Házépítésnél létezik egy egészségügyi határérték, melyen belül maradva egészséges az élet. A ma épített családi házak 80%-a túllépi ezt a vonalat. Ezekben az esetekben káros anyagok is jelen vannak, amik érzékenységet, irritációt, de akár rossz közérzetet is okozhatnak. Nem úgy az ökoházaknál, ahol számolhatunk az egészségmegőrzés mellett környezetvédelemmel és egyéb épületbiológiai szempontoknak megfelelő technikákkal. Hogyan lehetséges mindez? Ezeknek jártunk utána!

Technológiai vívmányok

Az ökoházaknál a legfontosabb faktor az egészség megóvása és a környezetvédelem. Mindezt olyan építőanyagokkal lehet elérni, mely egészségünkre ártalmatlan, mindemellett pedig előállításban és felhasználás során is környezetvédelmi szempontoknak megfelelő.

Aki valaha tartózkodott már környezettudatos épületben, az pontosan alá tudja támasztani, hogy milyen nagyszerű érzés. Nincs titok mögötte, hogy ez miért is van így. Az ökoházak lakóklímája páratlan, és ennek tudományosan magyarázható okai vannak.

  • Hőszigetelés környezettudatosan


Nem minden hőszigetelés képes arra, hogy télen-nyáron megfelelő és állandó hőmérsékletet tudjon biztosítani. Olyat, ami a nyári forróságban véd a túlmelegedéstől, és télen tökéletes hőmegtartó képességgel rendelkezik. Azonban ha olyan hőszigetelő anyagot választunk, mely alacsony hővezetési tényezővel, magas hőtároló képességgel és nagy sűrűséggel bír, akkor máris adott a kívánt hatás. Ilyen fantasztikus tulajdonsággal bír például a fenyőfából készülő farost szigetelés, melyet a Naturica Group oldalán az összes kiváló minőségű környezettudatos megoldásokkal együtt megtalálhat!

  • Ideális páratartalom


45-55% páratartalom a megfelelő. Ez kell hozzá, hogy se kiszáradt nyálkahártyát ne okozzon a túl száraz levegő, se penészedés ne induljon el páralecsapódás miatt. Válasszunk a tökéletes páramennyiség érdekében vályogvakolatot vagy antibakteriális felületű cementmentes mészvakolatot, mely kifejezetten fürdőszobákhoz passzol.

  • Nem száll a por


Az általános felületképző anyagok zöme elektromos töltetű felülettel bír. Ez vezet ahhoz, hogy megáll a por a levegőben, mi pedig belélegezzük. A természetes vakolatoknál azonban a szálló por a padlóra hull, és így egy felmosás során elmondhatjuk, hogy valóban kitakarítottuk a házat.

  • Relaxáló csönd


A külső zajforrások ha betörnek otthonunkba, megzavarják a mindennapi életünket. Nem úgy, ha környezetbarát hőszigetelést választunk, mely minimálisra csökkenti a kívülről jövő hangokat.

  • Nincs elektroszmog


A beltéri vályogvakolatok küszöbölik ki az elektroszmog káros hatásait, mellyel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Összefoglalva

Azért, hogy házában semmilyen káros anyag kipárolgása ne legyen jelen, természetes építőanyagokat, felületképző anyagokat kell választani. Így a jó egészség mellett tökéletes energiatakarékosságot is kapunk.