foglalja össze a 3 évvel ezelőtti kezdeteket.

Nem volt azonban egyszerű helyet találni a kocsinak: több forgalmas placc, móló és turisztikai látványosság közelébe eső potenciális helyen próbálkoztak, végül Szigligeten sikerült letáborozniuk az üres, füves területen, ahová korábban egy vendéglő települt ki. „Nagyon imádjuk ezt a helyet. Tapolca mellett nőttem fel, ide jövök haza” - mondja Dani. Petra is megszerette a környéket, egy kicsit csehországi otthonára emlékezteti a dombos vidék. Azt is elárulja, hogy ő találja ki a recepteket, Dani pedig megvalósítja az ötleteket.

A vegán tacostól az étcsokis churrosig

A Taco Truck állandó étlapján (értsd tábla a kiszolgáló ablak mellett) tacót (2 db 1150 Ft) és burritót (1450 Ft) találunk, de mi választjuk ki a feltétet hozzá, ami lehet csirke, sertés és egy diós-feketebabos, bolognai-szerű vegán szósz is. A salsánál csak akkor vállaljuk be a csípőset, ha tényleg bírjuk, mert itt nem viccelnek a jalapenóval. Papírtálcán kapjuk az ételeket, helyet foglalunk a cukorkoponyás párnák mellett, és az ízek máris Közép-Amerikába varázsolnak minket.

A Taco Truck fogásai a modern mexikói konyhához állnak közel, de egy-két tex mex alapanyagot is használnak - meséli Dani. Míg a mexikói konyha a puha kukoricatortillát, a csípős salsákat, lime-ot , friss koriandert és jalapeno, habanero chiliket használ, az amerikai tex mex a salátára, tejfölre, sajtra és a kemény tortillára fekteti a hangsúlyt.

A sokféle taco „stílus” közül Daniék a puha tésztásat képviselik. A tészta frissen, helyben "születik" mexikói, különleges eljárással készített tradicionális kukoricalisztből (masa harinából). Daniék meg is mutatják, hogyan lapítja és vágja kerek formára a tésztát a gép.

Az alapízeket a mexikói fűszerpaprika, a lime és a - nem tolakodóan jelen lévő - koriander adja, és az Organikáli farmon termesztett mikrozöldségeket is használnak. Minden héten készülnek valamilyen speciális ajánlattal: került már a tacóba garnéla és harcsafilé is. Fontos, hogy a visszajáró vendégeknek is tudjanak újat kínálni.

Már csak a desszert van hátra: a churrost (8 db 900 Ft) kérhetjük tejcsokis és étcsokis szósszal, a kávé pedig Mexikó déli részén, Chiapas tagállam területén termelt kávébabból készül. Nem desszert, de megjegyezzük, egy környékbeli borászat (Nagy & Nagy) boraiból készül itt a fröccs, és a Borbély pincészet gyöngyözőborával is fel lehet frissülni.