Mivel 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani augusztus 15-ig, a balatoni fesztiválszezon jelentős része kútba esett.

Nemrég írtunk arról a kormányzati bejelentésről, ami a koronavírus elleni védekezést némiképp átszabva enyhíti hétfőtől a vidéki emberek életét. A boltok nyitvatartása változik, kinyithatnak az éttermek teraszai, a szabadtéri strandok, viszont nem engednek augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket.

Ez a balatoni fesztiválszezont gyakorlatilag eltörli a föld színéről, a Sziget Sajtóiroda be is jelentette, idén elmarad a Sziget, a VOLT és a balatoni szempontból legfontosabb Balaton Sound is.

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője elmondta, erre a helyzetre nincs történelmi tapasztalat, a Sziget se maradt el a 27 éve alatt egyszer sem. Így fogalmazott:

"Egyelőre csak végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált. Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe."

"Egyelőre csak végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált. Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe."

Még dolgoznak azon, hogy miként kárpótolják azokat, akik már elővételben megvették a jegyeket. Várhatóan a pénzvisszatérítés és persze a 2021-es fesztiválokra való érvényesség is felmerül majd.

Nem lesz Művészetek Völgye sem

A MOL Nagyon Balaton programsorozathoz a Sound mellett zászlóshajóként tartozik a Művészetek Völgye, azonban ennek szervezői is bejelentették, hogy törölték a 2020-as fesztivált. Pedig jubileumi lett volna, ezúttal 30. alkalommal tartották volna meg.

Hivatalosan a 30. Művészetek Völgyét 2021. július 23. és augusztus 1. között rendezik meg. Az idei évet sem engedték el, ősszel ún. Völgyhétvégéket tartanak majd Kapolcson.

Akiknek már volt jegyük az idei Völgyre, azoknak több opciót kínáltak fel. Elmehetnek a négy hosszú hétvégére ősszel (ez a Völgyhétvége), amiknek programja még nem fix. Átfoglalhatják a jegyüket, bérletüket a 2021-es Völgyre, de egy olyan nagylelkű opció is van, hogy pénzvisszatérítés helyett a szervezőknél hagyod a pénzed, támogatva a nehéz helyzetbe került fesztiválos csapatot. És persze a jegyvisszaváltás is lehetőség. Bővebb info itt.

Veszprém is pácban

Nem sokkal fentiek után a VeszprémFest szervezői is bejelentették a Facebookon, hogy elmarad az idei fesztivál (ahol Dido kétszer is fellépett volna). Jelenleg még tárgyalnak a fellépőkkel a hogyantovábbról, a jeggyel rendelkezőktől pedig türelmet kérnek. Várhatóan a jövő hét második felében jelentik be a kompenzációt.

A Jazzpiknik kitart

Május 1-én közölte a Paloznak Jazzpiknik szervezőgárdája, hogy ők nem törlik teljesen az eseményt, hanem az eddigi július 30. és augusztus 1. közötti időpontról átmozgatják augusztus 20-22-re. A szervezők célja a rendezvény eredeti fellépőkkel való megrendezése, az MF Robots már bele is ment a csúsztatásba a külföldi zenészek közül. A jegyek és bérletek visszaváltásáról később közölnek információkat.

Fontos pontosítás

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtök este az M1 hírcsatornán pontosította a bejelentést, miszerint augusztus 15-ig nem engedélyezik az 500 fő feletti rendezvények megtartását. Szavai szerint az 500 fő alattiakat sem lehet nyolcadik hó közepéig megtartani. Magyarán - a Balatonnál sem - lehet majd semmilyen rendezvényt tető alá hozni, legyen az falunap, süllőfesztivál vagy épp utcabál.

Címkék