Itt még Terence Hill is elégedett lenne a fagyiválasztékkal: a fenyvesi sétálóutcában két tűzpiros pultból merik a fagylaltot, sőt nagy szorbéválasztékot is találsz. Akinek ételérzékenysége van, az is jöjjön bátran, találnak ínyére valót.

Roppant ízletes sztori indult el pár éve Budapesten, amikor Tóth Viktor és Guba Gergely nekifogtak, hogy az édesszájúaknak alkossanak valami újat a Belvárosban. Ebből nőtt ki 2018 őszén az Espressoul Budapest, ahova a legjobb környékbeli cukrászdák sütijeit kínálták, no meg a saját, tényleg kézműves fagylaltjukat. Végül úgy döntöttek, jobb a saját, és sütiben is átálltak a két kezük munkájára. Szép sztori ez, baráti és családi vállalkozás, oké, jó, de hogy jön ez a Balatonhoz?

Úgy, hogy egyszer csak egy hirtelen ötlettől vezérelve nyitottak egy fagylaltozót Balatonfenyves promenádján, a Vachot Sándor utcában. A lokalitás nem volt bonyolult választás (Gergelyéknek a közeli Ordacsehin van egy házuk), de az okok sem meglepőek. Ahogy Viktor fogalmazott:

"A pandémia kerektítette ki az egészet, eltűntek a pesti belvárosból a turisták, valamit lépnünk kellett. Mivel a Balaton hirtelen nagyon vonzó lett mindenkinek, azt mondtuk: ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy menjen Mohamedhez."

"A pandémia kerektítette ki az egészet, eltűntek a pesti belvárosból a turisták, valamit lépnünk kellett. Mivel a Balaton hirtelen nagyon vonzó lett mindenkinek, azt mondtuk: ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy menjen Mohamedhez."

A Vachot utcában felszabadult egy üzlethelyiség, lecsaptak hát rá, és gyors renoválásba kezdtek, hogy nyár elején már nyithassanak is. A két "Balaton-őrültnek" (ők mondták magukról, nem mi) üzletnevet is kellett találni. Felmerült a vicces ötlet, hogy a fagylaltjuk mennyire "májer", ez a szleng szó pedig pompás asszociációt villantott Viktor fejében: a szeretett, konyhatündér dédi leánykori neve Rottmayer volt, tisztelegjenek hát előtte ezzel a névadással.

A felújítás persze nem volt egyszerű, főleg az elején tűnt nehéz diónak: "Ott álltunk egy szocreál strandcikkes pavilon előtt, próbáltuk elképzelni, hogy fog ez működni és kinézni, ha jönnek a vendégek." A régi előtetőt elbontották, egy fa pergolát ácsoltattak az üzlet elé, az alá két húsztégelyes, égőpiros fagyipultot raktak be, szóval csinos lett a placc.

Organikus, kézműves, mentes

A lehető legorganikusabb fagyijuk, nincsenek benne térfogatnövelők és mesterséges adalékok – tudtuk meg. Vannak cukormentes fagyik, sőt a tejérzékenyeknek is jut pár nyalat. Az egyik pultban a főzött tej alapú fagylaltok vannak, a másikban viszont a szorbé (régiesen-ízesen-magyarosan sörbet) fagylaltok lapulnak. Ezek főleg gyümölcs alapúak, amik Tóth szerint így az igaziak, nem tejesen, az túllágyítja az ízüket. A fagyikínálat egy része cukormentes és persze gluténmentes is (gluténmenes édestölcsérük is van). Megkérdeztük, milyen fagyikat kapni itt és elámultunk a választék láttán:

"A pisztáciánkra nagyon büszkék vagyunk, a sós fagylalt igazi pisztáciából készül, akár málnaöntettel kombinálva, de még tej- és cukormentes verzióban is kérheted. De vannak speciális kombinációink is, mint a wasabis mogyoró, a toffee-tonka (karamellás tonkababos, aminek fahéj-vaníliaszerű íze van), van málna-rukkolánk, bodzás citromunk és lime-os bergamotunk is."

"A pisztáciánkra nagyon büszkék vagyunk, a sós fagylalt igazi pisztáciából készül, akár málnaöntettel kombinálva, de még tej- és cukormentes verzióban is kérheted. De vannak speciális kombinációink is, mint a wasabis mogyoró, a toffee-tonka (karamellás tonkababos, aminek fahéj-vaníliaszerű íze van), van málna-rukkolánk, bodzás citromunk és lime-os bergamotunk is."

A Rottmayer klasszik tölcséres fagyis hely, nincsenek nagy giccses kelyhek, nekik a széles kínálat és a magas minőség a lényeg. A fagyipult mögötti dolgozóik el tudják bárkinek mondani, melyik fagyi milyen, segítenek ebben. A fagyit Budapesten készítik a cukrászműhelyükben, mert ennek bizony nagy hely kell, ami nem adott a fenyvesi sétálóutcában.

Viktor szerint nagyon jól indult az egész történet, örültek nekik a vendégek, akik ráadásul egyre igényesebbek. Rettentően ki voltak éhezve a speciális ízkombinációkra, a textúrákra, a gyümölcs rostjának érzésére. Rostot pedig doszt kapnak: itt minimum 40, de inkább 50 százalék a fagylaltok gyümölcstartalma, a gyümölcs egy része pedig Fenyves környékéről származik (egy gyümölcsprésüzemből jön a velő, a meggy is olyan Viktor szerint, hogy "megszólal a fagyi").

Tervekkel tele a padlás persze, ami publikus, hogy akarnak specialty kávét is adni. És hogy 2020-ban meddig lesznek nyitva? Ameddig az időjárás engedi, kitartanak, főleg "ha lesz egy klassz indián nyarunk".

Címkék