Ötödik alkalommal tölti be a Siófok melletti Töreki erdőt a chillzene, a jóga és a világbéke, és a világhírű Deep Forest is fellép az idei fesztiválon, melyre augusztus 3. és 11. között kerül sor. A nyugalom és az elvarázsolt helyszín marad, ugyanakkor több fontos változás is várható: a szervezők alacsonyabb ételárakat és hulladékmentességet ígérnek.

Ahogy az eddigi években is, a nagyszínpadon az egész fesztiválra jellemző, nyugodt chill zene szól, és még két zenés helyszínen, a Tilos Forestben és augusztus 7-től az Alter színpadon váltják majd egymást a dj-k. Az utóbbinál nemcsak lazulós dj-szettek hallhatók majd, hanem extrémebb és táncos műfajok is. A fesztivál leghíresebb - és egyben első Grammy-díjas - fellépője a világzenét az elektronikus zenével ötvöző francia együttes, a Deep Forest lesz augusztus 4-én.

A zenei programok mellett idén is egész nap várnak minket a jóga-, akrojóga- és bodywork-helyszínek, a gyógyító sátrakban pedig különféle holisztikus terápiákat és többféle masszázst lehet kipróbálni, és már hajnalban meditációval hangolódhatunk az aznapi koncertekre.

Főzési lehetőség lesz, szemetes nem

Továbbra sem engednek be szponzorokat a fesztiválra, viszont számos változást vezetnek be a szervezők. Az egyik legfontosabb, hogy jegyek helyett 2019-es tagságot lehet vásárolni, amellyel minden Samsara-rendezvény és jóga elvonulás látogatható a világ különböző részein. A fesztiválra a beléptetés már a Töreki Vendéglőben megkezdődik, itt adják át a szervezők a karszalagokat.

Az ételeket és az italokat a korábbi gyakorlattól eltérően nem különféle bárokban és food truckokban lehet megvenni, hanem a Dharma Nonprofit Alapítvány menzáján. A többségükben húsmentes fogások a helyiekkel együttműködve készülnek majd környékbeli alapanyagokból. A szervezők azt mondják, az eddigi évekhez képest alacsonyabbak lesznek az árak, és arra is van lehetőség, hogy a fesztiválozók saját maguk is főzzenek a közösségi konyhán az otthonról hozott, vagy a fesztiválra kitelepült élelmiszerboltban megvett hozzávalókból, amennyiben hoznak magukkal edényeket, és meg tudják oldani, hogy csomagolásmentes termékeket vegyenek.

A cél ugyanis az, hogy a Samsara is hulladékmentes rendezvény legyen. Nem helyeznek ki szemeteseket, a nem komposztálható szemétért mindenki maga felel, és azért is, hogy a végén elvigye a fesztivál területéről. A kulacs mellett célszerű bepakolni a saját bögrénket, evőeszközeinket is, bár a helyszínen vehetünk visszaválthatót ezekből. A fenntartható fesztiválozáshoz az esemény honlapján találunk tippeket. 

A fesztivál fizetőeszköze az ún. Dharma token lesz, ezeket a Dharma menza mellett lehet beszerezni.

A fesztivál, ahol kecskékkel is összefuthatunk

A fesztivál-alapítók, Czinkóczky Csaba és Berecz Gabriella többször is azzal szerepeltek a hírekben, hogy nehéz sorsú, elhagyott vagy nagyon rossz körülmények között élő állatokat fogadtak be a fesztiválnak is helyet adó Dharma Lómenhely 40 hektáros erdejébe. A hírhedt „jakabszállási lovakat”, a menhely első lakóit aztán 47 kecske és még több ló követte, és a megmentett állatok száma folyamatosan bővül. A korábban haditudósítóként és producerként is dolgozó Csabának is itt tanult meg kecskét fejni, erről tavaly mesélt a We Love Balatonnak.