A pozitív gondolkodás egy hatalmas klisévé vált, hiszen még a csapból is az folyik, hogy gondolkodjunk pozitívan és legyünk állandóan optimisták. Alapvetően jó gondolatok ezek, de sajnos nem ennyire egyszerű, hogy valaki kiadja az utasítást, és az ember gondolkodásmódja ennek hatására csettintésre megváltozik. Egyáltalán meg kell változtatni a gondolkodásmódot, illetve van bármi haszna a pozitív gondolkodásnak?

A pozitív gondolkodás és az egészség kapcsolata

Számos tudományos vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a pozitív gondolkodás egészségesen tart, valamint ez a hosszú élet egyik titka. A pozitív gondolatok szervezetre gyakorolt hatásai között olyanokat találhatunk, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése, valamint a stressz és a depresszió mérséklődése, a fizikai és a pszichés közérzet javítása, ezek következtében pedig a várható élettartam megnövekedése.

A pozitív szemlélettel élők általában nem élnek élvezeti szerekkel (alkohol, cigaretta), egészségesen étkeznek, és rendszeresen sportolnak valamit, így még érthetőbbé válik, hogy miért gyakorol az egészségre jó hatást az optimista gondolkodás.

Mi a pesszimizmus, és miért probléma?

Pesszimistának azokat az embereket nevezik, akik szinte kizárólag a negatívumokra koncentrálnak, még a legapróbb dolgokban is csak a rosszat keresik, mindig a legrosszabbra számítanak, és a rossz dolgokért gyakran magukat hibáztatják. Az ilyen ember képtelen megbocsátani még önmagának is, ami hosszú távon stresszhez és depresszióhoz vezethet.

A stressznek pedig nem csupán pszichés hatásai vannak, hanem a testre is kihat. Többek közt a stresszel hozzák összefüggésbe a magas vérnyomást, az érrendszeri problémák kialakulását, a keringési rendszerben létrejövő gyulladások megjelenését, az emésztőrendszeri problémákat, és egyes kutatások szerint a rák kialakulásában szintén szerepe van.

Hogyan válhat valaki pesszimistából pozitív gondolkodóvá?

Pesszimistából pozitív gondolkodóvá válni nem egyszerű, de messze nem lehetetlen feladat. Első lépésben ajánlott valami aprósággal kezdeni, például a reggeli rutinba pozitív megerősítéseket csempészni. Ha már reggel mantrázzuk magunknak, hogy ez a nap jó lesz, jól fogjuk érezni magunkat, akkor máris pozitívan indul a nap, ami miatt az egész napunk pozitív töltetet fog kapni.

Bár klisésen hangzik, de második lépésben érdemes mindenben keresni valami jót, akkor is, ha jelentéktelennek tűnik. Nehézségek mindig lesznek, ezen nem változtat semmiféle gondolkodásmód, de a közérzetünket nagyban befolyásolja, hogy ezekhez a helyzetekhez hogyan állunk hozzá.

Harmadik lépésben érdemes önfejlesztő könyveket olvasni a témában, melyek segítenek megváltoztatni a gondolkodásmódunkat, de sok esetben egy szórakoztató könyv is megteszi, aminek olvasása örömet okoz.

Ha Ön ehhez keres könyvet, nézzen szét a Mai-Könyv.hu kínálatában!