Terepjáróval jön elénk a farm egyik alkalmazottja, miután a gazdasági bejáratot találjuk meg a vevőknek fenntartott kapu helyett. Egy cowboy lazaságával mutatja meg a parkolóhelyünket, mi pedig csak bámuljuk a tájat. A farm - ami a nevét az 54 hektárnyi területéről kapta - nemcsak a tehenek számára ideális hely. A nyugalom szigete. Balra a Rezi vár romja, szemben a Sztupa hófehér tornya, jobbra pedig a Tátika, akármerre nézünk, erdőket, réteket és dombokat látunk.
Nem csoda, hogy Ekmann László, a farm tulajdonosa beleszeretett a tájba, amikor területet keresett egy közepes méretű gazdasághoz Keszthely környékén. Agrármérnök az eredeti szakmája, 4 évvel ezelőtt pedig úgy döntött, hogy két évtizednyi üzleti tevékenység után visszatér az állattenyésztéshez, és csak mellékállásban folytatja az élelmiszer-kereskedelmet. A sütés egyébként is a hobbija, jó marhahúshoz jutni pedig nem könnyű, meséli. A kezdet nem volt egyszerű. Itt 200 évvel ezelőtt is legelő volt, fáradt volt a föld, és az infrastruktúrát a nulláról kellett kialakítani.
Az Angus korán érő fajta, már másfél-kétéves korában jó minőségű húst tud produkálni, ezenkívül ismerik és keresik a fogyasztók - mondja a fajtaválasztásról László. 20 marhával indult a farm, "az elején futottak mindenfelé", idézi fel a első éveket, miközben megmutatja az istállót. „Nemcsak a marháknak, magamnak is építettem” - árulja el László a dizájnos épületről, ahol csak néhány fiatal bika tartózkodik. Folyamatosan esznek, és látszólag semmi sem tudja kizökkenteni őket.
A legelő felé indulunk, hogy legalább a 80 fős állomány egy részét lássuk. A marhák egész nyáron kint legelnek, a borjak is a legelőn jönnek a világra, csak inni jönnek az istállóhoz. A vörös és fekete tehenek szégyenlősen elfutnak mellettünk, mi pedig átlépünk néhány villanypásztort – a hatalmas területet ezekkel „szakaszolják”, és persze így tartják távol a tehenektől Csabikát, a tenyészbikát, amikor nincs szükség a szolgálataira.
Csabika Németországból érkezett, ausztrál felmenőkkel rendelkezik, és nagyon jó választásnak bizonyult. Nem szeret szerepelni, nem agresszív, le is rombolja a tenyészbikákkal kapcsolatos sztereotípiáinkat kissé közönyös viselkedésével. Azért nem bánjuk, hogy elválaszt minket a villanypásztor. Egy kicsit szemezünk vele, aztán megfordul és otthagyja a közönségét. László bemegy hozzá, megveregeti a nyakát, majd épségben visszatér hozzánk.
Nem a mennyiség a fontos
Az állatoknak stresszmentes életet biztosít a farm, ez nagyon fontos, és nemcsak a hús minősége miatt. Jól kell bánni velük, a levágás előtti pillanatig, de annak is a lehető legkíméletesebben kell történnie - vallja László.
Az Angus marhák közepes testtömegűek, 650-700 kilósán vágják őket. Ez kb. 300 kg csontos húst jelent állatonként, de nem a mennyiség, hanem a húsok minősége a fő szempont.
László megmutatja a feldolgozóüzemet, ami a steak-kóstolóknak is otthont adó központi épületben van. Nejlont kapunk a cipőnkre, és a hófehér, klimatizált folyosón találjuk magunkat, az egyik ajtón a „Csontozó” feliratot olvassuk. Egy hentes vezetésével folyik itt a munka, ő végzi a csontozást és az előkészítést, a szakmai tudást nem igénylő feladatokban László és a felesége is részt vesz. A feldolgozott, vákuumozott húsok 10 napig pihennek a 2 fokos hűtőben. Többféle steak, grillhúsok, kolbászok, hamburgerhús pogácsák készülnek, ez utóbbiból egy prémium kategória is, melyhez marhanyakat és vesefaggyút használnak fel.
Nemsokára megnyílik a farm saját húsboltja, ahol nemcsak előre csomagolt, vákuumozott húsokat kínálnak, hanem helyben is biztosítanak választékot a betérő vevőknek, és a különféle fűszereket illetve, a sütéshez szükséges eszközöket is meg lehet venni.
László nem tart attól, hogy túl sok Angus marhahús kerül a régió piacára: "A minőség számít, és az első osztályú húsra mindig van kereslet. Mi a magánvevőket céloztuk meg, ez pedig egy széles kör. Az itt nyaralók is vesznek húst, és Budapestre is sokat szállítunk" - mondja. Ezenkívül a környékbeli éttermek is veszik az Angus-steaket, és az alsópáhoki Kolping hotel étlapján is állandó szereplők a farm termékei.
Az állományt folyamatosan növelik – az a cél, hogy hetente egy állatot vágjanak le. Nem kizárt, hogy Csabika majd segítséget kap majd egy másik tenyészbika személyében, de ez még a jövő zenéje.