Te is gondban vagy azzal, hogy nem tudod, milyen karikagyűrűt szeretnél? Nem csak az anyaga és a díszítés kérdése okoz fejtörést, hanem a vastagsága is? Akkor maradj velünk és tudd meg, hogy mi a különbség a gyűrű vastagsága és szélessége között!

Fő paraméterek

Alapvető különbség van a gyűrűk esetében az ékszer paraméterei között. Mint minden 3 dimenziós tárgynak, így a gyűrűnek is van vastagsága, szélessége és hosszúsága, amiket gyakran összetévesztenek a laikusok. A hosszúságát legkönnyebben úgy tudjuk elképzelni, hogy félbe vágjuk a gyűrűt és azt kiterítjük. A szélessége az egyik legfontosabb a párok választásakor, hiszen a különböző ujjformához és vastagsághoz eltérő szélességű gyűrű illik.

A vastagsága pedig nem látható, hiszen a gyűrű magasságát értjük alatta.

Miért fontos?

Az anyagvastagság rendkívül fontos a karikagyűrű vonatkozásában, hiszen ha nem elég vastag, akkor az ékszer könnyen elvékonyodik, ütésre deformálódik. A legnagyobb hátránya pedig, hogy ha idővel ki kell engedni belőle, akkor nem rendelkezik elegendő anyaggal, így a toldás esetleg látszani fog. Ez leginkább a vésett vagy a többszínű arany karikagyűrűk esetében látványos. A túl vastag gyűrű sem ideális, mivel az kényelmetlenül eltartja egymástól az ujjakat.

Az ideális falvastagság általában 0,9 és 1,7 milliméter között van, attól függően, hogy szeretnél-e bele követ vagy sem. Amennyiben igen, annak függvényében fog változni az ékszer vastagsága. Lényeges, hogy a gyémánt egyik irányba se lógjon ki, mert mindkettő rendkívül kényelmetlen lehet a viselője számára.

Arról nem is beszélve, hogy nagyon fontos, hogy a gyűrű profilja milyen. Ha négyzetes, akkor nincs vele tennivaló, hiszen mindenhol ugyanolyan vastag. A domború gyűrűnél a széle minimum 1 milliméter vastag legyen és nagyon fontos, hogy ne vékonyodjon el hirtelen, mert az pengeszerű élességet eredményez.

Amikor karikagyűrűt választunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy nem 1-2, de nem is 10 évre vásárolunk gyűrűt, hanem egy életre. Amennyiben elég vastag a karikagyűrű és megfelelő a fajsúlya, akkor garantáltan csodaszép és tartós darabra leltünk.

A gyűrű fajsúlya rendkívül fontos, hiszen nem mindegy, hogy ugyanazt a 7,5 milliméter széles karikagyűrűt 7-8 gramm aranyból készítik vagy mondjuk 2,5 grammból. Amennyiben az utóbbit kapjuk, akkor gyanakodhatunk, hogy egy rendkívül vékony falvastagságú darabbal van dolgunk. Ennek legnagyobb hátránya, hogy könnyen törik, deformálódik, így ha nem vigyázunk, akkor nemhogy egy életen át, de még egy évig sem fog tartani.