A koronavírus alapjaiban rengette meg a családok és háztartások életét, legyen szó bármilyen területről. Habár a boltok nem zártak be, és állítólag alapanyagból sem várható hiány, mégis mióta kezdetét vette a hírözön, a felvásárlási láz is beindult. Vannak dolgok, amelyeket napok, sőt, hetek óta nem lehet kapni, ilyen például az élesztő is. Csak én gondolom azt, hogy az ország fele őrült kenyérsütésbe kezd? A másik felének maradhat remek recept ötletünk!

Élesztő nélkül megáll az élet?

A válasz; természetesen nem! Ha Ön a brigád “másik felét” erősíti, akkor sem kell aggódnia, hiszen szerencsére ma már számos recept elkészíthető élesztő nélkül is. Élesztő nélkül is van kenyér, csupán egy apró kulturális kitekintést kell tennünk. Utazzon velem egészen Indiáig, ahol a kenyér a naan segítségével készül!

Mi is az a naan?

A naan egy igen sokszínű pékáru, amely leginkább a lepényhez hasonlítható. Az indiaiak a kenyér helyett fogyasztják, amelyet gyakran megtöltenek vagy megkennek hagymával, fokhagymával.

A legszebb az egészben, hogy a naan elkészítése pofonegyszerű, nem kell hozzá “feketeöves háziasszonynak” lenni. Ugyanakkor a friss pékáru élményét maximálisan megadja.

Nézzünk egy gyors receptet, s máris pótolható az élesztő hiánya!

Milyen hozzávalókra lesz szüksége?

300 g finomlisztre, fél kávéskanál sóra, fél teáskanál sütőporra, egy evőkanál vajra, három evőkanál olívaolajra és 150 ml tejre lesz szükség. A lisztből kicsit több is szükségeltetik, hiszen a nyújtásnál a szóráshoz is kelleni fog! Ha megvannak a kimért hozzávalók, akkor neki is kezdhet az elkészítéshez is!

Természetesen, a tudatos bevásárlás nagyon fontos így járvány idején, hiszen az sem mindegy, miből, mennyit halmozunk fel! Most fokozottabb figyelemre és észszerű tervezésre van szükség, melyhez segítséget nyújtanak a JOY tudatos bejegyzései!

Elkészítés lépésről lépésre

1. Keverje össze egy nagyobb tálban a lisztet a sütőporral és a sóval, majd hozzátehető az olívaolaj is. Ezt követően lassan, folyamatos kevergetés mellett mehet bele a tej. Ha pár perc gyúrás után összeállt a tészta, takarja le a tálat egy konyharuhával és hagyja legalább 20 percet pihenni!

2. A sütőt 200-220 fokra ajánlott előmelegíteni, amennyiben a grillfokozat is megtalálható a sütőn, az is használható a folyamat során.

3. A pihentetést követően szedje 6 kisebb darabra a tésztát, majd ezeket nyújtsa ki tetszőleges formára! Arra nem árt ügyelni, hogy a nyújtás során a tészta nehogy papírvékonyságú legyen! Tegye egy üres tálcára a naant és 2-3 percig süsse mindkét oldalát!