Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Ahol híres emberek villái mesélnek a múltról – Idén 125 éves Bélatelep

Szerzők

  • We Love Balaton

2019. 08. 28. 19:01

Nagy urak kaptattak fel a 19. század végétől a fonyódi hegyre, hogy újonnan épült villáikból csodálják a szemközti Badacsonyt. Bélatelep a déli part egyik kincse, és mindezt így is kellene megőrizni.

Habár elsősorban a Káli-medence híresült el „sztárvendégeiről”, van a Balaton déli partján egy apró, ám annál kedvesebb városrész, ahol szintén számtalan híresség lógatta a lábát nyaranta. Itt vásárolt villákat a Törley pezsgőgyáros család, itt írta operettjeit Huszka Jenő, itt tanácskozott Bethlen István miniszterelnök és Ripka Ferenc budapesti polgármester, de még Szinyei Merse Pál és a Habsburg hercegi család több tagja is vendégeskedett itt az 1920-as években. Többüknek emléktáblát vagy emlékművet is állítottak az utóbbi évtizedekben.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fonyód legrégebbi villasoráról, a Várhegy északi oldalán húzódó, 125 éves Bélatelepről van szó, melyben először Somogy vármegye tiszti főorvosa, Szaplonczay Manó doktor látta meg a fantáziát.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Az egykori birkalegelő eredetileg gróf Zichy Bélatulajdonában állt – a nevét is utána kapta – Szaplonczay kezdeményezésére pedig 29 villából álló nyaralónegyedet alakítottak ki a területen, felparcellázva azt.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Az alapítás évszáma tehát 1894, ezért ünnepli majdnem kerek születésnapját a telep, ahol az alapítónak is állítottak emlékművet, de őt a telepen is temették el, ez volt ugyanis a végakarata. Manapság a partfal tetején futó, a Badacsonyra elképesztő kilátást nyújtó sétány is Szaplonczay nevét viseli.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Bár anno a konzervatív, főként földbirtokosokból, jogászokból és tisztviselőkből álló elit járt ide, a közösség később felhígult. Az 1945-ös átépítéseket követően valódi látványossággá vált a telep: 2011-ben elnyerte az Örökségünk – Somogyország Kincse elismerést is.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Bélatelep egyik legkülönlegesebb épülete a kaposvári kórház egykori igazgatójának, Szigethy Jánosnak a birtoka. A téglalap alapú, főtengelyre épülő, nyitott verandás villa megépítéséhez valószínűleg az itáliai modellből merített inspirációt Gáspár Gyula építőmester. Ennek köszönhetően a nyaraló kitűnik a villák sorából, arról nem is beszélve, hogy ez az egyetlen a 29 közül, ahol máig az eredeti tulajdonos leszármazottai üdülnek.

Fotó: Globetrotter19 - Wikimedia Commons

Érdekesség, hogy az 1861-ben átadott déli vasút egyik legkarakánabb vasúti épülete a bélatelepi állomásé, amely 1928-ban épült meg. Az emeletén teraszos lakás helyezkedett el, így inkább emlékeztetett egy nyaralóra, mintsem egy szolgálati épületre. Fonyód még a déli vasút megépülte után sem volt igazán fontos közlekedésileg, de amikor a kaposvári szárnyvonal is megépült 1896-ban, megnőtt a jelentősége, innentől minden vonat megállt itt. A helyén korábban amúgy a MÁV 103. számú őrháza állt, amely a helyi fürdőéletnek is meghatározó eleme volt. Nem is csoda, hogy emléktáblát avattak az állomás falán a régi bélatelepi időkre emlékezve.

Fotó: Buzinkay Géza - Fortepan

Manapság itt találjuk Bélatelepen a Fonyódi Múzeumot is: a Bartók Béla út (a hegyen átvezető gerincút egy része) 3-as száma alatt található a felújított, évszázados Velics-villa, ahol rég mozi is működött. Helytörténeti, néprajzi és természeti kiállítási anyag látható állandó jelleggel, de időszaki kiállításokat is rendeznek.

Fotó: Fonyódi Múzeum

Ahogy nemrég megjelent cikkünkben is írtuk, az első világháború idején Szinyei Merse Pál is sok időt töltött Fonyódon és Bélatelepen. A Velics-villában lakott 1916-ban unokáival, akikre tehetséges festőnövendéke, Molnár C. Pál felügyelt. Több képet festett a haragosan hullámzó Balatonról, és mendemondák szerint nagyon zavarta a képbe ormótlankodó Badacsony tömbje. A villában kiállítás emlékezik rá.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ha pedig már a Várhegy felé kirándulnánk, nem csak a villasort érdemes útba ejteni. Szintén Bélatelep vonzáskörzetébe tartozik az említett fonyódi Velics-villa, az egykori Sirály szálló, a Ripka-kút és a Walkó-kilátó is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész Balatonra, valamint itt a környéken találjuk a bélatelepi, egész mély vízű szabadstrandot is.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Épp a csodás környezet lehet előbb-utóbb a villanegyed balsorsa, a Lajos-lak nevű szállót tavaly már lerombolták, hogy a helyére - a látványtervek alapján - jellegtelen tucathotelt építsenek.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ha bővebben érdekel a Bélatelep története, érdemes Varga István fonyódi helytörténész könyvét, A fonyódi gróf Zichy Béla-telepet is elolvasni, akár itt online.

Hasonló tartalmak

Admin mode