Navracsics Tibor miniszteri biztos tájékoztatóján jártunk, ahol felsorolták, milyen kulturális fővároshoz tartozó koncertekent csápolhatunk, hangversenyeken mélázhatunk, verseken merenghetünk.

Szeles, inkább kora őszt, mint júniusi nyarat idéző hétfőre trombitált össze újságírókat a veszprémi kulturális fővárosi projektet szervező csapat a város sétálóutcájába. Az EKF rövidítésű projekt miniszteri biztosa, maga Navracsics Tibor beszélt arról, miféle programok és fesztiválok, és persze hogyan valósulnak majd meg a városban és a balatoni régióban idén.

Merthogy azt fontos kiemelni, hogy hiába 2023-ban lesz kultfőváros a megyeszékhely, az egész projektet lépcsőzetesen építik fel, nem mindent 2023-ra koncentrálnak. Ennek megfelelően több programot igyekeznek alaposan bevésni az emberek elméjébe, hogy mire eljön Az A Bizonyos Év, addigra fejből fújja lakos és látogató, miről szól a Filmpiknik, mikor lesz az Utcazene.

Megtudták az egybegyűltek, hogy egy sajtótájékoztató-sorozat részesei vagyunk, ennek első felvonása a múlt héten volt, ekkor derült ki az önkéntes program szlogenje is. Egy utcaképfejlesztési projekt is zajlik, aminek egyik első fecskéje volt a Papírkutya nevű bisztró és kultúrkocsma (hamarosan cikkel jelentkezünk róluk). 

Ekkor terelte Navracsics a szót a programokra, amiket fokozatosan akarnak felépíteni, megismertetni. Először a Veszprém-Balaton Filmpiknikről beszélt, "ami reményeim szerint szeptember 3-5. között lesz itt Veszprémben és Balatonfüreden", már ha a járványhelyzet ezt nem írja felül. Ezen a mozgóképszemle díjazott alkotásait vetítik majd le, de a közösségépítés szempontjából is lényeges esemény lesz. Ez az első olyan esemény, ami az EKF 2023 saját szervezése. 

Mától kezdődik egyébként az önkéntesek (a Ragyogóknak) a toborzása, őket a Filmpikniken vetik be.

Több meglévő rendezvény mögé is beáll az EKF csapata. A Veszprémi Utcazene Fesztivált augusztus 26-29. között tartják, "a veszprémi városképhez ez már hozzá is nőtt" Navracsics szerint. A délutáni idősávban magyar tehetségek, este nemzetközi zenészek lépnek majd fel. A Rozé, Rizling, Jazz Napok augusztus 16-23. között zajlik majd az Óváros téren, ez korábban a VeszprémFesttel együtt működött, de a VeszprémFest idén elmarad. Itt az északi parti borvidékek jelennek majd meg zömmel.

A régióban is tartanak EKF-tomgatta rendezvényeket. Augusztus 27-29. között tartják az összművészeti Kőfesztet, ami kinőtte magát Kővágóörsről, és már hét településen rendezik meg. Navracsics itt hozzátette, augusztusban "nagyon intenzív hétvégékre kell felkészülni", rengeteg rendezvény lesz e hónapban az egész országban. 

Őszi programok is lesznek, mint a komolyzenei Auer Lipót Nemzetközi Zenei Fesztivál (augusztus 13-16.), A TÁNC Fesztiválja (szeptember 6-10.), a füredi Salvatore Quasimodo Költőfesztivál (szeptember 18-20.) és a Music Hungary Konferencia (november 9-10.), amit eddig Eger környékén rendeztek meg rendszeresen, Navracsics remélte is, hogy tartósan ideköltöznek. Október 1-én Zenei Világnapot is tart majd a város, lesz Veszprémi Összhangverseny.

Címkék