Roppant ízletes sztori indult el pár éve Budapesten, amikor Tóth Viktor és Guba Gergely nekifogtak, hogy az édesszájúaknak alkossanak valami újat a Belvárosban. Ebből nőtt ki 2018 őszén az Espressoul Budapest, ahova a legjobb környékbeli cukrászdák sütijeit kínálták, no meg a saját, tényleg kézműves fagylaltjukat. Végül úgy döntöttek, jobb a saját, és sütiben is átálltak a két kezük munkájára. Szép sztori ez, baráti és családi vállalkozás, oké, jó, de hogy jön ez a Balatonhoz?
Úgy, hogy egyszer csak egy hirtelen ötlettől vezérelve nyitottak egy fagylaltozót Balatonfenyves promenádján, a Vachot Sándor utcában. A lokalitás nem volt bonyolult választás (Gergelyéknek a közeli Ordacsehin van egy házuk), de az okok sem meglepőek. Ahogy Viktor fogalmazott:
"A pandémia kerektítette ki az egészet, eltűntek a pesti belvárosból a turisták, valamit lépnünk kellett. Mivel a Balaton hirtelen nagyon vonzó lett mindenkinek, azt mondtuk: ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy menjen Mohamedhez."
"A pandémia kerektítette ki az egészet, eltűntek a pesti belvárosból a turisták, valamit lépnünk kellett. Mivel a Balaton hirtelen nagyon vonzó lett mindenkinek, azt mondtuk: ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy menjen Mohamedhez."
A Vachot utcában felszabadult egy üzlethelyiség, lecsaptak hát rá, és gyors renoválásba kezdtek, hogy nyár elején már nyithassanak is. A két "Balaton-őrültnek" (ők mondták magukról, nem mi) üzletnevet is kellett találni. Felmerült a vicces ötlet, hogy a fagylaltjuk mennyire "májer", ez a szleng szó pedig pompás asszociációt villantott Viktor fejében: a szeretett, konyhatündér dédi leánykori neve Rottmayer volt, tisztelegjenek hát előtte ezzel a névadással.
A felújítás persze nem volt egyszerű, főleg az elején tűnt nehéz diónak: "Ott álltunk egy szocreál strandcikkes pavilon előtt, próbáltuk elképzelni, hogy fog ez működni és kinézni, ha jönnek a vendégek." A régi előtetőt elbontották, egy fa pergolát ácsoltattak az üzlet elé, az alá két húsztégelyes, égőpiros fagyipultot raktak be, szóval csinos lett a placc.
Organikus, kézműves, mentes
A lehető legorganikusabb fagyijuk, nincsenek benne térfogatnövelők és mesterséges adalékok – tudtuk meg. Vannak cukormentes fagyik, sőt a tejérzékenyeknek is jut pár nyalat. Az egyik pultban a főzött tej alapú fagylaltok vannak, a másikban viszont a szorbé (régiesen-ízesen-magyarosan sörbet) fagylaltok lapulnak. Ezek főleg gyümölcs alapúak, amik Tóth szerint így az igaziak, nem tejesen, az túllágyítja az ízüket. A fagyikínálat egy része cukormentes és persze gluténmentes is (gluténmenes édestölcsérük is van). Megkérdeztük, milyen fagyikat kapni itt és elámultunk a választék láttán:
"A pisztáciánkra nagyon büszkék vagyunk, a sós fagylalt igazi pisztáciából készül, akár málnaöntettel kombinálva, de még tej- és cukormentes verzióban is kérheted. De vannak speciális kombinációink is, mint a wasabis mogyoró, a toffee-tonka (karamellás tonkababos, aminek fahéj-vaníliaszerű íze van), van málna-rukkolánk, bodzás citromunk és lime-os bergamotunk is."
"A pisztáciánkra nagyon büszkék vagyunk, a sós fagylalt igazi pisztáciából készül, akár málnaöntettel kombinálva, de még tej- és cukormentes verzióban is kérheted. De vannak speciális kombinációink is, mint a wasabis mogyoró, a toffee-tonka (karamellás tonkababos, aminek fahéj-vaníliaszerű íze van), van málna-rukkolánk, bodzás citromunk és lime-os bergamotunk is."
A Rottmayer klasszik tölcséres fagyis hely, nincsenek nagy giccses kelyhek, nekik a széles kínálat és a magas minőség a lényeg. A fagyipult mögötti dolgozóik el tudják bárkinek mondani, melyik fagyi milyen, segítenek ebben. A fagyit Budapesten készítik a cukrászműhelyükben, mert ennek bizony nagy hely kell, ami nem adott a fenyvesi sétálóutcában.
Viktor szerint nagyon jól indult az egész történet, örültek nekik a vendégek, akik ráadásul egyre igényesebbek. Rettentően ki voltak éhezve a speciális ízkombinációkra, a textúrákra, a gyümölcs rostjának érzésére. Rostot pedig doszt kapnak: itt minimum 40, de inkább 50 százalék a fagylaltok gyümölcstartalma, a gyümölcs egy része pedig Fenyves környékéről származik (egy gyümölcsprésüzemből jön a velő, a meggy is olyan Viktor szerint, hogy "megszólal a fagyi").
Tervekkel tele a padlás persze, ami publikus, hogy akarnak specialty kávét is adni. És hogy 2020-ban meddig lesznek nyitva? Ameddig az időjárás engedi, kitartanak, főleg "ha lesz egy klassz indián nyarunk".