Amikor egy család elhatározza, hogy végleg maga mögött hagyja a zsúfolt nagyvárosi életet, és egy csendes, családi házas környékre költözik, az mindig hatalmas változásokkal jár. A zsúfolt szobák helyett mindenkinek jut elegendő tér, többé nem kell arra ébredni, hogy a szomszéd a fejünk felett átrendezi a lakást, a forgalom zaját felváltja a madárcsicsergés és a tücsökciripelés. Az aprócska erkély helyett pedig végre egy szép nagy, zöld gyeppel, virágokkal és fákkal díszített udvarban tölthetjük a szabadidőnket.

Nagyobb élettér, több munka

A kertészeti magazinba illő gyönyörű udvar természetesen nem tartja rendben saját magát. Míg egy lakásban a házimunka csupán benti feladatokat takar, addig egy családi házban már a külső területeket is gondoznunk kell.

Ide pedig az udvar jellegétől függően számtalan dolog tartozik: fűnyírás, sövénymetszés, virágágyások gondozása, seprés, gereblyézés, gyomlálás, öntözés és a kerítés karbantartása. Sokan úgy vélik, hogy az igazi, “vidékies hangulatot” legjobban a fakerítés adja vissza. Egy esztétikus fakerítés valóban gyönyörű keretet ad az udvarnak, azonban ne higgyük azt, hogy elég csak egyszer felépíteni, és utána már semmi gondunk sincs rá.

A fa sajnos nem igazán időtálló anyag, a nyári forróság, a téli fagy és a heves viharok egyaránt kárt tesznek benne. Még a legszebb, legnagyobb gondossággal felszerelt kerítés is elcsúnyul 2-3 év alatt.

Ha pedig ezt nem szeretnénk megvárni, akkor bizony minden évben foglalkozunk kell vele. A deszkákat le kell csiszolni, hogy eltávolítsuk a régi, mostanra minden bizonnyal berepedezett és foltokban lepergett festékréteget. Ezután pormentesíteni kell, majd jöhet egy alapozóréteg. Miután az megszáradt, kezdődhet a lazúrozás, melynek során törekedni kell arra, hogy mindenhol egyenletesen vonjuk be a fát, hisz a végeredmény így lesz csak igazán mutatós. Ha nagy udvarunk van, akkor ez egy igen hosszú és fárasztó munka, ráadásul maximum 2 év múlva kezdhetjük elölről az egészet.

Végleg el kell tehát búcsúznunk a fakerítés gondolatától, ha nem szeretnénk időt szánni a rendszeres karbantartásra? Szó sincs róla, szerencsére van megoldás!

Az illúzió nagymestere

Létezik egy olyan kerítéstípus, amely külsőre a megszólalásig hasonlít a fára, az anyaga azonban acél vagy alumínium. Ez a modern, gondozásmentes kerítés, amelyet a Nívó Kerítés is forgalmaz. Hatalmas előnye, hogy nem igényel semmiféle karbantartást. Vagyis nem kell csiszolni, festeni, még 10 év után is pont ugyanolyan esztétikusan határolja körbe az udvart, mint a felépítése napján.

Nem számít, ha esik, ha fúj, ha tűz a nap vagy tombol a fagy, a fém kerítéselemek bátran kiállják az idő próbáját, miközben ránézésre továbbra is a fa lécek tökéletes illúzióját nyújtják.

Bár egy kertes házban szinte mindig akad valamilyen munka a szabadban, azonban az efféle okos és innovatív megoldásokkal sok időt spórolhatunk meg magunknak.