A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tippjei és saját tapasztalataink alapján szedtük össze, mire érdemes figyelni egy téli balatoni túránál.

Vacoghattak az ember fogai rögtön az aktuális tél december bejövetelekor, volt minden, ami tél: kemény fagyok, havazás, zúzmarás köd (aztán persze jött a szokásos, ősziesen enyhe télszerűség). Azonban aki szeret túrázni, ebben is inkább az egzotikumot és kihívást látja, a fehér évszakban is ugyanúgy nekimegy a Balaton környéki ösvényeknek. Valóban nem kell mindig megijednünk egy kis téltől, de azért leírunk ide pár okos tippet, mire figyeljünk.

Általános intések

A legfontosabb, hogy lőjük be reálisan, mi való nekünk. Gondoljuk végig az állóképességünket, a hidegtűrésünket és a felszerelésünket (pl. a túrázásra alkalmas télikabát és a túrabakancs ezúttal elengedhetetlen lesz), illetve hogy milyen időjárást bírunk ki. És itt jön a legfontosabb: húzzuk meg fejben a vörös vonalat, azt az időjárást, amikor nem vágunk neki az erdőknek, hegyeknek.

Kőkemény hóviharban természetesen nem ajánlott tesztelni a határainkat, hiszen a korlátozott látási viszonyok miatt az útvonalat sem könnyű tartani, és nem tudjuk, mi lapul a hó alatt, egy rossz lépés pedig olyan sérüléssel is végződhet (pl. bokaficam, térdszalag sérülés), ami a járást is megnehezítheti. Jó pár túrával a hátunk mögött a We Love Balaton szerkesztősége is tud tippekkel segíteni, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is elküldte nekünk saját javaslatait, ezekből állítottunk össze egy listát.

  • Menjünk csapatban, mert ha többen vagyunk, tudunk egymásnak segíteni, akár még egy fent említett bokaficam idején is.
  • Mindig legyen feltöltve a telefonunk. Ha segítséget kell hívni, vagy csak eltévedtünk, és jól jön egy app tájékozódásra, nem baj, ha nem merül le a készülékünk.
  • Vigyünk elég folyadékot, akár termoszban meleg (lehetőleg alkoholmentes) italt. Ha nincs ordító hideg, de véletlen túlöltözünk, jól leizzadhatunk, az meg bizony folyadékveszteség.
  • Nem rossz ötlet vinni fejlámpát, főleg ha délután vágunk neki a túrázásnak. A tél legsötétebb heteiben már délután 4 órakor beesteledik, egy mínuszfokos este pedig nem jó eltévedni a koromsötét erdőben. Ha pedig a kalandvágy mégis éjszakai túra felé sodor, érdemes nagyon alaposan tájékozódni az útvonallal kapcsolatban, és beszerezni pontos térképet, iránytűt, jó minőségű lámpát.
  • Töltsük le a Természetjáró appot! Remekül segít a tájékozódásban, időjárás-előrejelzést nyújt, de olyan funkciói is vannak, mint a magasságmérő, csúcskereső, iránytű, dőlésszögmérő és a legfontosabb: az appból történő segélyhívás lehetősége.
  • Ahogy mondani szokták: nincs rossz időjárás, csak rosszul öltözött túrázó. Öltözzünk rétegesen, pont az izzadás elkerülésére. Ha egy kellemes 5-6 fokos napon megyünk ki, a nagykabátban könnyen leizzadunk, de több vékonyabb ruhadarab viselésekor el tudjuk dönteni, mikor érdemes jobban felöltözni, esetleg levetkőzni.
  • Mindig tervezzük meg előre a túrát. Érdemes tudni, milyen útvonalon haladunk, mennyire nehéz a terep, illetve azt, hogy milyen időjárás várható. Ebben a következőkben részletesen is segítünk.

Havazás

Az idei tél eddig nem a havazásról szólt, de ettől függetlenül télen számítanunk kell erre a lehetőségre. Nem ördögtől való hóesésben elindulni, de számoljunk vele, hogy korlátozottak lesznek a látási viszonyok, sőt a rücskös fakéregre tapadó a turistajelzést és akár magát az ösvényt is eltakarhatja. Ha nem vízhatlan a ruházatunk és magasszárú a bakancsunk, a 10 centi feletti hóban át is ázhatunk, szóval fontos az öltözködés. Havazás esetén mindenképpen hosszabb menetidővel érdemes számolni, és óvatosabban is kell közlekednünk, mert a csúszós talajra érdemes odafigyelni a sérülések elkerülésének érdekében.

Köd

Nagy ködben sajnos a panorámáról is lemaradunk a hegytetőn és a kilátókban, de ez még a kisebb áldozat. Ennél fontosabb, hogy a köd sűrűségének függvényében nehezebb lesz tájékozódni. Ha eltévesztjük a normális látási körülmények között egyértelmű tájékozódási pontokat, továbbmegyünk az útvonalon, ahonnan le kellett volna fordulnunk, és jön a bolyongás. Sűrű ködben tehát jó, ha van navigációs app, eselteg iránytű kéznél. És persze vízhatlan ruházat is kell, hiszen a köd is csapadék, így átáztathatja a ruhánkat.

Ónos eső

A fagypont alatti hőmérsékletnél is eshet eső, ezzel sem árt számolni. Az ónos eső ráfagyhat a kövekre, ösvényekre, lépcsőkre, emiatt óvatosabban kell közlekednünk. Ráadásul ha a faágakon jégréteg képződik, azok a plusz súly miatt letörhetnek. 2017-ben például ónos eső miatt a Normafa környékét hosszú napokra le kellett zárni a látogatók elől, annyira balesetveszélyes volt a látogatás. Szóval ilyen helyzetben érdemes inkább otthon maradni, a nemzeti park is ezt kéri.

Eső

0 fok feletti hőmérséklet esetén természetesen eső is előfordulhat, ebben az esetben ismét a vízhatlan ruházatot tudjuk javasolni, de még fontosabbá válik egy magasszárú, sokat kibíró, masszív túrabakancs, esetleg (vastag zoknival hordott) gumicsizma beszerzése. Sokszor ugyanis vastag, cuppogó sáron kell majd átkelnünk.

Mínuszok

Már önmagában is nehezítő körülmény, ha mínusz 10 fok alatti hőmérsékletben indulunk el, de ha a fenti időjárási körülmények valamelyike is fennáll, jobb, ha kétszer is meggondoljuk a túrát. A hidegben a meleg öltözet mellett nagyon fontos (főleg hosszú távon), hogy az ízületeinket védjük meg rendesen.

Általános intések