A hegy nevéből egyértelmű: ez a Tihanyi-félsziget csúcsa, ahonnan belátni a Sajkodi-öblöt és falvait, Tihanyt, a déli part egy részét és a Balaton nyugati medencéjét. Kurta, ám meredek túra vezet ide, de hatványozottan megéri minden lépés.

A távolban pici vitorlások szelik a habokat, még messzebb apró templomtornyocskák szökellnek a magasba, az ellenkező irányban pedig büszke viadukt feszít a völgy fölött. Ezt a panorámát nyújtja, ha felmászunk a tihanyi falurész, Sajkod feletti magaslatra, a Csúcs-hegyre. Mi kipróbáltuk még nyáron. Megéri.

Ha az általunk letesztelt, Sajkodról kiinduló, a lehető legrövidebb útvonalon gyalogolunk fel, akkor készüljünk fel a gyors és meredek emelkedésre, kövekkel, sziklákkal, szűk, kalandos ösvényekkel. De ha fölér az ember a 235 méteres, vulkáni eredetű hegyre (amely az egykor kráterként funkcionáló Külső-tó pereme), tátva marad az ember szája a látványtól. Ennyire meredeken a tó fölött állni, és végignézni az egész nyugati medencén, nem sok helyen lehet. Ha van rá kapacitásunk, lefelé érdemes más irányba menni, és megtekinteni a Belső-tavat vagy a gejzírmezőt.

Hogyan jutok ide?
- Az attól függ, mennyi időnk van. Ha rászánunk egy kellemes napot, érdemes Tihanyrévből indulni a sárga sáv jelzést követve. A Tihany központja felé vezető útról kanyarodik le balra, a Club Tihany után. Ez a csodás túraútvonal végigvisz a félsziget nyugati szélének peremhegyein, majd Sajkod felett elmenve, az Apáti templomromnál ereszkedik le.
- A tihanyi kikötőből indul a zöld háromszög. Ezen nem kell végigmenni, akár a faluszéli sportpályán is becsatlakozhatunk.
- A zöld T jelzést, azaz a Lóczy-Gejzír-tanösvényt is követhetjük, szintén a focipályától.
- A leggyorsabb opció pedig a - már emlegetett - Sajkodról (Romkápolna és Mályva utcák) induló sárga háromszög, amely a gerincen becsatlakozik a sárga sávba.