A sárgarépa eredete
A répa egyáltalán nem újkeletű dolog, ez a gyökérzöldség már régóta ismert az emberiség számára. Történészek szerint már az ókorban is szívesen fogyasztották, bár ekkor inkább még gyógynövényként tartották számon.
A sárgarépa ekkor még messze állt a ma ismert formájától: fehéres-lilás, keserű ízű gyökér volt. A XVI. században a hollandok nemesítették tovább, így nyerte el mai édes ízét és sárga színét.
A II. világháború idején a britek előszeretettel fogyasztották, a kormány is sárgarépa evésre ösztönözte az embereket. Ebben az időben a lehető legváltozatosabb formában próbálták felhasználni az ételeket, így számos új recept és felhasználási módja alakult ki ekkor. Innen származik például a répatorta is!
Bár manapság még mindig a sárgarépa a legnépszerűbb répafajta, rengeteg féle színben és formában vált elérhetővé.
Mitől olyan egészséges?
A sárgarépa nem csak egy rendkívül változatosan felhasználható, ízletes zöldség, de számos egészségügyi előnnyel is bír. Tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ráadásul főzés vagy párolás után is megőrzi azokat.
Mi minden található benne? Például A-, B1-, B2-, B6-, C-, D- és E-vitamin, továbbá kálium, foszfor, kalcium, magnézium és vas is.
További fontos előnye, hogy remek vizelethajtó, illetve máj- és epeproblémák esetén is ajánlott a fogyasztása. De még a szív- és érrendszer is hálás lesz érte!
A sárgarépa otthonunkban
A sárgarépa rendkívül sokféleképp elkészíthető, fogyasztható. Van, aki nyersen szereti, más párolva, sütve fogyasztja, megint más mártogatóst készít belőle. Ha pedig nincs kedved főzőcskézni, akkor a POLCZ készételei között is találhatsz olyat, amelyben répa található.
A zöldség előnye, hogy az év bármely időszakában megtalálhatjuk a boltok polcain, hűtőszekrényben tárolva pedig sokáig eláll. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mindig a frissebb darabokat válasszuk, kerüljük a gumis állagú vagy puha répákat!