Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

balaton

szerkesztés

A Sióhoz képest a Balaton nyugalmas szanatórium – Milyen egy kompvezető élete?

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2019. 07. 10. 14:38

A MOL Nagyon Balaton magazinjában jelent meg nyár elején az interjúnk Sárközi Lajos kompkapitánnyal, aki büszkén mesélt nekünk olyan kérdésekről, hogy milyen viharban hajót vezetni, hogy működik a kormányzás, vagy arról, hogy miért nem szállítanak buszt nagy szélben. Most online is közöljük a nyomtatásban megjelent interjút.

Felharsan a hajókürt, Sárközi Lajos pedig hevesen gesztikulál és lekiált a hajóhídról: „Gyertek be!” Három autó, köztük egy mentő vár Tihanyrévben, hogy 8 perc alatt átkompozhasson Szántódra, felhajtanak a kocsik, Sárközi kapitány pedig beáll a hajtókarokhoz és gázt ad. Kifutunk.

A hajóvezető elmondja, aránylag szabad döntés a számukra, mikor mennek át a túloldalra, hány autóval. „Az a véleményem, hogy jobbat teszünk, ha minimális üzemanyag árán elégedettebb utasokat látunk” – vázolja fel a saját arc poeticáját a feszesre vasalt fehér ingben feszítő magyartengerész.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Tenger? Folyam? Balaton!

Sárközi Lajos 1985-ben kezdett a Bahartnál matrózként. Siófokiként és hajózási szakközepet végzettként nem is volt kérdés, hol dolgozzon. A matrózságot aztán a gépkezelői, kormányosi, gépészi, majd hajóvezetői pozíció követte. Ezen a kompon 8 éve van, a Kisfaludyn pedig 4 évet húzott le.

Az is kiderül, Sárközi kapitány is vágyott a tengeri hajózásra, de azért alapvetés volt, hogy itt marad. A Balatonnál személyhajón és vontatóhajón is volt már, sőt a Sión is vezetett hajót. Az utóbbi években több vízibuszt is levittek a Duna felé, „ez abszolút kihívás; a Balaton kellemes szanatórium jellegű dolog, a Sió viszont olyan, mint egy rodeó, nagyon kell figyelni, mert közel vannak a partok”.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Déli rutin

Maga a kompvezetés rutint kíván, de nem ördöngösség. Egy fő kar van a háta mögött, amivel beindítja a motort és állítja a fordulatszámot. A lába közti karral a tolóerőt, a két oldalsó karral pedig az irányt szabályozza, kormányoz. Nincs hatalmas, sokágú, kalózromantikás fakormány, ahogy elképzelnénk. Pár év alatt így is belejön az ember, főleg ha napi 10-20 kanyart megy oda-vissza.

Egy munkanap igen hosszú, áprilisban, amikor az interjúnk készül 7.20-tól 19.40-ig a hajón van Sárközi Lajos. A reggel 6-tól este 8-ig tartó műszak se kizárt szezonban. Fárasztó és monoton mindez; főleg nagy forgalomnál, folyamatos menet idején fárad le az ember, főleg fejben.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A monoton munka miatt lanyhulhat a figyelem, ez valós veszély. Persze tíz év, amíg eljut odáig az ember, hogy önállóan, megbízhatóan vezessen hajót. Nagy kompbaleset nem is volt még, maximum néha nekimennek kissé a partnak, a hajó oldalán lévő görgők esetleg megsérültek, vagy felborul egy bicikli. A hajóvezető vízbeesésre sem emlékszik. „Komppal nem túl jó valakit kimenteni, mert nagyon magas”, de ez nem választás kérdése, a hajóvezetőnek kötelező kimentenie a vízben lévő embert.

Vihar egy balatonnyi csészében

Csendes legyen az idő, ne fújjon a szél, süssön kicsit nap, legyen 25 fok” – ez az ideális kompvezetési idő. A nyári hőséget klímával vészeli át, télen viszont a köd jelent kihívást, bár a radar segít neki. Az erős szél a legnagyobb baj, főleg ha nyugatról fúj, ilyenkor „buszt nem viszünk, mert dülöngél a komp”. Az a hajóvezetőre van bízva, milyen időjárási körülmények között áll le vagy nem visz magas járműveket. Neki egyszer volt olyan vihara, amikor 20 percig nem tudott kikötni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tavaly nyáron nagyobb viharoknál volt olyan, hogy 20-30 percre leállt a komp. Legutoljára a legendás március 15-i hóvihar-apokalipszis idején állt egész nap a komp. Jegesedés esetén, 10 centi feletti jégvastagság és várható tartós hideg idején állítják le a hajózást.

Lerobbanhatatlan

Azt is megtudjuk Sárközi Lajostól, hogy nem kell a komp tóközepi lerobbanásától tartani, hisz két hajtómű tolja előre. Ha egy le is állna, „körülményesen ugyan, de egy hajtóművel is be lehet állni”, vagy akár a másik hajó is betolhatja a kikötőbe.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kamion, busz, dottó is volt már a kompon, amire 10 tonna tengelyterhelés alatt zömmel bármi feljöhet. Fontos, hogy itt nem lovagolhatunk, csak tréleren szabad lovat szállítani. Ennek egyik oka, hogy megijednek a hajómotor hangjától, odacsinálnak a fedélzetre, aztán lehet takarítani. Régen amúgy természetes volt, hogy akár nyájakat is átvittek egyik partról a másikra, a hajónaplóban is volt rubrika a szállított fajtáknak. A juhok százait manapság pedig felváltották a kerékpárok, autók vagy a MOL Nagyon Balaton kompkoncertjei.

A cikk a MOL Nagyon Balaton kiadványában, a Balaton Magazinban jelent meg nyomtatásban (a magazin itt online végiglapozható). A 300 000 példányban megjelenő, ingyenes kiadványhoz fesztiválokon, strandokon, éttermekben, teraszokon, MOL-kutakon is hozzájuthattok, a magazinba fűzve pedig megtaláljátok a TOP100 jó balatoni vendéglátóhelyet bemutató leporellót is.

A We Love Balaton a MOL Nagyon Balaton fesztiválsorozat partnere és médiatámogatója.

Hasonló tartalmak

Admin mode